ECLI:NL:CBB:2002:AE6789
College van Beroep voor het bedrijfsleven
- Eerste en enige aanleg
- D. Roemers
- M.A. van der Ham
- B. van Wagtendonk
- Rechtspraak.nl
Herplantplicht en eigendomsrecht in het kader van de Boswet
In deze uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, gedateerd op 19 juli 2002, staat de herplantplicht van appellant centraal, die in verband met de Boswet is opgelegd. Appellant had bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, die weigerde om ontheffing van de herplantplicht te verlenen. De zaak begon met een beroepschrift dat op 9 maart 2001 door het College werd ontvangen, waarin appellant stelde dat de bomen waren geplant voor de inwerkingtreding van de Boswet van 1961, en dat de Boschwet 1922 van toepassing zou moeten zijn. Het College oordeelde echter dat de Boschwet in zijn geheel was ingetrokken met de komst van de Boswet, en dat er geen overgangsregeling was ingesteld.
De rechters concludeerden dat de meldingsplicht en herplantplicht wettelijk zijn ingesteld en dat er geen sprake was van een ongeoorloofde schending van het eigendomsrecht van appellant. De wetgever had in 1961 al vastgesteld dat de instandhouding van het Nederlandse bosareaal van groot belang was, en dat er geen noodzaak was voor een overgangsregeling. Appellant had ook geen recht op ontheffing van de herplantplicht, omdat de bomen op zijn perceel meer dan 10 are besloegen en meer dan 20 bomen betroffen. Het College oordeelde dat de beplanting aan de rand van het perceel van appellant deel uitmaakte van een groter geheel, en dat de Boswet van toepassing was.
De uitspraak benadrukt de noodzaak van het behoud van het bosareaal en de wettelijke verplichtingen die voortvloeien uit de Boswet. Het College verklaarde het beroep van appellant ongegrond en oordeelde dat de belangen van de instandhouding van het bosareaal zwaarder wogen dan de persoonlijke belangen van appellant. De kosten van het beroep werden vastgesteld op € 80,50, die door de Staat moesten worden vergoed.