Uitspraak
18-930037-19 en de van dat vonnis deel uitmakende beslissing op de vordering tot tenuitvoerlegging, parketnummer 21-001066-16, in de strafzaak tegen
[verdachte] ,
Het hoger beroep
Onderzoek van de zaak
mr. C.G. Peerik, alsmede van hetgeen door het slachtoffer [benadeelde partij] en haar advocaat, mr. M.M.P.M. Lousberg naar voren is gebracht.
Het vonnis waarvan beroep
De tenlastelegging
Bewezenverklaring
Strafbaarheid van het bewezenverklaarde
Strafbaarheid van de verdachte
Persoonlijkheidsproblematiek lijkt een dominante rol te spelen met zowel aspecten van DSM-5 cluster B als C-aspecten (trekken van narcistisch, antisociaal en obsessief gedrag). Betrokkene getuigt van een beperkt probleembesef en niet van inzicht. Hij volhardt in zijn slachtofferpositie, toont geen empathie en geeft aan niet voornemens te zijn om een ander perspectief op de situatie te willen onderzoeken. Ook op andere gebieden komt rigiditeit in denken naar voren.” Van der Veer adviseert ambulant multidisciplinair onderzoek.
Op basis van een dubbelvoudig Pro Justitia onderzoek (2017) zijn bij betrokkene diagnoses vastgesteld waarvoor tot nu toe geen behandeling heeft plaatsgevonden. Gezien de eerdere veroordeling (in hoger beroep) en het feit dat er nu sprake lijkt van een geweldsrecidive (bedreiging van zijn ex), dit bezien in combinatie met het huidige toestandsbeeld bestaande uit zichtbaar emotionele uitspattingen en een hoge mate van agitatie en woede jegens zijn ex-vrouw en het rechtssysteem, wordt vermoed dat de onbehandeld gebleven stoornissen nog steeds manifest zijn, dan wel op momenten van tegenslag weer aanzienlijk kunnen opflikkeren en op de voorgrond komen te staan. Een verband tussen diagnoses en het plegen van het ten laste gelegde feit zou aannemelijk kunnen zijn. Betrokkene geeft zelf ook aan dat hij zó onder druk is gezet waardoor hij zichzelf niet voldoende kan beheersen. Hij doet uitlatingen over het verlies van beheersing en controle, waardoor hij naar eigen zeggen het recht in eigen hand moet nemen, hij niet voor de consequenties in kan staan.” en “
Behandeling lijkt wel noodzakelijk en zou naar inzien ondergetekende niet moeten worden gestopt als betrokkene hier niet aan wil meewerken of weerstand biedt.” Breuker stelt dat plaatsing in het Pieter Baan Centrum kan worden overwogen voor een update van het eerdere Pro Justitia onderzoek.
Betrokkene toont geen empathie en kan zich niet verplaatsen in de positie van aangevers. Hij is obsessief bezig met de gebeurtenissen uit zijn verleden en zijn strijd en kan op geen enkel moment met enige afstand naar zijn eigen gedrag kijken.” en “
[verdachte] is niet gemotiveerd voor gedragsverandering. Betrokkene heeft geen ziekte-inzicht of probleeminzicht en geeft aan niet mee te gaan werken aan een reclasseringstoezicht.”
Oplegging van straf en/of maatregel
Motivering van de maatregel terbeschikkingstelling
Vordering van de benadeelde partij [benadeelde partij]
De benadeelde partij heeft vergoeding van immateriële schade gevorderd. Indien geen sprake is van lichamelijk letsel, zoals in dit geval, kan op grond van artikel 6:106, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek (BW) slechts een vergoeding voor immateriële schade worden toegekend indien de benadeelde partij in zijn eer of goede naam is geschaad of op andere wijze in zijn persoon is aangetast. Geestelijk letsel kan pas worden aangemerkt als aantasting van de persoon, indien de psychische gevolgen voldoende ernstig zijn. Gevoelens van angst, onzekerheid, schrik en machteloosheid vormen nog geen aantasting van de persoon als bedoeld in artikel 6:106 BW.
Vordering tenuitvoerlegging
Gevangenneming
Toepasselijke wettelijke voorschriften
BESLISSING
gevangenisstrafvoor de duur van
80 (tachtig) dagen.
ter beschikking wordt gestelden beveelt dat hij van overheidswege zal worden verpleegd.
maatregel strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperkingals bedoeld in artikel 38z van het Wetboek van Strafrecht.
maatregel strekkende tot beperking van de vrijheidinhoudende dat de veroordeelde voor de duur van
5 (vijf) jarenzich niet zal ophouden in de gemeente Meppel en het gebied in een cirkel van vijf kilometer rondom de gemeentegrens van die gemeente. Beveelt dat vervangende hechtenis zal worden toegepast voor het geval niet aan de maatregel wordt voldaan. De duur van deze vervangende hechtenis bedraagt 2 weken voor iedere keer dat niet aan de maatregel wordt voldaan.
maatregel strekkende tot beperking van de vrijheidinhoudende dat de veroordeelde voor de duur van
5 (vijf) jarenop geen enkele wijze - direct of indirect - contact zal opnemen, zoeken of hebben met [benadeelde partij] , geboren op [geboortedatum] , thans wonende [woonadres] te [woonplaats] . Beveelt dat vervangende hechtenis zal worden toegepast voor het geval niet aan de maatregel wordt voldaan. De duur van deze vervangende hechtenis bedraagt 2 weken voor iedere keer dat niet aan de maatregel wordt voldaan.