ECLI:NL:GHARN:2006:AY6431

Gerechtshof Arnhem

Datum uitspraak
14 augustus 2006
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
TBS 111/06
Instantie
Gerechtshof Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
  • J. Vegter
  • A. van Kuijck
  • M. Buyne
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Omzetting van terbeschikkingstelling met voorwaarden naar verpleging van overheidswege

In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 14 augustus 2006 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank te Maastricht van 10 april 2006. De rechtbank had bepaald dat de terbeschikkinggestelde alsnog van overheidswege zou worden verpleegd. De raadsman van de betrokkene betoogde dat deze omzetting niet gerechtvaardigd kon worden, omdat de betrokkene geen voorwaarden had overtreden en dat de eis om mee te werken aan een delictanalyse zou leiden tot dwangbehandeling. Het hof oordeelde echter dat de naleving van de voorwaarden niet te realiseren was en dat de veiligheid van anderen en de algehele veiligheid van personen verpleging van overheidswege vereiste. Het hof stelde vast dat de betrokkene had ingestemd met de naleving van de voorwaarden, inclusief intramurale behandeling, en dat deelname aan het delictscenario gebruikelijk was in het kader van intramurale behandeling. Het hof vernietigde de beslissing van de rechtbank en beval verpleging van overheidswege, waarbij het belang van de veiligheid van de samenleving voorop stond. De beslissing werd genomen op basis van de verklaringen van getuige-deskundigen en de vaststelling dat er geen duidelijke diagnose was, maar dat de problematiek van de betrokkene een dwingend kader vereiste voor verpleging.

Uitspraak

GERECHTSHOF ARNHEM
TBS 2006\111
Beslissing d.d. 14 augustus 2006
De kamer van het hof als bedoeld in artikel 67 van de Wet op de rechterlijke organisatie heeft te beslissen op het beroep van
[terbeschikking gestelde],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],
verblijvende in [verblijfplaats].
Het beroep is ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank te Maastricht van 10 april 2006, houdende de beslissing dat de terbeschikkinggestelde alsnog van overheidswege zal worden verpleegd.
Overwegingen:
Het hof zal de beslissing van de rechtbank dienen te vernietigen, daar het hof recht zal doen mede op grond van hetgeen de getuige-deskundigen ter terechtzitting van het hof hebben verklaard.
Het verzoek tot nader onderzoek door een externe deskundige, teneinde een duidelijke diagnose omtrent betrokkene te laten stellen, wordt afgewezen. Ter terechtzitting van het hof is inderdaad gebleken dat er geen sprake is van een vastomlijnde diagnose. Het hof acht het zonder meer van belang dat omtrent die diagnose meer helderheid wordt verkregen. Het hof acht zich echter, in het kader van de procedure tot omzetting van terbeschikkingstelling met voorwaarden in terbeschikkingstelling met een bevel tot verpleging van overheidswege, voldoende voorgelicht.
De raadsman van betrokkene heeft betoogd dat omzetting van de terbeschikkingstelling met voorwaarden in terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege niet kan worden gerechtvaardigd. De raadsman heeft hiertoe een aantal redenen gegeven, te weten, kort samengevat:
- Betrokkene heeft geen voorwaarde overtreden.
- De eis om mee te werken aan een delictanalyse mag niet worden gesteld, omdat dit leidt tot dwangbehandeling.
- Het is mogelijk dat juist de stoornis in het autismespectrum de oorzaak is van de houding van betrokkene en daarom een bewuste overtreding van de voorwaarden niet aan mijn cliënt kan worden verweten.
- Betrokkene vormt geen zodanig, gewijzigd gevaar voor de samenleving dat enkel op deze grond een omzetting noodzakelijk is.
De verweren van de raadsman treffen geen doel. Het is niet van doorslaggevend belang of de terbeschikkinggestelde enig verwijt treft van het niet-naleven van voorwaarden. Voldoende is dat vaststaat dat naleving van de voorwaarden niet is te realiseren en dat de veiligheid van anderen dan wel de algehele veiligheid van personen verpleging van overheidswege eist. Anders dan de raadsman meent, kan juist de aard van de stoornis een factor zijn of alsnog blijken te zijn die voor de terbeschikkinggestelde aan naleving van voorwaarden in de weg staat. Van enige vorm van dwangbehandeling is geen sprake gelet op de omstandigheid dat de terbeschikkinggestelde heeft ingestemd met de naleving van de voorwaarden en daarmee in het bijzonder met intramurale behandeling. Deelname aan het delictscenario behoort tot de gebruikelijk methodiek bij intramurale behandeling. Dat er enige drang is uitgeoefend om de terbeschikkinggestelde te bewegen tot deelname aan het delictscenario maakt dit niet anders. Niet gebleken is immers dat deze drang buitenproportioneel is geweest.
Een belangrijke voorwaarde die in het kader van de terbeschikkingstelling bij beslissing van de rechtbank Maastricht van 4 februari 2004 is opgelegd en gewijzigd bij beslissing van de rechtbank van Maastricht van 7 juni 2005, is niet gerealiseerd. Volgens de FPK te Assen is betrokkene niet te behandelen in de FPK. De reclassering heeft geconcludeerd dat er voor betrokkene geen andere mogelijkheden zijn in het kader van terbeschikkingstelling met voorwaarden. Psychiater De Mon heeft aangegeven dat bij betrokkene in ieder geval sprake is van een ernstige persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken. Betrokkene zal het meest gebaat zijn bij een langdurig behandelingstraject. Het recidivegevaar is nog onverminderd aanwezig.
Nu een voorwaarde verbonden aan de terbeschikkingstelling niet is gerealiseerd en een dwingend kader -vanwege de problematiek en de daarmee samenhangende kans op herhaling- geboden is, is het hof van oordeel dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen de verpleging van overheidswege eist als in de hierna te vermelden beslissing is vervat.
Beslissing:
Het hof:
Vernietigt de beslissing van de rechtbank te Maastricht van 10 april 2006 met betrekking tot de terbeschikkinggestelde.
Beveelt dat de terbeschikkinggestelde alsnog van overheidswege zal worden verpleegd.
Aldus gedaan door
mr Vegter als voorzitter,
mrs Van Kuijck en Buyne als raadsheren,
en drs Van Iersel en dr Raes als raden,
in tegenwoordigheid van mr Jansen als griffier,
en in het openbaar uitgesproken op 14 augustus 2006.
De raden zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen