Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.De zaak in het kort
in good faith” heeft onderhandeld. Daarnaast is aan de orde welke financiële afspraken golden in de periode van heronderhandeling, in de periode daarna en of kan worden gekomen tot een financiële afwikkeling.
2.Het geding in hoger beroep
aanbrengen gelast. Deze mondelinge behandeling na aanbrengen heeft plaatsgevonden op
29 november 2021.
3.Feiten
Primary objective is to renegotiate the [Hosting Agreement] so that is a viable and standalone contract and it makes business sense for both parties”;
T-Systems heeft dit bij brief van 21 december 2018 aan Ordina medegedeeld, en zij is vervolgens ook overgegaan tot die facturering. Ordina stelde zich van haar kant op het standpunt dat zij erop mocht vertrouwen dat T-Systems de onderhandelde nieuwe Hosting Agreement zou ondertekenen. De facturen van T-Systems voor 2018 en 2019 (zoals hierna aangehaald in de weergave van de eis van T-Systems) zijn, ook na aanmaning, onbetaald gebleven. Ordina heeft in februari 2019 aan T-Systems medegedeeld dat Internal IT definitief niet aan T-Systems zou worden gegund.
4.Eerste aanleg
in good faith” (te goeder trouw) de Hosting Agreement te heronderhandelen;
in good faith” heeft onderhandeld en dat Ordina is tekortgeschoten in de nakoming van haar verplichtingen onder de Hosting Agreement, zijn door de rechtbank afgewezen. De overige vorderingen tot betaling van gegarandeerde omzet en vergoeding van schade zijn eveneens afgewezen door de rechtbank.
renegotiating the contract” dat op basis van de Settlement Agreement was overeengekomen heeft niet tot succes geleid. Volgens de rechtbank kan niet worden geoordeeld dat het niet gunnen van Internal IT aan T-Systems en de mislukte transitie naar FMO moet leiden tot de slotsom dat Ordina niet “
in good faith” heeft onderhandeld. Beide partijen hebben “
in good faith” onderhandeld. Op basis van de Hosting Agreement heeft T-Systems recht op betalingen volgens de omzetgarantie gedurende de periode van de heronderhandelingen tot het moment waarop de heronderhandelingen definitief zijn mislukt.
5.Beoordeling
in good faith” (te goeder trouw) de Hosting Agreement te heronderhandelen;
(…) Parties will start renegotiating the contract”. In dat kader is de Settlement Agreement gesloten.
in good faith” met elkaar te onderhandelen. In de Settlement Agreement is niet afgesproken wat te doen als deze onderhandelingen niet tot een nieuwe Hosting Agreement zouden leiden.
in good faith” moest worden onderhandeld niet is nagekomen. Zij voert hiertoe aan dat Ordina a) niet heeft willen meewerken aan het uitgangspunt van ‘gelijktijdig contracteren’ en b) Internal IT niet aan T-Systems heeft gegund. Naar het oordeel van het hof slagen de grieven die T-Systems richt tegen de overwegingen van de rechtbank op dit punt niet. Het hof licht dit als volgt toe.
Win-Win-voorstel”. Aan dit voorstel koppelde T-Systems de voorwaarde dat partijen gelijktijdig met de nieuwe Hosting Agreement een overeenkomst zullen sluiten aangaande Internal IT en SAP Nexo.
Primary objective is to renegotiate the Hosting contract so that it is a viable and standalone contract and it makes business sense for both parties. (…)
Changes to the Hosting Contract may or will result in changes to the other contracts (we can name these) as well and will also be renegotiated and amended accordingly.”
(…)
SAP Nexo wordt als optie opgenomen in bovenstaande business case en voorstel en kan in een eventuele gunning worden meegenomen;
Indien bovenstaande leidt tot een voor beide partijen bevredigende oplossing worden de andere openstaande Hosting activiteiten die onderdeel uitmaken van de Internal IT RfP tevens aan TS NL gegund (…)”
in good faith” heeft onderhandeld met T-Systems. In deze fase zijn partijen telkens duidelijk geweest over hun wensen op het punt van gelijktijdig contracteren. Dat zij gepoogd hebben om uit deze impasse te raken door verder te zoeken naar punten waar wel overeenstemming kon worden bereikt, kan hun – geen van beiden – worden aangerekend.
Het referentiebezoek aangetoond heeft dat T-Systems geen live referentie heeft en dat dit een te groot risico vormt om tot gunning over te gaan (…)
In het kader van ons partnership is Ordina bereid ben om onze beslissing uit te stellen (anders moeten we vandaag voor de andere partij kiezen) (…)”
in good faith” heeft onderhandeld.
in good faith” heeft onderhandeld, als gevolg waarvan geen nieuwe Hosting Agreement tot stand is gekomen, ontbreekt dan ook, zodat deze grief van
T-Systems faalt.
in good faith” heeft onderhandeld. De grieven die T-Systems heeft gericht tegen het vonnis van de rechtbank zijn ongegrond.
- T-Systems een creditfactuur aan Ordina zou sturen voor de factuur van december 2017;
- T-Systems een nieuwe factuur zou sturen voor “
- De totale factuur van € 770.000 diende door Ordina binnen 14 dagen na ontvangst te worden voldaan.
Sunk Costs”en kosten anderszins – voor zover die kosten niet reeds zijn goedgemaakt door omzet, is gegrond. Partijen zijn samen het avontuur aangegaan, hebben samen afspraken gemaakt over de wijze waarop het ontstane geschil zou moeten worden beslecht en zijn vervolgens het gesprek met elkaar aangegaan om te proberen tot nieuwe afspraken te komen. Zoals hiervoor overwogen, valt geen van hen te verwijten dat zij daarbij in strijd hebben gehandeld met de gemaakte afspraken of dat zij niet “
in good faith” hebben onderhandeld in de heronderhandelingsperiode. Het hof is het dan ook met Ordina eens dat de allesomvattende beëindigingsovereenkomst niet alleen tot doel kan hebben dat de kosten van één van partijen moeten worden gedekt. Zoals de rechtbank terecht heeft overwogen kunnen partijen de verantwoordelijkheid om tot “een passende uitweg” te komen niet enkel bij de ander neerleggen.
the Dispute” uit de Settlement Agreement niet alleen over omzetgarantie gaat. Het hof constateert echter dat de rechtbank met de weergave in r.o. 2.8 en de samenvatting in r.o. 4.3 dit ook tot uitdrukking heeft gebracht, zodat deze grief faalt.