Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
fleet management” tool genaamd Webfleet. Met deze toepassing biedt TomTom ondernemers assistentie bij het op eenvoudige wijze bijhouden van administratie omtrent rijgedrag, parkeerlocaties en het aanleveren van gereden kilometeroverzichten. TomTom is houdster van de Benelux- en Uniemerken waaronder de producten en diensten van TomTom worden aangeboden. [B] (hierna: [B] ) is “vice president IP” van TomTom.
We would like to invite you for a call to discuss MKB Brandstof’s wish to undertake a name change.”
[B] : You are looking to uhm rebrand your ... your ... your company, as I understand it?
probably indicated to you, anything to do with the name Tom I, I get very uhm ... uhm, my, my uhm, the, the hairs on the back of my head stand up. Uhm ...
. Uhm ... he, he, he, he didn’t tell me about your, uhm, your worries though, yet ...
has actually received the re-worked logo and we managed to reviewed it together this morning. Unfortunately, wecannotapprove it, as we are concerned that the lower case “m” and “o” resemble the font of our TomTom logo too much. In addition, the dot next to the word Tom is also in a green color that is similar to our own.
would be back. I have informed you that we are aiming at May 20th as the date for the go-live of our new branding hierarchy. Time is running so fast; could you please share your ideas now already, so that together we can finish the agreement soon, in order to enable us within reason to manage your input towards our go-live date?”
i) TomTom is the proprietor of various TOMTOM trademarks, (...);
i) TomTom is the proprietor of various TOMTOM trademarks, (…) inter alia International Trademark Registration no. 801582, covering goods and services in classes 9, 38, and 42,· International Trademark Registration no. 905070, covering goods and services in classes 9, 35, 38, 39, 41, 42 and 45 as well as Community Trademark Registration no. 007072689 (design word), covering goods and services in classes 9, 38, 39 and 42,·
3.Beoordeling
to change its name” werd geschrapt) buiten beschouwing moet worden gelaten althans dat TomTom daarop geen beroep toekomt. Volgens de rechtbank moet de omstandigheid dat MKBO (zoals zij stelt) die wijziging niet heeft opgemerkt voor rekening van MKBO blijven en doet het feit dat TomTom MKBO bij toezending van de gewijzigde tekst niet op die wijziging heeft gewezen daar niet aan af. Vervolgens heeft de rechtbank de stellingen van partijen omtrent de uitleg van de Overeenkomst getoetst aan, kort gezegd, het Haviltex-criterium en geoordeeld dat de Overeenkomst inhoudt dat MKBO uitsluitend toestemming kreeg het Tom logo te gebruiken in de vormgeving zoals vastgelegd in de bijbehorende Annex I. Volgens de rechtbank bestaat geen grond om te oordelen, ook niet uit hoofde van de aanvullende of beperkende werking van redelijkheid en billijkheid, dat MKBO daarbij ook toestemming verkreeg tot gebruik van het woord Tom in andere vorm, bijvoorbeeld in haar handelsnaam en domeinnaam en in door haar aangeboden apps.
grief 1keert MKBO zich tegen de feitenvaststelling door de rechtbank in zoverre, dat daarin volgens MKBO onvoldoende rekening is gehouden met diverse e-mails waaruit volgt dat MKBO TomTom wel degelijk heeft geïnformeerd over haar voornemen tot naamswijziging en dat TomTom dit ook heeft begrepen, waartoe MKBO verwijst naar het door haar in hoofdstuk 2 van de memorie van grieven (in 154 genummerde paragrafen) ‘uiteengezette feitenrelaas en de daarbij vermelde conclusies’.
grieven 2 en 3keert MKBO zich tegen het oordeel van de rechtbank over de uitleg van de Overeenkomst. Zij legt daaraan ten grondslag, samengevat, dat de rechtbank ten onrechte heeft overwogen dat het over het hoofd zien van de wijziging in onderdeel iii) van de considerans voor rekening van MKBO komt, dat die wijziging niet buiten toepassing moet blijven en dat het beroep daarop evenmin als naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar moet worden beschouwd, en dat de rechtbank eveneens ten onrechte heeft geoordeeld dat TomTom bevoegd was de Overeenkomst te ontbinden onder meer omdat MKBO in strijd met artikel 1 daarvan heeft gehandeld door het woord Tom te gebruiken in haar handelsnaam, domeinnaam, hyperlinks en apps.
for your initial review”, waarmee MKBO in de gelegenheid is gesteld om haar bevindingen en eventuele tegenvoorstellen aan TomTom te laten weten. Kennelijk heeft MKBO ook zulke tegenvoorstellen gedaan, hetgeen het hof afleidt uit het feit (zie hiervoor onder 2.1.28) dat TomTom bij toezending van de finale tekst van de Overeenkomst in de begeleidende e-mail aan MKBO schreef “
To be clear, we did not insert any of your suggested amendments, except for the ones that relate to the use of the TM symbol and the depiction of the Tom logo, not least because they are not in accordance with the terms we are prepared to offer.” Dat die tegenvoorstellen door TomTom voor het merendeel niet werden aanvaard, doet er niet aan af dat MKBO kennelijk in de dialoog met TomTom wel degelijk tegenvoorstellen heeft kunnen doen en ook heeft gedaan.
We have now reached the point of no further compromise or concessions. Attached is the final document. Please sign and return a copy to me if you intend to proceed with your proposed “Tom” logo”; zie hiervoor onder 2.1.28) heeft MKBO getekend.
to change its name”, die was opgenomen in de eerdere conceptversie van 18 april 2016, geschrapt. Op grond van deze gang van zaken moet in de gegeven omstandigheden worden geconcludeerd dat TomTom heeft duidelijk gemaakt dat haar middels de Overeenkomst te verlenen toestemming tot gebruik van het woord Tom juist niet mede een gebruik als onderdeel van MKBO’s (gewijzigde) naam omvatte en dat MKBO dit - door haar ondertekening van de Overeenkomst met de aldus gewijzigde tekst – ook aanvaardde, althans dat TomTom uit die ondertekening redelijkerwijs mocht afleiden dat MKBO deze strekking van de Overeenkomst heeft aanvaard.
track changeshad toegestuurd, terwijl zij MKBO wel heeft gewezen op alle andere wijzigingen in die tekst.
shall only use the Tom logo and will not use the word ‘Tom’ in any other style or font in the course of its business”, dat deze bepaling voor MKBO uitdrukkelijk de verbintenis schiep om zich van zulk ander gebruik te onthouden.
grief 4keert MKBO zich tegen het oordeel van de rechtbank dat MKBO niet werd toegelaten tot bewijs van feiten en omstandigheden waaruit, zo begrijpt het hof, zou volgen dat MKBO TomTom wel degelijk heeft geïnformeerd over haar voornemen tot gebruik van het woord Tom als onderdeel van haar (gewijzigde) handelsnaam en dat TomTom dit ook heeft begrepen.
grief 5keert MKBO zich tegen het oordeel van de rechtbank dat MKBO artikel 1 van de Overeenkomst heeft overtreden door het teken Tom ook schriftelijk in een andere stijl (dan vastgelegd in Annex 1 bij de Overeenkomst) te gebruiken in haar handelsnaam, in de domeinnaam tom.nl, in hyperlinks en in apps, dat TomTom daarom de Overeenkomst mocht ontbinden en dat deze derhalve per 21 september 2016 rechtsgeldig is geëindigd.
derogatory to the image and/or reputation of the TomTom brand” in de zin van artikel 6 van de Overeenkomst, en dat zulk
derogatorygebruik alleen aan de orde kan zijn als dat in merkenrechtelijke zin gevaar voor verwarring of associatie met de merken van TomTom oplevert dan wel afbreuk doet aan het onderscheidend vermogen daarvan of aan de reputatie van TomTom als merkhouder, hetgeen zich in dit geval niet voordoet.
derogatory” in de zin van artikel 6 van de Overeenkomst, overweegt het hof als volgt.
TomTom shall have the right to immediately terminate this Agreement in the event that MKB Brandstof engages in conduct that can be reasonably considered as derogatory to the image and/or reputation of the TomTom brand.” Uit deze bewoordingen volgt niet dat tekortkomingen die niet binnen de reikwijdte van artikel 6 vallen geen grond kunnen zijn voor ontbinding van de Overeenkomst, nu daarin, en ook elders in de Overeenkomst, niet is bepaald dat beëindiging van de Overeenkomst uitsluitend in het in artikel 6 bedoelde geval kan plaatsvinden. Een dergelijke uitleg strookt ook niet met de opzet van de Overeenkomst, die in elk van de voorafgaande artikelen 1 t/m 5 bepalingen bevat die behelzen dat MKBO zich van bepaalde daarin omschreven gedragingen zal onthouden. Het standpunt van MKBO betekent, zo begrijpt het hof, dat schending van zo’n uitdrukkelijke onthoudingsbepaling, in ieder geval van het bepaalde in artikel 1, alleen als tekortkoming althans grond voor beëindiging zou kunnen gelden als TomTom ook aantoont dat die schending als
derogatoryin de zin van artikel 6 heeft te gelden. Dat TomTom aldus (stilzwijgend) afstand zou hebben gedaan, althans een ver-gaande beperking zou hebben aanvaard, van de mogelijkheid tot het handhaven van de door haar uitdrukkelijk bedongen onthoudingsverbintenissen, is door MKBO in het geheel niet onderbouwd of aannemelijk gemaakt.
grief 6keert MKBO zich tegen het oordeel van de rechtbank dat voldoende aannemelijk is dat TomTom mogelijk schade heeft geleden als gevolg van het gebruik dat MKBO van het teken Tom heeft gemaakt. MKBO legt daaraan ten grondslag dat dit gebruik geen gevaar voor verwarring of associatie met de merken van TomTom heeft opgeleverd.
grieven 7 en 8hebben geen zelfstandige betekenis; MKBO bouwt daarmee voort op haar eerdere grieven, die het hof alle heeft verworpen. Deze grieven falen daarom.
grieven 9 en 10keert MKBO zich tegen de afwijzing in het tussenvonnis van 31 januari 2018 van haar incidentele vordering tot verkrijging van afschriften op grond van art. 843a Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv). MKBO legt daaraan ten grondslag, kort gezegd, dat de rechtbank ten onrechte heeft geoordeeld dat de vordering onvoldoende was gericht op ‘bepaalde bescheiden’ als bedoeld in de genoemde wetsbepaling.