ECLI:NL:CRVB:2005:AU5540
Centrale Raad van Beroep
- Eerste aanleg - meervoudig
- C.G. Kasdorp
- G.L.M.J. Stevens
- H.R. Geerling-Brouwer
- Rechtspraak.nl
Afwijzing aanvraag voorziening voor kosten van extra vakantie door burgeroorlogsgetroffene
In deze zaak gaat het om de afwijzing van een aanvraag door een burgeroorlogsgetroffene voor een voorziening in de kosten van extra vakantie. De Centrale Raad van Beroep heeft op 27 oktober 2005 uitspraak gedaan in het geding tussen de eiser, die woont in [woonplaats], en de Raadskamer WUBO van de Pensioen- en Uitkeringsraad. De eiser had een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming in de kosten van zijn jaarlijkse vlucht naar het buitenland, maar deze aanvraag werd afgewezen op grond van het feit dat zijn psychische oorlogsinvaliditeit niet medisch of medisch-sociaal was geïndiceerd voor deze voorziening.
De Raad heeft vastgesteld dat de verweerster, de Pensioen- en Uitkeringsraad, in eerdere besluiten niet voldoende had onderzocht of de aanvraag van de eiser voor een tegemoetkoming ingevolge artikel 33 van de Wet uitkeringen burgeroorlogsslachtoffers 1940-1945 voor honorering in aanmerking kwam. In een eerdere uitspraak van 9 september 2004 had de Raad al geoordeeld dat de verweerster niet met de vereiste zorgvuldigheid had gehandeld. Na intern onderzoek heeft de verweerster echter vastgesteld dat de eiser wel degelijk recht had op een tegemoetkoming voor deelname aan het maatschappelijk verkeer, maar dit werd niet toegepast op de aanvraag voor extra vakantie.
De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat de verweerster op juiste wijze uitvoering had gegeven aan de eerdere uitspraak en dat er geen ruimte was voor een hernieuwde beoordeling van de vraag of het niet toekennen van de vergoeding voor de kosten van de jaarlijkse vlucht op goede gronden berustte. Het beroep van de eiser werd ongegrond verklaard, en de Raad achtte geen termen aanwezig voor een vergoeding van proceskosten. De uitspraak benadrukt de noodzaak van zorgvuldigheid in de besluitvorming door bestuursorganen, vooral in zaken die de rechten van kwetsbare groepen zoals burgeroorlogsgetroffenen raken.