Uitspraak
1.Bureau Jeugdzorg Overijssel,
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
in hoger beroep gekomen van voormelde beschikking. De moeder verzoekt het hof die beschikking te vernietigen en het verzoek tot ondertoezichtstelling van [kind] alsnog
af te wijzen.
De ouders zijn in persoon verschenen, de moeder bijgestaan door haar advocaat.
.
3.De vaststaande feiten
4.De motivering van de beslissing
Indien zij toch naar een reguliere school moet heeft dat te maken met politiek beleid en kan de moeder hier niets aan doen.
Zij ziet weinig mogelijkheden voor verbetering van de communicatie met de vader. Zij kan niet omgaan met zijn agressieve houding. De ondertoezichtstelling mag niet gebruikt worden om een omgangsregeling tot stand te brengen.
Er is sprake van een langdurig patroon van instabiliteit en stagnerende hulpverlening.
De schoolwisselingen blijven een zorgpunt. Het is van belang voor [kind] dat er langdurig zicht blijft op haar schoolgang. De moeder is vanwege haar psychiatrische problematiek onvoorspelbaar in haar handelen en onvoldoende in staat om goede beslissingen te nemen in het belang van [kind] ten aanzien van school en de omgang met de vader. De gezinsvoogd heeft zelf waargenomen dat de moeder [kind] belast met een negatief beeld over de vader. [kind] zit in een loyaliteitsconflict maar heeft nu geen enkele hulpverlening daarbij. Eerdere hulpverlening in vrijwillig kader heeft geen effect gehad.
Ook door het AMK ingezette hulp van het maatschappelijk werk van NIM heeft de moeder stopgezet in verband met een meningsverschil met de begeleider. In 2013 concludeert het AMK dat er geen zicht is op de opvoedingssituatie bij de moeder, dat deze hulp er langdurig zal moeten komen gezien de terughoudendheid van de moeder ten opzichte van de hulpverlening en dat eerder ingezette hulp de opvoedingssituatie van [kind] niet heeft veranderd. De moeder ziet tot op heden geen noodzaak voor hulpverlening en beroept zich daarbij enkel op uitlatingen van haar huisarts. Het hof ziet bij de moeder een patroon van het leggen van oorzaken van problemen bij anderen en onvermogen om te kijken naar haar eigen aandeel. Dit patroon belemmert ook de hulpverlening nu de moeder deze accepteert zolang haar pad wordt gevolgd maar wordt afgewezen, zodra daarvan wordt afgeweken, vaak na een conflict. Dit laatste maakt ook dat de huidige positieve ontwikkelingen van [kind] op school voor het hof niet tot een ander oordeel leiden. Het hof acht de kans erg groot dat er opnieuw conflicten komen van moeder met de school en dat dit zal leiden tot een terugval van [kind]. Daarnaast is de loyaliteitsproblematiek van [kind] door de strijd tussen haar ouders op dit moment nog actueel.
zij voelt voor haar dochter op een betere manier kan worden omgezet in een positieve ontwikkeling van [kind].
5.De beslissing
mr. W. Foppen, en is uitgesproken ter openbare terechtzitting van dit hof van 9 september 2014.