2.3. Bij belanghebbende is in april 2004 een boekenonderzoek ingesteld. In het naar aanleiding van dit onderzoek uitgebrachte rapport van 17 mei 2004 is, voor zover hier van belang, vermeld:
“1 Algemeen
1.1 Reikwijdte van het onderzoek
Onderzocht werd de juistheid van de door de kentekenhouder gedane verzoeken tot teruggaven van de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (hierna BPM), betreffende de auto met het kenteken [kenteken] over de periode’s 14-03-2002 tot en met 13-03-2003 (1e termijn) en 14-03-2003 tot en met 13-03-2004. (2e termijn)
(…)
1.2 Wijze van onderzoek
De verklaring van de ondernemer dat de personenauto geheel of nagenoeg geheel is gebruikt voor het verrichten van openbaar vervoer of taxivervoer in de zin van de Wet personenvervoer, wordt getoetst aan de hand van de door de ondernemer bijgehouden administratie waarbij in eerste instantie moet worden gedacht aan de vastlegging van het gebruik van de desbetreffende auto, de kilometeradministratie.
Wanneer de inspecteur meent, dat de kilometeradministratie op zichzelf onvoldoende is voor een adequate toetsing, dan kunnen nadere gegevens, neergelegd in de bedrijfsadministratie van de ondernemer (…) in de beoordeling worden betrokken.
1.3 Bedrijfsactiviteiten
De auto wordt gedurende de gecontroleerde perioden mede ingezet voor het op grond van de Wet personenvervoer vervoeren van personen tegen betaling. Naast deze activiteiten wordt de auto ingezet voor rouw- en trouwvervoer.
1.4 Rechtsvorm onderneming
(…)
De directeur groot aandeelhouder van de B.V. is;
- A
(…)
2 Kilometeradministratie
De kilometeradministratie van de auto bestaat uit de rittenkaarten van de betreffende chauffeurs. Hierop wordt in de vakjes “totale km per dienst” de stand van de kilometerteller van de auto opgenomen. Als de kaarten van de chauffeurs op datum worden gelegd, moet er in samenhang met een vastgelegde begin- en eindstand een sluitende kilometeradministratie ontstaan. In samenhang met de daarbij behorende contacten kan beoordeeld worden in welke mate er sprake is van rouw- en trouwvervoer. Bij de beoordeling van de kilometeradministratie is het volgende bevonden:
1e termijn (14-03-2002 tot en met 13-03-2003)
Ontbrekende rittenstaten:
Bij de volgende orderbevestigingen zijn geen rittenstaten aangetroffen
(…)
Aansluiting kilometers op de rittenstaten:
De kilometerstaten sluiten niet allen met elkaar aan. Het komt hierop neer, dat 704 kilometers niet via rittenstaten verantwoord zijn.
(…)
3 Taxivervoer
3.1 Wettelijke regels
De definitie van taxivervoer in de Wet Personenvervoer luidt: personenvervoer per auto, geen openbaar vervoer zijnde, tegen betaling.
Uit V-N 1998/35.28 en V-N 96/391 blijkt dat trouwvervoer hier niet onder valt.
Voor de toepassing van het 90%-criterium geldt het feitelijk gebruik als trouwvervoer niet als taxivervoer. Dit laatste geldt ook bij het inhuren van een taxi door een trouwondernemer.
Omdat het trouwvervoer is uitgesloten van toepassing van de Wet Personenvervoer en dit vervoer niet het karakter van openbaar vervoer of taxivervoer heeft, kan het trouwvervoer niet delen in de teruggaaf zoals opgenomen in artikel 16 van de Wet BPM, dan wel in de vrijstelling zoals opgenomen in artikel 72, eerste lid, onderdeel n, van de Wet Motorrijtuigenbelasting 1994.
Ondanks de gebreken in de administratie heb ik het percentage trouwvervoer berekend:
1e termijn
Totaal verreden 15061
Trouwkilometers: 3112
Percentage is 20,6%
(…)
Tijdens het onderzoek geeft dhr. A aan, dat de opdrachten van trouwvervoer niet van de klanten zelf komen maar van de Garage B B.V.. De vervoerder X B.V. volgt die opdrachten uit. Ongeacht hoe beide B.V.’s het vervoer kwalificeren is de feitelijke situatie dat met de auto met het kenteken [kenteken] meer dan 10% trouwvervoer plaatsvindt.
3.2 Correctie BPM
Zoals uit dit rapport blijkt, is er geen sprake van een juiste en controleerbare kilometeradministratie en geeft ook de berekening van het percentage trouwvervoer geen aanknopingspunten om overtuigend te kunnen aantonen, dat de auto nagenoeg geheel voor taxivervoer op grond van de Wet personenvervoer is gebruikt.
Omdat er geen sluitende kilometeradministratie aanwezig is en het percentage trouwvervoer meer bedraagt dan 10% is de teruggave Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen voor de eerste termijn ten onrechte verleend.
Op grond van artikel 16 lid 4 van de Wet op de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen is de teruggave aan u als kentekenhouder verleend. Deze teruggave zal worden gecorrigeerd middels een op te leggen naheffingsaanslag.”