ECLI:NL:GHAMS:2002:AF0935
Gerechtshof Amsterdam
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- M. Boersma
- Wessel
- Rechtspraak.nl
Vernietiging naheffingsaanslag parkeerbelasting en afwijzing schadevergoeding
In deze zaak heeft het Gerechtshof Amsterdam op 30 oktober 2002 uitspraak gedaan over een naheffingsaanslag parkeerbelasting die aan de belanghebbende was opgelegd. De belanghebbende had op 5 maart 2001 zijn auto geparkeerd nabij Carré in Amsterdam en een parkeer(kras)kaart op het dashboard geplaatst. Na het verlaten van zijn auto constateerde hij dat de kaart niet meer zichtbaar was, wat leidde tot een naheffingsaanslag en het aanbrengen van een wielklem. De belanghebbende veronderstelde dat de kaart was gevallen door het dichtslaan van een portier. Na de voorstelling in Carré heeft hij contact opgenomen met Stadstoezicht om de wielklem te laten verwijderen, wat pas na betaling van de naheffingsaanslag en de kosten voor het ontklemmen gebeurde.
Het hof overwoog dat de belanghebbende in strijd met de gebruiksaanwijzing van de parkeerkaart had gehandeld door deze niet goed zichtbaar op het dashboard te plaatsen. Hierdoor had hij zelf de gevolgen van de naheffingsaanslag opgeroepen. Het hof oordeelde dat de gevolgen van zijn handelen in redelijkheid aan hem zelf konden worden toegerekend, mede omdat hij op de hoogte moest zijn van het parkeerregime in Amsterdam. De belanghebbende had verzocht om schadevergoeding voor smartegeld en verletkosten, maar het hof zag geen reden om deze verzoeken te honoreren, aangezien hij geen derde had ingeschakeld voor rechtskundige bijstand en er geen bewijs was van gemaakte kosten.
De uitspraak van het hof was een bevestiging van de eerdere beslissing van 17 juni 2002, waarin het beroep gegrond was verklaard en de naheffingsaanslag was vernietigd. Het hof verklaarde het verzet van de belanghebbende ongegrond en gaf aan dat er geen reden was voor een proceskostenvergoeding. De beslissing werd in het openbaar uitgesproken en het hof heeft geen bezwaar tegen afgifte van een geanonimiseerde versie van de uitspraak.