ECLI:NL:GHARN:2009:BJ7604

Gerechtshof Arnhem

Datum uitspraak
11 september 2009
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
000699-08
Instantie
Gerechtshof Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
  • H.M. Poelman
  • S.H. Wachter
  • H.J. de Ruijter
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ongegrondverklaring bezwaarschrift tegen omzetting werkstraf in vervangende jeugddetentie

In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 11 september 2009 uitspraak gedaan over het bezwaarschrift van een veroordeelde tegen de omzetting van zijn werkstraf in vervangende jeugddetentie. De veroordeelde was eerder bij arrest van 22 februari 2008 veroordeeld tot een taakstraf van honderd uren, met de voorwaarde dat bij niet-naleving vervangende jeugddetentie van vijftig dagen zou worden opgelegd. Het hof had de behandeling van het bezwaarschrift op 6 februari 2009 geschorst om de veroordeelde de kans te geven zijn werkstraf te voltooien. Echter, de veroordeelde heeft deze kans niet benut. Hij heeft verzuimd de reclassering op de hoogte te houden van zijn ziekteverloop, was telefonisch niet bereikbaar en heeft niet gereageerd op verzoeken om contact op te nemen.

Tijdens de zittingen op 23 januari en 28 augustus 2009 is de zaak behandeld. De reclassering heeft informatie verstrekt waaruit blijkt dat de veroordeelde slechts veertig van de honderd uren van zijn werkstraf heeft gewerkt. Ondanks herhaalde pogingen van de reclassering om contact met hem op te nemen, heeft de veroordeelde geen actie ondernomen. Het hof concludeert dat de mislukking van de werkstraf aan de veroordeelde zelf te wijten is. Daarom heeft het hof het bezwaarschrift ongegrond verklaard, waarmee de omzetting van de werkstraf in vervangende jeugddetentie wordt bevestigd.

De uitspraak is gedaan door een meervoudige kamer, bestaande uit vice-presidenten en een griffier. De zaak is geregistreerd onder parketnummer 24-003092-06 en raadkamernummer 0688-08. De veroordeelde was bijgestaan door zijn raadsvrouw, mr. K.A.M. Ramaekers, en een kantoorgenote, mr. K.N. Holtrop, die op de zitting van 28 augustus 2009 aanwezig was.

Uitspraak

GERECHTSHOF TE ARNHEM,
NEVENZITTINGSPLAATS LEEUWARDEN
Arrest van 11 september 2009 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het bezwaarschrift ex artikel 77p van het Wetboek van Strafrecht van:
[veroordeelde],
geboren [1988] te [geboorteplaats],
wonende te [woonplaats], [adres],
ter terechtzitting van 23 januari 2009 verschenen, bijgestaan door zijn raadsvrouw mr. K.A.M. Ramaekers, advocaat te Emmeloord;
ter terechtzitting van 28 augustus 2009 niet verschenen. Wel is toen verschenen mr. K.N. Holtrop, kantoorgenote van mr. K.A.M. Ramaekers, advocaat te Emmeloord.
De inhoud van het bezwaar
Het hof heeft de veroordeelde bij arrest d.d. 22 februari 2008 veroordeeld tot onder meer een taakstraf, bestaande uit een werkstraf, voor de duur van honderd uren, met bevel voor het geval dat de veroordeelde de werkstraf niet naar behoren verricht, dat vervangende jeugddetentie voor de duur van vijftig dagen zal worden toegepast.
Voormeld bezwaarschrift, ingekomen op 4 november 2008, keert zich tegen de kennisgeving d.d. 21 oktober 2008 van de advocaat-generaal aan de veroordeelde tot tenuitvoerlegging van de vervangende jeugddetentie.
De behandeling
Het hof heeft kennis genomen van de stukken. De zaak is behandeld ter openbare terechtzittingen van 23 januari 2009 en 28 augustus 2009.
Het hof heeft gehoord de advocaat-generaal, de veroordeelde en de raadsvrouw.
De beoordeling van het bezwaar
Het hof heeft bij arrest van 6 februari 2009 beslist de behandeling van het bezwaarschrift voor onbepaalde tijd, doch niet meer dan een half jaar, te schorsen, teneinde de veroordeelde in de gelegenheid te stellen om voor de hervatting van de behandeling de werkstraf te voltooien.
Blijkens de door de reclassering overgelegde overeenkomst werkstraf, met bijgevoegde urenlijst, heeft de veroordeelde van de opgelegde werkstraf van honderd uren thans veertig uren gewerkt. Bij de overeenkomst werkstraf is voorts gevoegd een brief van een medewerkster van de werkstrafunit van Reclassering Nederland van 14 augustus 2009. Uit deze brief blijkt dat deze medewerkster een aantal keren heeft geprobeerd de veroordeelde te bereiken, dat de veroordeelde verzuimt om de reclassering op de hoogte te houden van zijn ziekteverloop, dat de veroordeelde nog een laatste kans krijgt om de verdere uitvoering van de werkstraf te bespreken, en dat hij daartoe op 18 augustus 2009 om 9.30 uur telefonisch contact dient op te nemen met de reclassering. Onderaan deze brief staat bijgeschreven dat de betrokkene niet gebeld heeft.
Het hof stelt vast dat uit de van de reclassering ontvangen informatie blijkt dat de veroordeelde de kans die het hof hem bij arrest van 6 februari 2009 heeft geboden, niet heeft aangegrepen.
Nu de veroordeelde heeft verzuimd de reclassering op de hoogte te houden van zijn ziekteverloop, telefonisch niet bereikbaar was en niet heeft gereageerd op het schriftelijke verzoek contact op te nemen, is het hof van oordeel dat het aan de veroordeelde is te wijten dat de werkstraf opnieuw is mislukt. Derhalve zal het hof het bezwaarschrift thans ongegrond verklaren.
De uitspraak
Het hof:
verklaart het bezwaarschrift ongegrond.
Dit arrest is gewezen door mr. H.M. Poelman, vice-president als voorzitter, mr. S.H. Wachter, vice-president, en mr. H.J. de Ruijter, in tegenwoordigheid van mr. W. Landstra als griffier,
zijnde mr. De Ruijter buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.
Raadkamernummer: 0688-08
Parketnummer: 24-003092-06