ECLI:NL:CRVB:2019:1161

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
5 maart 2019
Publicatiedatum
3 april 2019
Zaaknummer
17/6207 PW-PV
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beoordeling van de boete opgelegd wegens niet-gemelde stortingen op bankrekening en de verwijtbaarheid van de appellant

In deze zaak heeft de Centrale Raad van Beroep op 5 maart 2019 uitspraak gedaan in het hoger beroep van appellant tegen de beslissing van de rechtbank Rotterdam. De zaak betreft een boete van € 1.170,- die aan appellant is opgelegd door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam. De boete is opgelegd omdat appellant zijn inlichtingenverplichting heeft geschonden door geen melding te maken van stortingen en bijschrijvingen op zijn bankrekening in de periode van maart 2014 tot en met maart 2015. Appellant heeft betoogd dat de bedragen op zijn rekening niet van hem waren, maar van een kennis, en dat hij niet over deze bedragen kon beschikken. De Raad oordeelt echter dat appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat zijn beschikkingsmacht over het tegoed op zijn bankrekening beperkt was. De Raad concludeert dat appellant de stortingen had moeten melden, aangezien deze van invloed zijn op zijn recht op bijstand. De Raad oordeelt dat er geen sprake is van verminderde verwijtbaarheid en dat het college bij het opleggen van de boete voldoende rekening heeft gehouden met de financiële omstandigheden van appellant. De opgelegde boete is evenredig en het hoger beroep van appellant slaagt niet. De uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd.

Uitspraak

17.6207 PW-PV

Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 7 augustus 2017, 17/189 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellant] te [woonplaats] (appellant)
het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam (college)
Datum uitspraak: 5 maart 2019
Zitting heeft: G.M.G. Hink als lid van de enkelvoudige kamer
Griffier: L. Hagendijk
Namens appellant is verschenen mr. drs. ir. G.A.S. Maduro BA, advocaat. Het college heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. I. Plaisier.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.
Het geschil tussen partijen ziet op de door het college aan appellant opgelegde boete van € 1.170,-, omdat appellant de op hem rustende inlichtingenverplichting heeft geschonden door geen melding te maken van stortingen en bijschrijvingen van derden op zijn bankrekening in de periode van maart 2014 tot en met maart 2015.
Vaststaat dat op de bankrekening van appellant bedragen zijn gestort en bijgeschreven. Appellant heeft geen melding gemaakt van deze bedragen. De beroepsgrond dat appellant de inlichtingenverplichting niet heeft geschonden omdat deze bedragen niet van hem maar van een kennis waren en hij niet over deze bedragen kon beschikken, slaagt niet. Appellant heeft met de handgeschreven verklaring van deze kennis niet aannemelijk gemaakt dat zijn beschikkingsmacht over het tegoed en de gelden op de op zijn naam staande bankrekening op enigerlei wijze is beperkt. Appellant had de stortingen en bijgeschreven bedragen moeten melden en had kunnen weten dat deze bedragen van invloed zijn op het recht op bijstand. Dit betekent dat appellant de inlichtingenverplichting heeft geschonden. Hiervan kan appellant een verwijt worden gemaakt.
Anders dan appellant betoogt, is geen sprake van verminderde verwijtbaarheid. Het college heeft bij het opleggen van de boete voldoende rekening gehouden met de financiële omstandigheden van appellant door de hoogte van de boete te bepalen op twaalf maal 10% van de toepasselijke bijstandsnorm. De opgelegde boete is evenredig.
Het hoger beroep slaagt niet. Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier Het lid van de enkelvoudige kamer
(getekend) L. Hagendijk (getekend) G.M.G. Hink
md