Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
3.Beoordeling
Copyright © 1976; Stichting Kankantrie, Rotterdam; Onderwijspers (OTO), Utrecht, Holland.Op pagina 3 is opgenomen:
Stichting Kankantrie te Rotterdam/ParamariboStichting Eerste Surinaamse Huishoud- en Industrieschool te Paramariboin samenwerking met Onderwijspers (OTO) te Utrecht.
Geheel herziene editie met 150 nieuwe recepten” van het Groot Surinaams Kookboek uitgebracht. Op de omslag van het boek is de naam Diana [A] vermeld. Op pagina 3 van het boek is opgenomen:
Volledig herzien en rijkelijk aangevuld door [A]In het voorwoord, geschreven door [A] , is onder meer het volgende opgenomen:
HetGroot Surinaams Kookboek
staat nu al bijna 40 jaar terecht bekend als het enige, echte (leer)boek van de Surinaamse keuken. Deze nieuwe druk is de volledig herziene versie hiervan, aangepast aan de moderne tijd en aangevuld met 150 recepten. Hierbij hebben wij de vertrouwde opmaak en stijl zoveel mogelijk gehandhaafd.(…)Op de pagina’s 6 tot en met 8 is een ‘Ten geleide’ opgenomen. Hierin is opgenomen dat de Nederlandse uitgever (bedoeld is OTO) aan Uitgeverij [A] toestemming heeft verleend voor de herziene uitgave.
(vii) Op 30 december 2016 heeft [A] Kankantrie een factuur gestuurd waarin zij over de jaren 2009-2015 aanspraak maakt op betaling van € 57.919,81 zijnde de “verkoopcommissie” op basis van artikel 7 van de distributieovereenkomst.
copyright noticein Nederland is uitgebracht, te minder nu deze vermelding naast die van de makers niet kwalificeert als openbaarmaking in de zin van artikel 8 Auteurswet. Het had daarom op haar weg gelegen haar standpunt omtrent de (wijze van) verkrijging van het auteursrecht te concretiseren en (zo mogelijk) met producties te staven. Kankantrie heeft in dit verband gesteld over een akte te beschikken door middel waarvan het auteursrecht destijds aan haar zou zijn overgedragen doch heeft noch bij memorie van antwoord noch bij pleidooi een afschrift daarvan in het geding gebracht en was, hoewel het desbetreffende stuk zich volgens haar ook in het ter gelegenheid van het pleidooi in hoger beroep meegebrachte dossier bevond, desgevraagd niet bereid om dit stuk ter zitting te tonen of de inhoud daarvan aan het hof mede te delen. Aan deze opstelling van Kankantrie valt moeilijk een andere gevolgtrekking te verbinden dan dat, voor zover al sprake is van een akte, deze niet voldoet aan de daaraan te stellen eisen en wettigt in ieder geval de conclusie dat er onvoldoende concrete aanwijzingen zijn dat het auteursrecht op het kookboek destijds op rechtsgeldige wijze aan Kankantrie is overgedragen.