Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Samenvatting van de zaak
3.Feiten
4.De eerste aanleg
5.De beoordeling
Voorts is er ook niets waaruit blijkt dat [geïntimeerde] volgens Eigenwijks niet functioneerde” en oordeelt vervolgens dat aan geen van de voorwaarden voor een (voldragen) d-grond is voldaan.
zich niet gehoord en gezien voelen, hoge werkdruk en niet tijdig ingrijpen bij die (te) hoge werkdruk(..)”. Naar het hof uit de stukken opmaakt komt deze kritiek in niet onbelangrijke mate voort uit de al jaren voortdurende kritiek van met uitvoerende taken belaste medewerkers op de te hoge werkdruk. Voor de oplossing hiervan (dan wel het uitblijven van instrumenten om dit op te lossen) draagt niet zozeer [geïntimeerde] maar Eigenwijks als werkgever primair verantwoordelijkheid. De kritiek uit zich immers feitelijk in klachten over het uitblijven van extra personeel, het uitblijven van loonsverhoging, het uitblijven van loopbaanontwikkeling binnen Eigenwijks, etc., welke klachten volgens klagers telkens afstuiten op het ontbreken van budget en andere praktische onmogelijkheden. Nu niet is gesteld of gebleken dat deze mogelijkheden er wel waren en dat [geïntimeerde] hier geen invulling aan gaf, komen de klachten over deze omstandigheden toch vooraleerst voor rekening en verantwoordelijkheid van Eigenwijks. Deze verantwoordelijkheid lijkt zij niet te hebben genomen. Genoemde kritiek komt voort uit al jarenlang bij Eigenwijks bekende problematiek, die niet door haar (al dan niet via [geïntimeerde] ) is opgelost. Dat medewerkers primair hun leidinggevende ( [geïntimeerde] ) hierop aanspreken is voorstelbaar, maar dat Eigenwijks het niet oplossen en de gevolgen daarvan uitsluitend op het bordje van [geïntimeerde] terecht laat komen door kennelijk vorenstaande problematiek uit de weg te gaan en hierin slechts en vooral ‘disfunctioneren’ van [geïntimeerde] te zien, is niet slechts het ontlopen van haar eigen verantwoordelijkheid, maar tevens ernstig verwijtbaar tekortschieten in haar rol als werkgever ten opzichte van [geïntimeerde] als ‘middle-manager’. Zij heeft [geïntimeerde] bij klachten van medewerkers over het uitblijven van een oplossing voor door hen als te hoog ervaren werkdruk, voor gewenste maar uitgebleven loonsverhoging, etc. laten vallen als een baksteen.
gedreven door sociale betrokkenheid en verbinding”), waarbij [geïntimeerde] volgens haar niet (meer) zou passen, maar ondersteunt slechts de vaststelling van jegens [geïntimeerde] ernstig verwijtbaar handelen van Eigenwijks als werkgever.
6.Beslissing
- de transitievergoeding is berekend op € 54.013,55 bruto;
- de wettelijke rente over de transitievergoeding is afgewezen;
- de billijke vergoeding is berekend op € 60.000,- bruto;
- de wettelijke rente over de billijke vergoeding is afgewezen;
- de vordering ter zake achterstallig loon c.a. is afgewezen;
- de wettelijke verhoging en de wettelijke rente over achterstallig loon zijn afgewezen;