ECLI:NL:GHAMS:2012:BY1131
Gerechtshof Amsterdam
- Hoger beroep
- R.N.R. van Asperen de Boer - Delescen
- M. Bronkhorst
- A. de Groot
- Rechtspraak.nl
Schorsing van de overleveringsdetentie onder voorwaarden in het kader van artikel 5 EVRM
In deze zaak heeft het Gerechtshof Amsterdam op 25 juni 2012 uitspraak gedaan in het hoger beroep van de opgeëiste persoon, hierna aangeduid als [verzoeker]. Het hof heeft de beschikking van de rechtbank Amsterdam, internationale rechtshulpkamer, van 26 april 2012, waarin het verzoek tot schorsing van de overleveringsdetentie werd afgewezen, vernietigd. Het hof oordeelt dat het vooralsnog niet executeren van de feitelijke overlevering en het voortduren van de overleveringsdetentie in dit geval een schending van de rechten gewaarborgd in artikel 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) oplevert. Dit oordeel is gebaseerd op humanitaire gronden, waarbij het hof rekening houdt met de lange duur van de detentie van [verzoeker] en zijn recht om zijn hoger beroep in vrijheid af te wachten.
Het hof heeft vastgesteld dat [verzoeker] al meer dan tien jaar in Nederland verblijft en hier een vast adres heeft, waar zijn vrouw en kinderen wonen. De raadsvrouw van [verzoeker] heeft betoogd dat hij zich zal houden aan de voorwaarden die aan de schorsing verbonden zijn en dat er geen sprake is van vluchtgevaar. De advocaat-generaal heeft begrip getoond voor de situatie van [verzoeker], maar stelde dat schorsing niet meer mogelijk zou zijn volgens de Overleveringswet (OLW).
Het hof heeft echter geoordeeld dat er in dit geval sprake is van een exceptioneel geval, waarbij de rechten van [verzoeker] in het geding zijn. De overleveringsdetentie is pas aangevangen op 18 april 2012, en de strafzaak van [verzoeker] in Nederland dient nog inhoudelijk behandeld te worden. Gezien de omstandigheden heeft het hof besloten de overleveringsdetentie te schorsen onder voorwaarden, waaronder dat [verzoeker] zich niet schuldig zal maken aan strafbare feiten en zich zal houden aan oproepen van justitiële instanties in zowel Nederland als Polen. De beschikking is gegeven in raadkamer, waarbij de betrokken rechters en de griffier aanwezig waren.