Uitspraak
[appellante] ,
[appellante],
Stichting Het Poortje Jeugdinrichtingen,
Het Poortje,
Staatsblad2012, 313) wordt in deze voor 1 januari 2013 aanhangig gemaakte zaak uitspraak gedaan door het hof Arnhem-Leeuwarden, vestiging Leeuwarden.
Het Poortje - [B] - weigerde naar haar kamer te gaan, waarbij zij zich dreigend opstelde tegen [appellante] en haar collega. Daarop hebben [appellante] en haar collega assistentie opgeroepen. Bij het verwijderen van deze bewoonster heeft deze [appellante] tegen haar linker enkel geschopt en haar bril beschadigd.
Het Poortje en/of veroordeling van Het Poortje tot het vergoeden van schade welke schade nader dient te worden opgemaakt bij staat en vereffend volgens de wet, kosten rechtens.
grief 2heeft [appellante] zich gekeerd tegen de overweging in het bestreden vonnis (onder 4.8) dat Het Poortje aan haar zorgplicht heeft voldaan en tegen de overweging (in rechtsoverweging 4.9) dat het direct aanpakken van de dreigende pupil op gespannen voet kwam te staan met de vigerende geweldsinstructie en het gewenste pedagogische bejegeningsklimaat in Het Poortje. De strekking van deze grief is dat het personeel dat te hulp kwam niet dan wel niet adequaat reageerde op de ontstane situatie, waardoor er schade bij [appellante] ontstond. Gelet op de reader Fysiek-mentale weerbaarheid had bij een niet meewerkende en niet aanspreekbare pupil fysiek geweld kunnen worden gebruikt om de pupil onder controle te krijgen.
Grief 3is gericht tegen de afwijzing van de vorderingen van [appellante] en haar veroordeling in de proceskosten. Dienaangaande overweegt het hof het volgende.
NJ2000, 211). Ten aanzien van de van de werkgever te vergen maatregelen geldt volgens de
Hoge Raad
"als uitgangspunt dat, (…) dat artikel niet beoogt een absolute waarborg te scheppen voor de bescherming tegen gevaar. De werkgever dient ingevolge dit artikel die maatregelen te nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Wat van de werkgever in redelijkheid mag worden verwacht, hangt af van de omstandigheden van het geval."(HR 11 november 2005,
LJNAU 3133,
NJ2008, 460).
"(…)In de reader staat vermeld dat er een aantal agressieniveaus kunnen worden onderscheiden bij pupillen. In de toelichting staat vermeld dat op het moment dat men de kamer binnen gaat van een pupil na een incident of crisissituatie, dan dient men voor de veiligheid altijd uit te gaan van agressie niveau vier. Niveau vier is het fysiek onder controle brengen en contact blijven zoeken met de pupil. Duidelijk is dat er sprake was van een crisissituatie. Dit is onbestreden gesteld. Nu dat er sprake was van een crisissituatie had op grond van de instructies van het Poortje de pupil onder controle dienen te worden gebracht. Dit is niet gebeurd. Niet kan derhalve worden gesteld dat het Poortje zich van de zorgplicht heeft gekweten (…)".
wel alert blijven
gepaste fysieke controle tot
medewerking bewegen
en contact blijven zoeken
welaanspraakbaar was en dat dus niveau vier nog niet aan de orde was. [appellante] heeft dit niet weersproken.
Het Poortje ten aanzien van [appellante] aan haar zorgplicht heeft voldaan en voorts met juistheid onder 4.9 heeft overwogen datde "
omstandigheid dat [appellante] desondanks een schop heeft gekregen doet, hoe ingrijpend die ervaring voor [appellante] ook moge zijn geweest, aan dit oordeel niet af, waar die schop hoogstens te voorkomen zou zijn geweest als de hiervoor bedoelde mannelijke collega’s zich reeds aanstonds op de dreigende pupil hadden gestort. Een dergelijk optreden zou onder de gegeven omstandigheden evenwel op gespannen voet hebben gestaan met de vigerende geweldinstructie en het gewenste pedagogische bejegeningsklimaat in Het Poortje, zoals dat onder meer tot uitdrukking wordt gebracht in de reader Fysiek Mentale Weerbaarheid."
Het Poortje tot op heden begroot op € 2.682,- voor geliquideerd salaris van de advocaat en € 291,- voor verschotten.
A.G.J. van Wassenaer van Catwijck en uitgesproken door de rolraadsheer ter openbare terechtzitting van dit hof van dinsdag 29 januari 2013 in bijzijn van de griffier.