ECLI:NL:GHARN:2012:BV8569
Gerechtshof Arnhem
- Hoger beroep
- L.T. Wemes
- G. Dam
- P. Greve
- Rechtspraak.nl
Koolvis-zaak: Vrijspraak van mensenhandel, mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie
In de zaak bekend als de Koolvis-zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 12 maart 2012 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de rechtbank Zwolle-Lelystad. De verdachte, die niet de Nederlandse nationaliteit bezit, werd beschuldigd van mensenhandel, mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank had eerder geoordeeld dat de verdachte niet ontvankelijk was in de vervolging, omdat de Nederlandse strafwet niet van toepassing was op de feiten die zich buiten Nederland hadden afgespeeld. Het hof bevestigde deze beslissing en oordeelde dat de Nederlandse strafwet alleen van toepassing is op personen die zich in Nederland aan strafbare feiten schuldig maken, ongeacht hun nationaliteit.
De verdediging voerde aan dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk moest worden verklaard vanwege ernstige inbreuken op de procesorde, met name door het gebruik van een verhoorprotocol dat niet correct was uitgevoerd. Het hof oordeelde dat hoewel er tekortkomingen waren in de uitvoering van het verhoorprotocol, deze niet van zodanige aard waren dat de belangen van de verdachte in gevaar waren gebracht. Het hof benadrukte dat de integriteit van het openbaar ministerie niet in twijfel werd getrokken en dat de inzet van externe partners, zoals ervaringsdeskundigen, niet als een schending van de procesorde kon worden beschouwd.
Uiteindelijk sprak het hof de verdachte vrij van de tenlastegelegde feiten, omdat niet bewezen kon worden dat hij zich schuldig had gemaakt aan mensenhandel of mensensmokkel. De vorderingen van de benadeelde partijen werden niet-ontvankelijk verklaard, omdat de verdachte niet schuldig was bevonden aan de feiten die de schade zouden hebben veroorzaakt. Het hof vernietigde het vonnis van de rechtbank en deed opnieuw recht, waarbij het openbaar ministerie niet ontvankelijk werd verklaard voor zover de feiten niet in Nederland waren gepleegd.