6.1In haar enige grief betoogt de vrouw dat de rechtbank haar ten onrechte in de kosten van het geding heeft veroordeeld. Gebruikelijk in dit soort procedures tussen ex-echtgenoten is dat wordt bepaald dat elk van partijen de eigen kosten draagt. Daarvan wordt wel afgeweken in bijzondere gevallen, waarin sprake is van nodeloos procederen, of als er sprake is van misbruik van procesrecht of het bewust geven van een onjuiste voorstelling van zaken. De rechtbank heeft geen van deze uitzonderingen genoemd en aldus het vonnis onvoldoende gemotiveerd. De wel door de rechtbank gegeven motivering kan de beslissing niet dragen:
- De eerder, in november 2016 uitgebrachte kort gedingdagvaarding behelsde inderdaad dezelfde vordering als die de vrouw nu had ingesteld, maar de vrouw had alle reden om toen die dagvaarding uit te laten brengen omdat sprake was van een spoedeisende situatie. Zij trok de dagvaarding in omdat de man te kennen gaf bereid te zijn mee te werken aan het overnemen van de woning, en daarnaast was de vrouw ziek geworden waardoor zij een zitting niet zou kunnen bijwonen.
- In de huidige zaak is geen sprake van een nodeloos ingestelde procedure. Zij heeft een jaar lang geprobeerd met de man tot afspraken te komen maar heeft uiteindelijk een bodemprocedure moeten starten. Daarin heeft inderdaad een comparitie van partijen plaatsgevonden, maar dat gebeurde op initiatief van de rechtbank en dat de man - die formeel in Nederland woont - daarvoor uit Singapore moest komen is inherent aan het procederen. De vrouw wilde de comparitie van partijen door laten gaan zodat van de aanwezigheid van de man gebruik kon worden gemaakt om te proberen tot overeenstemming te komen; aanhouding zou tot groot tijdverlies hebben geleid. Het ontgaat de vrouw waarom de rechtbank in haar overwegingen laat meewegen dat tussen partijen het eventueel niet doorgaan van de comparitie aan de orde is geweest. De man zou evengoed zijn reiskosten hebben gehad als de comparitie wel tot een schikking had geleid, nog daargelaten of die kosten wel (geheel) voor zijn eigen rekening komen.
- Ter comparitie kwam een schikkingsvoorstel aan de orde dat zou meebrengen dat de vrouw aan de man € 8.825,- zou moeten betalen, terwijl zij uitgegaan was van een regeling waarbij geen sprake zou zijn van een restschuld. Ook heeft de man voorgesteld de woning voorlopig onverdeeld te laten. Tot betaling van een bedrag aan de man is de vrouw financieel en emotioneel niet in staat; de emoties brachten ook mee dat zij niet goed in staat was om ter zitting het voorstel van de man rustig te overdenken, reden waarom zij aangaf meer tijd nodig te hebben. Het risico dat zij zou moeten meedelen in de aflossing van een restschuld bracht haar er na de comparitie toe om haar vordering in te trekken, waarbij tevens een rol speelde de stijging van de prijzen op de huizenmarkt, die er mogelijk toe zal leiden dat er op termijn geen onderwaarde meer zal zijn. Door het intrekken van haar vordering ontstond een door de man gewenste situatie: het voortduren van de onverdeeldheid.
- Dat de vrouw procedeert op basis van gefinancierde rechtsbijstand en de man niet is juist maar mag geen argument zijn voor een proceskostenveroordeling, want het heeft niets te maken met de vraag of er nodeloos geprocedeerd is. Overigens vormen ook de aan gefinancierde rechtshulp nog verbonden kosten een flink bedrag voor de vrouw, zodat zij ook daarom niet makkelijk procedures is gestart.