ECLI:NL:GHARN:2007:BA9480
Gerechtshof Arnhem
- Hoger beroep
- M. Stikkelbroeck
- A. Wery
- R. Rutgers van der Loeff
- Rechtspraak.nl
Afwijzing vordering tot omzetting van terbeschikkingstelling met voorwaarden
In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 12 juli 2007 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank te Assen van 22 maart 2007. De rechtbank had de vordering van de officier van justitie tot verpleging van overheidswege afgewezen, maar het hof heeft deze beslissing vernietigd. De terbeschikkinggestelde, die op dat moment verbleef in zorgboerderij De Nieuwe Start, had eerder een intakegesprek gehad bij de Piet Roordakliniek, waar hij positief was ontvangen. Het hof oordeelde dat de terbeschikkingstelling met voorwaarden kon worden voortgezet, onder strikte voorwaarden die gericht zijn op het voorkomen van terugval in problematisch gedrag, zoals het gebruik van alcohol en drugs.
De advocaat-generaal had geconcludeerd dat de beslissing van de rechtbank vernietigd moest worden en dat de vordering van de officier van justitie afgewezen moest worden. Het hof heeft vastgesteld dat de eindbeslissing van de rechtbank ruimte liet voor de terbeschikkinggestelde om binnen de voorwaarden voort te gaan. De rechtbank had echter een eindbeslissing genomen, terwijl er een afspraak was gemaakt om de zaak aan te houden in afwachting van het intakegesprek bij de kliniek. Dit leidde tot de conclusie dat de procedurele rechten van de terbeschikkinggestelde mogelijk waren geschonden, wat in strijd is met artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Het hof heeft de voorwaarden voor de terbeschikkingstelling vastgesteld, waaronder opname in de Piet Roordakliniek en het naleven van huisregels en afspraken met behandelaars. De terbeschikkinggestelde moet zich ook houden aan elektronisch toezicht en meewerken aan urine- en bloedcontroles. Het hof heeft benadrukt dat de reclassering toezicht zal houden op de naleving van deze voorwaarden, ook na opname in de kliniek. De beslissing van het hof is openbaar uitgesproken en ondertekend door de rechters en de griffier.