ECLI:NL:GHARN:2006:AY6439

Gerechtshof Arnhem

Datum uitspraak
31 juli 2006
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
TBS 2006\118
Instantie
Gerechtshof Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
  • mr. Vegter
  • mrs. Van der Herberg
  • mrs. Cremers
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging terbeschikkingstelling en afwijzing verzoek tot voorwaardelijke beëindiging

In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 31 juli 2006 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank Arnhem van 10 maart 2006. Betrokkene, die inmiddels meer dan tien jaar in de terbeschikkingstelling (TBS) zit, vertoont nog steeds een hoge delictgevaarlijkheid, die voornamelijk voortkomt uit zijn persoonlijkheidsproblematiek. Ondanks jarenlange behandeling is de kern van deze problematiek onveranderd gebleven. Het hof oordeelt dat betrokkene niet in staat is een justitievrij bestaan te voeren en dat de kans op gewelddadig gedrag in de toekomst afhangt van de stabiliteit van zijn omgeving. Aangezien betrokkene zelf niet in staat is om deze stabiliteit te creëren, is externe structuur, begeleiding en toezicht van groot belang voor zijn resocialisatie.

Het hof heeft de beslissing van de rechtbank vernietigd, omdat er nieuwe stukken zijn ingediend die van belang zijn voor de beoordeling. De resocialisatie van betrokkene is problematisch, aangezien hij door verschillende instanties in de omgeving van Venray is afgewezen voor een terugkeer naar zijn gezin. Het hof achtte een voorwaardelijke beëindiging van de TBS niet mogelijk en heeft daarom besloten de terbeschikkingstelling met een jaar te verlengen. De eerste fase van de resocialisatie zal plaatsvinden in Zwolle, wat het hof als een positieve stap beschouwt voordat betrokkene zich in Venray kan vestigen. De beslissing van het hof is openbaar uitgesproken en de raden waren niet in staat deze mede te ondertekenen.

Uitspraak

GERECHTSHOF ARNHEM
TBS 2006\118
Beslissing d.d. 31 juli 2006
De kamer van het hof als bedoeld in artikel 67 van de Wet op de rechterlijke organisatie heeft te beslissen op het beroep van
[terbeschikking gestelde],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum],
verblijvende in [verblijfplaats].
Het beroep is ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank te Arnhem van 10 maart 2006, houdende afwijzing van het verzoek tot voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege, alsmede tegen de beslissing van voornoemde rechtbank van 16 december 2005 houdende verlenging van de terbeschikkingstelling met een termijn van een jaar.
Overwegingen:
- Het hof zal de beslissing van de rechtbank Arnhem van 10 maart 2006 vernietigen, daar het recht zal doen mede op grond van nieuwe stukken.
- Uit het verlengingsadvies volgt dat betrokkene een borderline persoonlijkheids-stoornis heeft met antisociale trekken. Ook heeft hij beperkingen in het contact met dierbaren. De delictgevaarlijkheid van betrokkene is nog immer hoog en hangt voornamelijk samen de persoonlijkheidsproblematiek van betrokkene, waarvan de kern, ondanks jarenlange behandeling, tot op heden niet is veranderd. Betrokkene wordt niet in staat geacht een justitievrij bestaan te voeren. De kans op gewelddadig gedrag in de toekomst wordt echter geringer als de omstandigheden of omgeving waarin hij zich begeeft, stabiel zijn. Zelf is hij echter door zijn pathologie nauwelijks in staat om stabiele omstandigheden te creëren. Externe structuur, begeleiding en toezicht zijn daarom van belang, ook in het kader van resocialisatie. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het verkrijgen van meer duidelijkheid over de resocialisatiefase. Onduidelijk is nog steeds hoe dit eruit moet komen ter zien nu betrokkene door alle instanties in een ruime kring rond Venray -waar hij bij zijn gezin wil gaan wonen- is afgewezen. Gelet op de huidige stand van zaken, acht het hof verlenging van de terbeschikkingstelling met een jaar aangewezen en een voorwaardelijke beëindiging niet mogelijk. Dit geldt temeer daar een eventueel volgende verlenging gerekend vanaf heden reeds over enkele maanden aan de orde zal zijn. Daarbij overweegt het hof dat de door het Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht ingezette lijn (snel transmuraal verlof en het voornemen de terbeschikkingstelling te laten eindigen) het hof aanspreekt. De eerste fase van de resocialisatie zal (noodgedwongen) in de transmurale voorziening in Zwolle, en niet zoals door betrokkene gewenst in Venray, plaatsvinden. Dit behoeft naar het oordeel van het hof geenszins een nadeel te zijn; wellicht is het juist goed om voordat betrokkene zich in Venray gaat vestigen eerst een overgangsfase elders te realiseren.
Beslissing:
Het hof:
Vernietigt de beslissing van de rechtbank te Arnhem van 10 maart 2006 met betrekking tot de terbeschikkinggestelde.
Verlengt de terbeschikkingstelling met een termijn van één jaar.
Wijst af het verzoek tot voorwaardelijke beëindiging.
Aldus gedaan door
mr Vegter als voorzitter,
mrs Van der Herberg en Cremers als raadsheren,
en dr Schudel en drs Van Weers als raden,
in tegenwoordigheid van mr Bosma als griffier,
en in het openbaar uitgesproken op 31 juli 2006.
De raden zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.