ECLI:NL:GHARN:2010:BO2652

Gerechtshof Arnhem

Datum uitspraak
2 november 2010
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
24-002884-09
Instantie
Gerechtshof Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
  • mr. Greve
  • mr. Lam?ris-Tebbenhoff Rijnenberg
  • mr. Dam
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling van verdachte voor bedreiging en belediging van buschauffeur

In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 2 november 2010 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad. De verdachte, geboren in 1985, werd beschuldigd van bedreiging en belediging van een buschauffeur, die werkzaam was bij Connexxion. De feiten vonden plaats op 20 april 2009, toen de verdachte als passagier in de bus zat. Hij heeft de buschauffeur bedreigd met zware mishandeling door een dreigende houding aan te nemen en daarbij woorden te gebruiken die de buschauffeur intimideerden. Daarnaast heeft hij de buschauffeur beledigd door hem kwetsende termen toe te voegen zoals 'Teringlijer', 'Mietje' en 'Dikke mongool'.

De politierechter had de verdachte eerder veroordeeld tot een werkstraf, maar de verdachte ging in hoger beroep. Tijdens de zitting in hoger beroep heeft de advocaat-generaal een werkstraf van 80 uren gevorderd, subsidiair 40 dagen hechtenis. Het hof heeft het vonnis van de politierechter vernietigd en opnieuw recht gedaan. Het hof achtte de bedreiging en belediging bewezen en kwalificeerde deze feiten als respectievelijk bedreiging met zware mishandeling en eenvoudige belediging.

Het hof heeft de verdachte strafbaar verklaard en geen strafuitsluitingsgronden aanwezig geacht. Bij de strafmotivering heeft het hof rekening gehouden met de aard en ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en de persoon van de verdachte. Uiteindelijk werd de verdachte veroordeeld tot een werkstraf van 80 uren, met de waarschuwing dat bij niet-nakoming vervangende hechtenis van 40 dagen zou worden opgelegd. Het hof heeft de zaak met zorg behandeld en de beslissing is genomen op basis van de feiten en het eerdere strafblad van de verdachte.

Uitspraak

Parketnummer: 24-002884-09
Parketnummer eerste aanleg: 07-470152-09
Arrest van 2 november 2010 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad van 3 november 2009 in de strafzaak tegen:
[verdachte],
geboren op [1985] te [geboorteplaats],
wonende te [woonplaats], [adres],
niet ter terechtzitting verschenen. Wel verschenen is de raadsman van verdachte mr. M.R. Roethof, advocaat te Arnhem.
Het vonnis waarvan beroep
De politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de verdachte bij het vonnis wegens misdrijven veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.
Gebruik van het rechtsmiddel
De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.
Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep
De raadsman van verdachte heeft verklaard uitdrukkelijk te zijn gemachtigd verdachte ter terechtzitting te verdedigen.
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.
De vordering van de advocaat-generaal
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte ter zake van het onder 1 en 2 ten laste gelegde zal veroordelen tot een werkstraf voor de duur van 80 uren, subsidiair 40 dagen hechtenis.
De beslissing op het hoger beroep
Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.
Tenlastelegging
Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:
1.
hij op of omstreeks 20 april 2009 in de gemeente [gemeente], [slachtoffer] (buschauffeur bij Connexxion) heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling, immers heeft verdachte opzettelijk een dreigende houding aangenomen ten opzichte van en/of zichtbaar voor voornoemde [slachtoffer] en/of (daarbij) dreigend de woorden toegevoegd : "Kom maar mee naar buiten, dan zal ik je wel even pakken." en/of "Kom maar even mee naar buiten, dan vechten wij het daar uit." en/of "Ik kan het wel oplossen met je, trek je uniformpje maar uit en dan gaan we naar buiten en dan lossen we het direct even op." en/of "Trek je pakkie maar uit, dan kan je het meemaken." en/of "Ik kom je wel weer tegen.", althans woorden van gelijke dreigende aard of strekking;
2.
hij op of omstreeks 20 april 2009 in de gemeente [gemeente], opzettelijk beledigend een persoon genaamd [slachtoffer] (buschauffeur bij Connexxion), in diens tegenwoordigheid en/of in het openbaar mondeling heeft toegevoegd de woorden "Teringlijer" en/of "Watje" en/of "Mietje" en/of "Dikke mongool" en/of "Kneus", althans woorden van gelijke beledigende aard en/of strekking.
Bewezenverklaring
Het hof acht bewezen dat:
1.
hij op 20 april 2009 in de gemeente [gemeente], [slachtoffer] (buschauffeur bij Connexxion) heeft bedreigd met zware mishandeling, immers heeft verdachte opzettelijk een dreigende houding aangenomen ten opzichte van en zichtbaar voor voornoemde [slachtoffer] en daarbij dreigend de woorden toegevoegd : "Kom maar mee naar buiten, dan zal ik je wel even pakken" en "Trek je pakkie maar uit, dan kan je het meemaken" en "Ik kom je wel weer tegen";
2.
hij op 20 april 2009 in de gemeente [gemeente], opzettelijk beledigend een persoon genaamd [slachtoffer] (buschauffeur bij Connexxion), in diens tegenwoordigheid en in het openbaar mondeling heeft toegevoegd de woorden "Teringlijer" en "Mietje" en "Dikke mongool".
Het hof acht niet bewezen hetgeen aan verdachte als voormeld onder 1 en 2 meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven als bewezen is aangenomen.
Kwalificatie
Het bewezen verklaarde levert respectievelijk op de misdrijven:
onder 1:
bedreiging met zware mishandeling;
onder 2:
eenvoudige belediging.
Strafbaarheid
Het hof acht verdachte strafbaar. Strafuitsluitingsgronden worden niet aanwezig geacht.
Strafmotivering
Het hof heeft de op te leggen straf bepaald op grond van de aard en ernst van de bewezen verklaarde feiten, de omstandigheden waaronder deze feiten zijn begaan en de persoon van verdachte. Daarbij heeft het hof in het bijzonder het navolgende in aanmerking genomen.
Verdachte heeft op 20 april 2009 als passagier van een bus de buschauffeur [slachtoffer] beledigd door hem toe te voegen: "Teringlijer", "Mietje" en "Dikke mongool". Korte tijd later heeft hij in die bus een dreigende houding aangenomen ten opzichte van en zichtbaar voor die buschauffeur, waarbij hij die buschauffeur heeft bedreigd met zware mishandeling. Dit feit dient te worden aangemerkt als een ernstige bedreiging van de lichamelijke integriteit van die buschauffeur.
Uit het verdachte betreffende Uittreksel Justitiële Documentatie d.d. 4 augustus 2010 blijkt, dat verdachte vóór 20 april 2009 meermalen ter zake van het plegen van strafbare feiten is veroordeeld, waar onder eenmaal ter zake van (onder meer) een soortgelijk feit als onder 1 bewezen verklaard.
Op grond van het vorenstaande acht het hof de oplegging van de door de politierechter opgelegde werkstraf van 80 uren, welke werkstraf eveneens door de advocaat-generaal is gevorderd, passend en geboden. Het hof zal die werkstraf dan ook aan verdachte opleggen.
Toepassing van wetsartikelen
Het hof heeft gelet op de artikelen 22c, 22d, 57, 63, 266 en 285 van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze artikelen golden ten tijde van het bewezen verklaarde.
De uitspraak
HET HOF,
RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:
vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:
verklaart het verdachte onder 1 en 2 ten laste gelegde bewezen en kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart deze feiten en verdachte strafbaar;
verklaart niet bewezen hetgeen aan verdachte als voormeld onder 1 en 2 meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven als bewezen is aangenomen en spreekt verdachte daarvan vrij;
veroordeelt verdachte [verdachte] tot taakstraf, bestaande uit een werkstraf, voor de duur van tachtig uren, met bevel voor het geval dat de veroordeelde de werkstraf niet naar behoren verricht, dat vervangende hechtenis voor de duur van veertig dagen zal worden toegepast.
Dit arrest is aldus gewezen door mr. Greve, voorzitter, mr. Lam?ris-Tebbenhoff Rijnenberg en mr. Dam, in tegenwoordigheid van Boersma als griffier.