2.7 Blijkens de toelichting op het Fusievoorstel is Tele2 Finance voornemens bij bestuursbesluit te besluiten tot de Fusie en zal voor Versatel op 3 april 2006 een buitengewone vergadering van aandeelhouders worden bijeengeroepen waarin omtrent het Fusievoorstel zal worden besloten. Het is de bedoeling dat op diezelfde dag, 3 april 2006, de notariële akte van fusie wordt gepasseerd. De fusie zal dan van kracht worden op 4 april 2006. De toelichting op het Fusievoorstel (waarin de onafhankelijke commissarissen van Versatel worden aangeduid als de 'Special Committee' en Tele2 Finance, na de fusie, als 'Tele2 Versatel') luidt voorts, voorzover hier van belang, als volgt:
2. ACHTERGROND
2.1 Openbare biedingen
(…)
Tele2 heeft met [het Openbaar Bod] beoogd volledige zeggenschap te verwerven over de activiteiten van Versatel binnen de Benelux met het doel maximale operationele synergieën te bewerkstelligen binnen de Tele2 Groep. Voor het geval volledige zeggenschap na gestanddoening van [het Openbaar Bod] niet zou worden bereikt heeft Tele2 Finance in het Biedingsbericht onder meer haar voornemens tot het aangaan van de Fusie aangekondigd.
(…)
De verplichtingen van Tele2 Finance tot betaling van de aangeboden aandelen en de Converteerbare Bonds zijn bijna geheel gefinancierd met vreemd vermogen (de Acquisitiefinanciering). (…) Dit bedrag is ten tijde van gestanddoening geleend door Tele2 Sverige AB aan Tele2 Holding, die hetzelfde bedrag vervolgens heeft doorgeleend aan Tele2 Finance. Door een financiële herstructurering is ter zake van de Acquisitiefinanciering thans Tele2 Europe in plaats van Tele2 Sverige AB schuldeiser jegens Tele2 Holding (…).
Tele2 Finance houdt op dit moment 420.332.560 gewone aandelen van nominaal EUR 0,02 in het kapitaal van Versatel (80,29%). De overige 103.216.586 gewone aandelen worden gehouden door de Minderheidsaandeelhouders (19,71%). De aandelen in Versatel zijn genoteerd aan de beurs van Euronext Amsterdam N.V.
(…)
3. DE FUSIE
3.1 Doelstellingen
De Fusie is een vervolg op gestanddoening van [het Openbaar Bod], zoals aangekondigd in het Biedingsbericht. (…) De doelstellingen van Tele2 en Versatel:
? Fiscale optimalisatie van de Tele2 Groep (aangaan van een fiscale eenheid).
? Rationalisatie van kosten die verband houden met de huidige structuur.
Tele2 en Versatel beogen in dit kader - naast de waarborgen die volgen uit regelgeving - voldoende aanvullende waarborgen te bieden die recht doen aan de financiële belangen van de Minderheidsaandeelhouders.
Voorts hebben Versatel en de Tele2 Groep het doel synergievoordelen te behalen. Deze synergievoordelen zijn bij het uitbrengen van [het Openbaar Bod] geraamd op een totaal bedrag in de orde van EUR 50 miljoen op jaarbasis (de Synergievoordelen). De Biedprijs is mede tot stand gekomen door rekening te houden met de Synergievoordelen. Om deze volledig te realiseren is juridische, financiële en operationele integratie noodzakelijk tussen de ondernemingen. Het binnen afzienbare termijn verwerven van volledige zeggenschap, bijvoorbeeld door uitkoop van de Minderheidsaandeelhouders, is daarbij essentieel.
3.2 Kenmerken van de Fusie
De Fusie maakt het mogelijk de eerste twee bovengenoemde doelstellingen op een efficiënte manier te bereiken. De structuur die is gekozen is hier geheel op toegesneden en bestaat uit de volgende kenmerken:
? Juridische driehoeksfusie. Versatel verdwijnt door de Fusie en haar operationele dochters worden 100% dochters van Tele2 Versatel. De kosten die zijn verbonden aan het instandhouden van Versatel kunnen worden bespaard. Dit geldt met name voor de kosten verbonden aan de beursnotering. Doordat de Minderheidsaandeelhouders een belang verkrijgen in Tele2 Holding (op een hoger niveau in de structuur) kunnen de operationele dochters van Versatel een fiscale eenheid aangaan met hun zustermaatschappij Tele2 Nederland.
? Tracking shares. Een 1:1 ruilverhouding en eenvoudige waardebepaling van de aan de Minderheidsaandeelhouders toe te kennen aandelen in Tele2 Holding versnelt het fusieproces. Complexe relatieve waarderingen tussen de onderliggende ondernemingen van Tele2 Nederland, Tango en Versatel zijn vermeden door het vermogen van Tele2 Holding administratief op te delen in twee afzonderlijke ondernemingen. Dit zijn de "A Onderneming", thans bestaande uit Tele2 Nederland en Tango, en de "B Onderneming", bestaande uit Versatel. De Minderheidsaandeelhouders krijgen bij de Fusie aandelen toegekend van een speciale klasse (de B2 aandelen) die uitsluitend aanspraak maken op het vermogen en de resultaten van Tele2 Versatel (zogenaamde 'tracking shares'). De Minderheidsaandeelhouders verkrijgen in de vorm van B2 aandelen een gelijk belang in de B Onderneming als zij thans in Versatel houden. Tele2 Europe houdt alle B1 aandelen die een gelijk belang vertegenwoordigen in Tele2 Versatel als Tele2 Finance thans in Versatel houdt. Tele2 Europe houdt voorts één A aandeel dat recht geeft op de A Onderneming.
? Waarborgen voor Minderheidsaandeelhouders. Voor de periode na Fusie treft Tele2 maatregelen die waarborgen bieden voor de financiële belangen van de Minderheidsaandeelhouders. Gedurende zes maanden na de Fusie kunnen de Minderheidsaandeelhouders hun B2 aandelen verkopen aan Tele2 Europe tegen de Gecorrigeerde Biedprijs per aandeel (putoptie). Voorts zullen twee onafhankelijke commissarissen binnen Tele2 Versatel toezien op de belangen van de houders van B2 aandelen. Tot slot verbinden Tele2 Versatel en de betrokken Tele2 vennootschappen zich in een Relationship Agreement onderling op arm's length te blijven handelen voor zolang ten minste 10% van de B2 aandelen worden gehouden door de Minderheidsaandeelhouders.
3.3 Geen verwatering Minderheidsaandeelhouders- Correctie na de Fusie
De oorspronkelijk gekozen structuur van de Fusie zou wat betreft stemrecht hebben geleid tot een verwatering van de Minderheidsaandeelhouders in Tele2 Holding tot onder de 5% onder handhaving van hun financiële belang. De verdeling van het stemrecht was in de aangekondigde structuur losgekoppeld van de onderliggende waarde van de ondernemingen. De verwatering van de Minderheidsaandeelhouders tot onder de 5% is om twee redenen belangrijk voor Tele2 en Versatel. Ten eerste zou daarmee voorkomen worden dat de Luxemburgse fiscale eenheid tussen Tele2 Europe en Tango verbreekt (…). Ten tweede zou hiermee de mogelijkheid tot uitkoop van de Minderheidsaandeelhouders worden gecreëerd die Tele2 en Versatel in staat zou stellen binnen afzienbare tijd alle beoogde Synergievoordelen te realiseren (…). De uitkoopprocedure als bedoeld in artikel 2:201a BW zou kort na de Fusie worden opgestart.
De Special Committee heeft er op aangedrongen de verdeling van het stemrecht tussen de A aandelen en de B aandelen evenredig te verdelen aan de onderliggende relatieve waarden in het economische verkeer van de A Onderneming en de B Onderneming. De relatieve waardering van de ondernemingen en de precieze afstemming van stemrecht op de A aandelen is echter een procedure waarmee de nodige tijd gemoeid is, welke tijd ontbreekt gezien het fiscale belang de Fusie zo spoedig mogelijk tot stand te brengen. Teneinde tegemoet te komen aan het verzoek van de Special Committee en nochtans de Fusie wel al te kunnen effectueren is gekozen voor de volgende interim structuur:
? Voorafgaand aan de Fusie draagt Tele2 Europe 34.999.999 A aandelen over aan Tele2 Holding zonder daarvoor een vergoeding te voldoen. Tele2 Europe behoudt daardoor slechts één A aandeel. Hiermee wordt bereikt dat de Minderheidsaandeelhouders als gevolg van de Fusie 19,71% van het stemgerechtigde kapitaal van Tele2 Holding verkrijgen, hetgeen gelijk is aan hun huidige percentage in Versatel.
? Tele2 Europe besluit voorafgaand aan de Fusie tot intrekking van de A aandelen die door Tele2 Holding zelf worden gehouden.
Voor de nadere afstemming van het totale aantal te plaatsen A aandelen na de Fusie zal de volgende procedure worden gevolgd (de Stemrecht Correctie):
? In opdracht van Tele2 Holding en Tele2 Versatel zullen twee onafhankelijke deskundigen het aantal uit te geven A aandelen vaststellen op basis van een relatieve waardering in het economische verkeer van de A Onderneming en de B Onderneming. De opdracht hiertoe zal zo spoedig mogelijk na effectuering van de Fusie worden gegeven.
? Na verkregen goedkeuring van de Onafhankelijke Commissarissen van Tele2 Versatel (…) zal Tele2 Holding het door de onafhankelijke deskundigen vastgestelde aantal A aandelen plaatsen bij Tele2 Europe, als gevolg waarvan de A en de B aandeelhouders gerechtigd zullen zijn in het totale geplaatste kapitaal van Tele2 Holding in dezelfde verhouding als de waarden in het economische verkeer van de A Onderneming en de B Onderneming zich tot elkaar verhouden.
3.4 Verwerving volledige zeggenschap
Aangezien Tele2 Europe na de Fusie minder dan 95% van het geplaatste kapitaal van Tele2 Holding verschaft kan zij niet meteen na de Fusie een uitkoopprocedure opstarten. Bovengenoemde interim structuur laat echter onverlet Tele2's intentie volledige zeggenschap te verwerven over Tele2 Versatel met het doel alle Synergievoordelen te realiseren. Zoals aangekondigd in paragraaf 8.8.4 van het Biedingsbericht kunnen de methoden tot verwerving van volledige zeggenschap alle wettelijk geoorloofde middelen betreffen. Hier wordt onder meer onder verstaan uitkoop, verkoop van nagenoeg of alle activa en passiva, (grensoverschrijdende) juridische fusie, intrekking van aandelen, juridische splitsing, uitgifte van aandelen tegen inbreng in natura (zonder voorkeursrecht voor bestaande aandeelhouders) en liquidatie.
(…)
TOELICHTING OP DE REDENEN VOOR DE FUSIE EN INTEGRATIE
4.1.1 Fiscale optimalisatie
Bij het bepalen van de Biedprijs is rekening gehouden met fiscale efficiënties die mogelijk zijn na opneming van Versatel in de Tele2 Groep, met name door het aangaan van een fiscale eenheid binnen Nederland. Voorts heeft de Tele2 Groep belang bij voortzetting van de Luxemburgse fiscale eenheid tussen Tango en Tele2 Europe.
? Fiscale eenheid Nederland. De fiscale eenheid heeft belangrijke voordelen voor de betrokken ondernemingen. Zij hoeven binnen een fiscale eenheid niet ieder afzonderlijk hun fiscale winst te bepalen en afzonderlijk aangifte te doen, maar kunnen volstaan met een geconsolideerde aangifte door de moedermaatschappij binnen de fiscale eenheid. De verdere voordelen van een fiscale eenheid zijn onder meer gelegen in de mogelijkheid om winsten en verliezen onderling te verrekenen en in het feit dat over transacties tussen ondernemingen die deel uitmaken van de fiscale eenheid geen vennootschapsbelasting wordt geheven. Binnen de eenheid worden de fiscale resultaten van alle Nederlandse groepsvennootschappen geconsolideerd; het fiscale verlies van de een kan worden afgezet tegen de fiscale winst van een andere groepsvennootschap die deel uitmaakt van de eenheid. Zonder fiscale eenheid kunnen de verliezen van deze vennootschappen niet verrekend worden anders dan met de toekomstige winsten van deze vennootschappen zelf. Ook bij vorming van een fiscale eenheid in de toekomst zullen de gemaakte verliezen nooit verrekenbaar worden met de winsten van de Tele2 Holding, Tele2 Nederland en Tele2 Versatel. Het is daarom van belang zo spoedig mogelijk een eenheid te vormen. Dit zal meteen na totstandkoming van de Fusie geschieden.
Tussen Tele2 Versatel en Tele2 Nederland zal een regeling worden getroffen dat voorzover de fiscale verliezen van de Nederlandse dochters van Tele2 Versatel er toe hebben bijgedragen dat de eenheid minder belasting betaalt dan zonder voeging van die vennootschappen in de fiscale eenheid het geval geweest zou zijn, Tele2 Versatel daarvoor vergoed zal worden.
? Fiscale eenheid Luxemburg. Tango zal naar verwachting winst maken over 2006, maar betaalt geen vennootschapsbelasting indien de omvangrijke verliezen in Tele2 Europe binnen de Luxemburgse fiscale eenheid verrekend kunnen worden. Het is daarom van belang dat de Fusie geen verbreking van de fiscale eenheid tussen Tele2 Europe en Tango teweeg brengt. Voor het voortbestaan van de Luxemburgse fiscale eenheid tussen Tango en Tele2 Europe geldt dat Tele2 Europe direct of indirect een belang van meer dan 95% dient te houden in Tango. Omdat Tele2 Europe als gevolg van de Fusie een indirect belang in Tango van minder dan 95% zal houden blijft de fiscale eenheid niet in stand en moet onderzocht worden of daarmee samenhangende nadelen kunnen worden gemitigeerd door middel van een herstructurering van de Luxemburgse vennootschappen.
4.2 Rationalisatie kosten
Versatel en Tele2 wensen de kosten verbonden aan de beursnotering en de overige instandhoudingskosten te laten vervallen.
? Beëindiging beursnotering. De directie van Versatel heeft vastgesteld dat in de periode na 1 november 2005 geen noemenswaardige handel in aandelen Versatel heeft plaatsgevonden zodat handhaving van de beursnotering - gelet op genoemde lasten en kosten - niet langer doelmatig is. Door de Fusie komen de aandelen Versatel te vervallen en daarmee wordt de notering aan de beurs van Euronext Amsterdam N.V. van rechtswege beëindigd. Het niet langer hoeven handhaven van de beursnotering zorgt voor een aanzienlijke besparing van management tijd en administratieve lasten en kosten.
? Vereenvoudiging structuur. Versatel mist thans, als tussenhoudstermaatschappij onder Tele2 Finance, zelfstandige betekenis binnen de Tele2 Groep. Met het verdwijnen van Versatel als gevolg van de Fusie kunnen de administratieve lasten en kosten verbonden aan het in stand houden van de vennootschap worden bespaard. Hierbij moet gedacht worden aan kosten van jaarlijkse accountantscontrole, belastingaangiften, inschrijvingen bij de kamer van koophandel. Voorts wordt het besluitvormingsproces binnen de groep vergemakkelijkt doordat de huidige directie, raad van commissarissen en algemene vergadering van aandeelhouders als besluitvormingslagen komen te vervallen.
4.3 Realiseren beoogde Synergievoordelen
Zoals Tele2 Finance in het Biedingsbericht heeft aangekondigd is het uiteindelijke doel om na de Biedingen en de Fusie te komen tot volledige integratie van de ondernemingen en het realiseren van de beoogde Synergievoordelen. Zowel Versatel als de Tele2 Groep hebben hier commercieel, financieel en operationeel belang bij.
De strategie van de fuserende vennootschappen is om een sterk platform te creëren met het doel:
? een kritische massa in de Benelux te bereiken (…);
? de efficiëntie van de samengevoegde bedrijven te verbeteren door de Tele2 en Versatel activiteiten te integreren en door Tele2's cliënten en verkeer naar het netwerk van Versatel te migreren, waardoor Synergievoordelen behaald zullen worden;
? middelen bij te dragen om de activiteiten in het strategische breedband segment verder te ontwikkelen; en
? twee complementaire bedrijven te combineren om extra mogelijkheden te creëren om de winstgevendheid op de lange termijn te verbeteren door aan bestaande klanten reeds bestaande producten over en weer te verkopen en door het bedrijfs- en marktrisico te verkleinen.
Het streven is de operationele synergieën binnen de groep zo spoedig mogelijk volledig te benutten. Dit betreft synergieën tussen de Nederlandse activiteiten, alsook met Tele2 AB en de rest van de Tele2 Groep binnen en buiten de Benelux. De aanwezigheid van de Minderheidsaandeelhouders vormt hierbij een belasting aangezien deze geen deel uitmaken van de economische eenheid die Versatel vormt met de Tele2 Groep. De belangen van de Minderheidsaandeelhouders betreffen een gedeelte van de Tele2 Groep tegenover het belang van de meerderheidsaandeelhouder dat ziet op de gehele Tele2 Groep. Zolang Minderheids-aandeelhouders deelnemen kunnen transacties tussen Tele2 Nederland en Versatel alleen op strikt zakelijke voorwaarden plaatsvinden. Dit vormt een hindernis voor het flexibel uitvoeren van verdergaande gezamenlijke strategieën van Tele2 en Versatel, onder meer ten aanzien van het bundelen van diensten en het bereiken van schaalvoordelen.
De beoogde synergie betreft enerzijds de Nederlandse ondernemingen van Tele2 Nederland en Versatel en anderzijds de synergie met en toegang tot de knowhow, financieringen en diensten welke centraal beschikbaar kunnen worden gesteld binnen de Tele2 Groep. Zolang op het niveau van enige werkmaatschappij zich Minderheidsaandeelhouders bevinden zal het gebruik maken van centrale diensten en financieringen en de vergoedingen die daarvoor betaald dienen te worden altijd punt van zorgvuldige aandacht zijn. Teneinde de belangen van de Minderheidsaandeelhouders, maar ook van Tele2 als meerderheidsaandeelhouder zorgvuldig te waarborgen, zal iedere transactie binnen de groep specifiek op arm's length verantwoord moeten worden. Dit dient zorgvuldig te gebeuren en vergt daarmee managementtijd en kosten.
De te realiseren Synergievoordelen zijn onder te verdelen in operationele synergieën binnen Nederland en synergieën binnen de Tele2 Groep. Deze laatste zijn nauw verbonden met de relatie tussen Versatel en haar meerderheidsaandeelhouder Tele2. Voorwaarde voor het volledig kunnen realiseren van de synergieën is de integratie van gezamenlijke technische platformen en systemen voor facturering, klantadministratie en IT. Daarnaast zou het instandhouden van een gescheiden administratieve relatie een financiële uitsplitsing en verantwoording van alle specifiek aan Versatel gerelateerde activiteiten door alle betrokken onderdelen van de Tele2 Groep betekenen, hetgeen aanzienlijke administratieve lasten met zich mee zou brengen.
? Synergieën binnen de Tele2 Groep. Een belangrijk onderdeel van de strategie van de Tele2 Groep is het realiseren van zeer lage kosten voor overhead, klantprocessen en -systemen. Dit wordt onder andere bereikt doordat in 23 landen gebruik kan worden gemaakt van gezamenlijke systemen, processen, aanwezige kennis en schaalvoordelen. (…)
Facturering (…)
IT Systemen (…)
Netwerk (…)
Organisatorisch-Centres of Excellence (…)
? Synergieën binnen Nederland. Om de commerciële en operationele synergieën tussen Tele2 Nederland en Versatel volledig te kunnen benutten is een volledige integratie van beide operaties noodzakelijk. Deze synergieën zijn niet volledig te realiseren op basis van een relatie "on-arms-length basis".
Facturering (…)
Integratie van klantsystemen (…)
Financiële administratie (…)
Gelet op het voorgaande is het voor Tele2 en Versatel van wezenlijk belang na de Fusie volledige zeggenschap over de onderneming van Versatel te verwerven. Volledige integratie kan tot stand worden gebracht nadat Minderheidsaandeelhouders hun belangen hebben verkocht aan Tele2 Europe. Om deze tussenfase zo kort mogelijk te houden en een volledige integratie van de ondernemingen zo spoedig mogelijk te kunnen verwezenlijken, biedt Tele2 Europe de Minderheidsaandeelhouders gedurende zes maanden na de Fusie een putoptie (…). Uitkoop van de Minderheidsaandeelhouders door middel van de wettelijke uitkoopprocedure zal plaats kunnen vinden zodra Tele2 tenminste 95% van het kapitaal van Tele2 Holding verschaft. Zoals eerder in deze toelichting en in het Biedingsbericht vermeld houdt Tele2 de mogelijkheid open de beoogde volledige zeggenschap te verwerven door middel van andere methoden.
4.4 Bijzondere governance maatregelen
Met het oog op de voortgaande samenwerking tussen de ondernemingen van Tele2 Versatel, Tele2 Nederland en de verhouding met de rest van de Tele2 Groep, worden enkele speciale maatregelen getroffen om de belangen van alle aandeelhouders te waarborgen totdat de gewenste eenheid is gevormd. Deze maatregelen dienen als vervangende waarborg in het licht van het feit dat de corporate governance code, die thans op Versatel van toepassing is, niet van toepassing zal zijn op Tele2 Versatel.
De maatregelen zijn als volgt:
? Raad van commissarissen. Bij Tele2 Versatel wordt een raad van commissarissen ingesteld bestaande uit vier leden waarvan twee leden niet op enige wijze zijn verbonden of verbonden zijn geweest met aandeelhouders van Tele2, Versatel of groepsmaatschappijen van Tele2 Versatel (de Onafhankelijke Commissarissen). De kwaliteitseis wordt vastgelegd in de statuten van Tele2 Versatel en de hieronder te bespreken Relationship Agreement. De andere twee commissarissen zijn (…) tevens senior executives van Tele2 AB. Voorgesteld wordt om (…) aan te stellen als Onafhankelijke Commissarissen.
Relationship Agreement. De directie van Tele2 Versatel verbindt zich te blijven opereren als ambitieuze zelfstandige speler binnen de telecomsector en zich daarbij mede te blijven richten op het bewaken van aandeelhouderswaarde voor de houders van de B aandelen. Tele2 Versatel zal daarvoor ter gelegenheid van de Fusie een overeenkomst aangaan met Tele2 Nederland, Tele2 Europe en Tele2 Holding waarin de voorwaarden voor verdere samenwerking worden vastgelegd. Het leidend beginsel dat op grond van deze overeenkomst zal gelden is dat alle betrekkingen tussen Tele2 Versatel en haar dochterondernemingen enerzijds en de Tele2 Groep anderzijds (waaronder begrepen de betrekkingen met Tele2 AB), voor de duur van de overeenkomst op binnen de sector gebruikelijke commerciële voorwaarden blijven plaatsvinden. De Onafhankelijke Commissarissen krijgen de taak en de bevoegdheden om onafhankelijk toezicht te houden op alle onderlinge transacties met een materieel belang. Uitgangspunt voor besluitvorming zal zijn dat nagestreefd wordt de waarde en solvabiliteit van de B Onderneming ten minste te handhaven. Onder transacties met een materieel belang is mede begrepen het aangaan van financiële en andere verplichtingen door Tele2 Holding die betrekking hebben op de A Onderneming en die het vermogen van Tele2 Holding onredelijk zouden kunnen belasten (bijvoorbeeld het verstrekken van een aansprakelijkheidsverklaring voor Tele2 Nederland).
Een kopie van de Relationship Agreement is als bijlage aan deze toelichting gehecht.
5. TOELICHTING OP DE STRUCTUUR
5.1.1 Samenstelling van het kapitaal van Tele2 Holding
Ter vereenvoudiging van het fusieproces is ervoor gekozen een administratieve scheiding aan te brengen in het vermogen en de resultaten van Tele2 Holding. De Benelux activiteiten van Tele2 bestaande uit Tele2 Nederland en Tango zijn ondergebracht in de "A Onderneming". De "B Onderneming" bestaat uit Versatel en de daaraan gerelateerde vermogensbestanddelen. Het aandelenkapitaal van Tele2 Holding kent twee soorten aandelen die ieder met een afzonderlijke onderneming corresponderen. Het vermogen en de resultaten van de A Onderneming worden toegerekend aan de A aandelen. Het vermogen en de resultaten van de B Onderneming worden toegerekend aan de B aandelen (onderverdeeld in B1 en B2 aandelen). Met de eerdergenoemde term 'tracking shares' wordt gedoeld op dit bijzondere karakter van de A aandelen en de B aandelen in Tele2 Holding. De hiervoor omschreven aanspraken van de A aandelen en de B aandelen op het vermogen en de resultaten van de A onderneming respectievelijk B onderneming zijn vastgelegd in de statuten van Tele2 Holding.
Met deze structuur wordt voorkomen dat voor het bepalen van de ruilverhouding een complexe en kostbare relatieve waardering nodig is tussen Tele2 Nederland, Tango enerzijds (beide operationele dochtermaatschappijen van Tele2 Holding) en Versatel anderzijds. Tegelijkertijd waarborgt de scheiding dat de belangen van de Minderheidsaandeelhouders niet vermengen met belangen in Tele2 Nederland en Tango. De fuserende vennootschappen wensen de Fusie - als opstap naar volledige integratie - zo spoedig mogelijk te laten plaatsvinden. Een eenvoudige waardering en ruilverhouding helpen daarbij.
Bij de Fusie krijgen de Minderheidsaandeelhouders in de vorm van B2 aandelen eenzelfde belang in de B Onderneming toegekend als zij hadden in Versatel. Om de aandelenbelangen van de huidige aandeelhouders van Versatel na de Fusie exact gelijk te laten zijn, is het aandelenkapitaal dat recht geeft op de B Onderneming (alle B aandelen) een kopie van het geplaatste aandelenkapitaal in Versatel voor de Fusie. Zowel het aantal geplaatste B aandelen als de nominale waarde van EUR 0,02 zijn na de Fusie gelijk aan de geplaatste aandelen in Versatel en de nominale waarde daarvan.
De B1 aandelen vertegenwoordigen het eigen vermogen van Tele2 Holding dat is aangewend om Tele2 Finance in de gelegenheid te stellen haar belang in Versatel te verwerven. Het aantal B1 aandelen is gelijk aan het aantal aandelen dat Tele2 Finance voorafgaand aan de Fusie houdt in Versatel. De B2 aandelen worden aan de Minderheidsaandeelhouders toegekend bij de Fusie.
Gegeven de samenstelling van het aandelenkapitaal van Tele2 Holding en de ruilverhouding van 1:1 zal het procentuele belang dat iedere Minderheidsaandeelhouder in Versatel had gelijk zijn aan het procentuele belang dat hij verkrijgt in de B Onderneming.
5.1.2 Omzetting Acquisitiefinanciering in kapitaal
In het Biedingsbericht is ervan uitgegaan dat de Acquisitiefinanciering op het moment van Fusie de waarde van de B Onderneming zou drukken. Als gevolg hiervan zouden de toe te kennen aandelen een lagere economische waarde hebben dan de aandelen Versatel waartegen ze worden ingeruild. Mede met het oog daarop is een aparte klasse B2 aandelen gecreëerd waaraan een financiële compensatie toegekend kon worden in de vorm van een preferent recht op uitkeringen (de B2 Compensatie). Dit kenmerk van de B2 aandelen is beschreven in paragraaf 8.8.4 van het Biedingsbericht.
Mede ter voorkoming van waarderingsvraagstukken ten aanzien van de B2 Compensatie en van solvabiliteitsrisico's die uit de Acquisitiefinanciering voor Tele2 Holding zouden kunnen voortvloeien, is door Tele2 Europe en Tele2 Holding besloten de Acquisitiefinanciering geheel om te zetten in kapitaal. Als gevolg hiervan is het eigen vermogen van de B Onderneming van Tele2 Holding zodanig verhoogd dat de B2 Compensatie voor de Minderheidsaandeelhouders niet meer nodig is. Het preferente recht dat oorspronkelijk gekoppeld zou worden aan de B2 aandelen is derhalve uit de statuten van Tele2 Holding verwijderd. De omzetting van de Acquisitiefinanciering heeft geen gevolgen voor het huidige belang van de Minderheidsaandeelhouders in Versatel, noch voor het aantal B2 aandelen dat de Minderheidsaandeelhouders ter gelegenheid van de Fusie zullen verkrijgen. De omzetting van de Acquisitiefinanciering vermindert de rentelasten in de B Onderneming en is daarmee gunstig voor alle houders van B aandelen.
(…)
6. GEVOLGEN VOOR HET AANDEELHOUDERSCHAP
6.1 Aandelen
? Door de Fusie komen alle geplaatste aandelen in het kapitaal van Versatel van rechtswege te vervallen; en
? Bij de Fusie worden B2 aandelen toegekend aan de Minderheidsaandeelhouders overeenkomstig een ruilverhouding van 1:1, hetgeen betekent dat de Minderheidsaandeelhouders voor alle door hen gehouden aandelen in het kapitaal van Versatel een gelijk aantal B2 aandelen krijgen toegekend.
De B2 aandelen zijn - evenals de B1 aandelen en de A aandelen - aandelen op naam en als zodanig niet verhandelbaar op de beurs. Iedere aandeelhouder wordt ingeschreven in het register van aandeelhouders van Tele2 Holding nadat de desbetreffende aandeelhouder zijn naam en adresgegevens schriftelijk aan de directie heeft meegedeeld.
6.2.1 Putoptie Minderheidsaandeelhouders
Tele2 Europe heeft zich verplicht de toegekende B2 aandelen tot zes maanden na het van kracht worden van de Fusie van de Minderheidsaandeelhouders te kopen tegen de Gecorrigeerde Biedprijs per B2 aandeel. Dit aanbod was reeds aangekondigd in paragraaf 8.8.4 van het Biedingsbericht. Minderheidsaandeelhouders die van het aanbod van Tele2 Europe gebruik wensen te maken dienen dit schriftelijk te laten weten aan de directie van Tele2 Holding. Zie voor de contactgegevens in de bijlage “Adresgegevens” bij deze toelichting.
6.3 Rechten verbonden aan de B2 aandelen
De rechten verbonden aan de B1 aandelen en de B2 aandelen zijn identiek. Zowel de B1 aandelen als de B2 aandelen zijn gelijk gerechtigd tot de resultaten van de B Onderneming. Beide klassen aandelen kennen een eigen agioreserve. De agioreserve B1 bedraagt per de datum van Fusie EUR 520,4 miljoen en is gevormd door omzetting van de Acquisitiefinanciering in kapitaal (zie paragraaf 5.2). De agioreserve B2 bedraagt per de Effectieve Datum EUR 81,4 miljoen.
Minderheidsaandeelhouders die alleen of tezamen ten minste 1% van het geplaatste kapitaal van Tele2 Holding vertegenwoordigen kunnen de directie schriftelijk verzoeken om een onderwerp op de agenda van de algemene vergadering van aandeelhouders te plaatsen. Het verzoek daartoe moet uiterlijk 30 dagen voorafgaand aan de vergadering zijn ontvangen door de directie. De directie zal het desbetreffende onderwerp voor de vergadering agenderen behoudens voorzover een zwaarwichtig belang van Tele2 Holding zich daartegen verzet.
B2 aandelen kunnen slechts met instemming van de vergadering van houders van B2 aandelen worden ingetrokken.
6.4 Stemrecht en overige aspecten positie Minderheidsaandeelhouders
De stemrechtverhouding in de algemene vergadering van aandeelhouders wordt ingevolge de wet bepaald door het gezamenlijke nominale bedrag van de aandelen die een aandeelhouder in het kapitaal van Tele2 Holding houdt. Per het moment van de Fusie bedraagt het totale nominale geplaatste kapitaal aan A aandelen (met uitzondering van de aandelen die door Tele2 Holding zelf worden gehouden waarop geen stemrecht kan worden uitgeoefend) EUR 1, aan B1 aandelen EUR 8.406.651 en aan B2 aandelen EUR 2.064.332. Het A aandeel geeft mitsdien recht op het uitbrengen van 0,00001% van de stemmen, alle geplaatste B1 aandelen geven recht op 80,29% van de stemmen en alle geplaatste B2 aandelen, gehouden door de Minderheidsaandeelhouders, geven recht op 19,71% van de stemmen.
Na de Fusie kan het procentuele stemrecht van de Minderheidsaandeelhouders als gevolg van een Stemrecht Correctie afnemen.
(…)
8. WETTELIJK VEREISTE TOELICHTING OP DE RUILVERHOUDING
8.1 Methoden van vaststelling ruilverhouding
De ruilverhouding is bepaald door de samenstelling van het aandelenkapitaal van Tele2 Holding waarbij het totale aantal geplaatste B aandelen in Tele2 Holding gelijk is aan het totale aantal geplaatste aandelen Versatel. Tele2 Holding aan de Minderheidsaandeelhouders zal in ruil voor één aandeel in het kapitaal van Versatel, één B2 aandeel toekennen. De aandeelhouders van Versatel zullen in een gelijke verhouding deelnemen in de B Onderneming (het gedeelte van het kapitaal van Tele2 Holding dat exclusief aanspraak maakt op het vermogen en de resultaten van Tele2 Versatel).
8.2 Geschiktheid gehanteerde methode
De in paragraaf 8.1 weergegeven methodiek voor het bepalen van de ruilverhouding waarborgt dat de Minderheidsaandeelhouders een gelijkwaardige aanspraak houden op vermogen en resultaten van de onderneming van Versatel, de onderneming waarin zij hebben geïnvesteerd. De waarde van de het door de Minderheidsaandeelhouders gehouden belang in Versatel vloeit bij de Fusie uitsluitend toe aan de B2 aandelen (dit komt tot uiting als nominaal volgestort kapitaal ad EUR 2.064.332 en de meerwaarde als fusieagio). Door de inkoop van A aandelen (zie paragraaf 3.3) zal bij de Fusie geen wijziging optreden in de stemrechtverhouding tussen de Minderheidsaandeelhouders en Tele2 (na de Fusie kan besloten worden tot een Stemrecht Correctie). Gegeven beide voornoemde gevolgen van de ruilverhouding achten de fuserende vennootschappen de gehanteerde methode geschikt.
8.3 Waardering op grond van gehanteerde methoden
Een relatieve waardering van de vermogensbestanddelen van Tele2 Holding is door de gekozen systematiek van de 'tracking shares' niet vereist. De waarderingsgrondslagen van de vermogensbestanddelen van de B Onderneming staan vermeld in de toelichting onder de pro forma openingsbalans van de B Onderneming (…).
8.4 Bijzondere moeilijkheden bij de waardering en bij de bepaling van de ruilverhouding
Na zorgvuldige afweging is de in deze toelichting omschreven structuur gekozen voor de Fusie en er zijn geen bijzondere moeilijkheden geweest bij de waardering en het bepalen van de ruilverhouding zoals beschreven in het Fusievoorstel.