ECLI:NL:GHAMS:2003:AM7963
Gerechtshof Amsterdam
- Mondelinge uitspraak
- M. Faase
- J. Schiltkamp
- Rechtspraak.nl
Terecht opgelegde voorlopige aanslag in premie Ziekenfondswet voor politieambtenaar met dubbele verzekering
In deze zaak, behandeld door het Gerechtshof Amsterdam op 15 oktober 2003, staat de voorlopige aanslag in de premie Ziekenfondswet voor het jaar 2001 centraal. De belanghebbende, een politieambtenaar, betwist de aanslag op de grond dat zij ook verplicht verzekerd is op basis van het Besluit geneeskundige verzorging politie 1994. De belanghebbende stelt dat zij hierdoor recht heeft op vermindering van de aanslag tot nihil, omdat zij zou lijden onder een dubbele verzekering en dubbele premiebetaling. Het Hof overweegt echter dat er geen sprake is van blijvende dubbele verzekering of dubbele premiebetaling. De belanghebbende is verplicht ziekenfondsverzekerd en kan aanspraken ontlenen aan de ziekenfondsverzekering. Het Hof concludeert dat de voorlopige aanslag terecht is opgelegd, aangezien de belanghebbende voldoet aan de voorwaarden voor de verplichte ziekenfondsverzekering.
De belanghebbende heeft tijdens de zitting bevestigd dat zij recht heeft op restitutie van de ziekenfondspremie, maar dat de administratieve rompslomp van de Dienst geneeskundige verzorging politie (DGVP) haar onredelijk lijkt. Het Hof merkt op dat de bezwaren van de belanghebbende over de restitutie van de premie niet opwegen tegen de wettelijke verplichtingen die zij heeft. Bovendien kan de belanghebbende haar bezwaren over de restitutie het beste richten aan haar werkgever, aangezien de verzekering in het kader van haar dienstbetrekking verplicht is.
Het Hof kan zich niet uitlaten over de onbillijkheid van de ziekenfondsverzekering, omdat dit een bezwaar is tegen de wetgeving zelf. De rechter is gebonden aan de wet en kan de billijkheid ervan niet beoordelen. De uitspraak van het Hof is dat de voorlopige aanslag terecht is opgelegd en dat er geen aanleiding is voor een proceskostenveroordeling, aangezien de belanghebbende in het ongelijk is gesteld.