[verdachte],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortejaar] 1986,
[BRP-adres].
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen in eerste aanleg en het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van dit hof op 11 september 2019.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen namens de verdachte naar voren is gebracht.
In eerste aanleg is de verdachte van het onder 1 deels (derde en vierde onderdeel) en onder 3 ten laste gelegde ten laste gelegde vrijgesproken en ter zake van het onder 1 deels (eerste en tweede onderdeel) en onder 2 ten laste gelegde veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 maanden, met aftrek van voorarrest. Voorts is een beslissing genomen omtrent de vorderingen van de benadeelde partijen, zoals nader omschreven in het vonnis waarvan beroep.
Namens de verdachte en door de officier van justitie is tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.
Het door de officier van justitie ingediende hoger beroep is voor aanvang van de behandeling van het beroep ingetrokken.
Ontvankelijkheid van de verdachte in het hoger beroep
De verdachte is in eerste aanleg vrijgesproken van hetgeen aan hem onder 1 deels (derde en vierde onderdeel) en onder 3 is ten laste gelegd. Het hoger beroep is namens de verdachte onbeperkt ingesteld en mitsdien mede gericht tegen de in eerste aanleg gegeven beslissingen tot vrijspraak. Gelet op hetgeen is bepaald in artikel 404, vijfde lid, van het Wetboek van Strafvordering staat voor de verdachte tegen deze beslissing geen hoger beroep open. Het hof zal de verdachte mitsdien niet-ontvankelijk verklaren in het ingestelde hoger beroep, voor zover dat is gericht tegen de in het vonnis waarvan beroep gegeven vrijspraken.
Aan de verdachte is - na wijziging van de tenlastelegging ter terechtzitting in eerste aanleg en voor zover nog aan het inhoudelijke oordeel van het hof onderworpen - ten laste gelegd dat:
1.
hij op verschillende tijdstippen in de periode van 10 februari 2015 tot en met 21 december 2015 te Rotterdam en/of Vlaardingen en/of Spijkenisse en/of Dordrecht, althans in Nederland (telkens), tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, hierna genoemde auto's heeft verworven en/of voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van de verwerving of het voorhanden krijgen van de hierna genoemde auto's wist, althans redelijkerwijs had moeten vermoeden, dat deze door misdrijf, namelijk door diefstal, althans door enig (ander) misdrijf, verkregen goederen betrof te weten:
-een in de periode van 17 tot en met 18 augustus 2015 in Delft weggenomen Volkswagen Polo (voorzien van chassisnummer [1]) [Zaaksdossier 1], en/of -een in de periode van 9 tot en met 10 juni 2015 in Rotterdam weggenomen Volkswagen Golf (voorzien van chassisnummer [2]) [Zaaksdossier 2], en/of
2.
hij op verschillende tijdstippen in de periode van 7 tot en met 29 augustus 2015 te Rotterdam althans in Nederland (telkens), tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen,
met het oogmerk om zich en/of (een) ander(en) wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse naam en/of van een valse hoedanigheid en/of door (een of meer) listige kunstgrepen en/of door een samenweefsel van verdichtsels hierna genoemde (potentiële) kopers van auto's heeft bewogen tot de afgifte van hierna genoemde geldbedragen, immers heeft/hebben hij, verdachte en/of zijn mededader(s) toen aldaar telkens met vorenomschreven oogmerk - zakelijk weergegeven - valselijk en/of listiglijk en/of bedrieglijk en/of in strijd met de waarheid:
-die/een auto via een advertentie op www.markplaats.nl en/of www.autoscout24.nl te koop aangeboden en/of
-nadat een (potentiële) koper zich had gemeld, een afspraak voor een ontmoeting en/of bezichtiging van die auto gemaakt althans laten maken en/of
-nadat de (potentiële) koper de verkoper van de in de advertentie genoemde auto had ontmoet, zich uitgegeven voor de rechtmatige eigenaar en/of althans als een te goeder trouw zijnde verkoper en/of
-(aan) die (potentiële) koper die/een auto, laten zien en/of
-(daarbij/daarmee) gezegd en/of de indruk gewekt dat het een "eerlijke" auto betrof en/of
-(vervolgens), nadat er al dan niet over de prijs was onderhandeld en/of er een verkoopprijs overeen was gekomen, die (potentiële) koper meegenomen naar een overschrijfpunt teneinde die auto op naam van die (potentiële) koper te laten overschrijven en/of
-nadat de auto op naam van de (potentiële) koper was overgeschreven, de bij die auto aanwezige papieren en/of sleutels, aan die (potentiële) koper overhandigd,
waardoor die (potentiële) koper (telkens) werd bewogen tot bovenomschreven afgifte, te weten
-met betrekking tot een Volkswagen Polo (voorzien van chassisnummer [1]) op verschillende tijdstippen in de periode van 18 tot en met 29 augustus 2015 in Spijkenisse althans in Nederland, de heer [benadeelde partij 1] een geldbedrag van 9.600 euro [Zaaksdossier 1], en/of
-met betrekking tot een Volkswagen Golf (voorzien van chassisnummer [2]) op verschillende tijdstippen in de periode van 9 juni 2015 tot en met 7 augustus 2015 in Dordrecht althans in Nederland, de heer [benadeelde partij 2] een geldbedrag van 10.000 euro [Zaaksdossier 2].
Vordering van de advocaat-generaal
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd en dat de verdachte ter zake van het onder 1 (voor zover nog aan de orde) en onder 2 ten laste gelegde zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden, met aftrek van voorarrest.
Het vonnis waarvan beroep
Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven omdat het hof zich daarmee niet helemaal verenigt. Het hof komt met name tot iets andere bewezenverklaringen en een andere strafoplegging dan de rechtbank.
Door de raadsvrouw is met betrekking tot zaaksdossier 1A bepleit dat de verdachte dient te worden vrijgesproken van het onder 1 (eerste en tweede onderdeel en onder 2 (eerste onderdeel) ten laste gelegde. De verdachte heeft zich allereerst niet voorgedaan als eigenaar. De aangever spreekt ook over “verkoper”. Daarnaast kan het telefoonnummer [nr.], waarmee berichten zouden zijn verstuurd en gesprekken zijn gevoerd, niet aan de verdachte worden toegeschreven. Verder wist de verdachte niet dat het om gestolen auto’s ging en dat de autopapieren vervalst waren. Hij heeft ook een aannemelijke verklaring voor zijn aanwezigheid bij de verkoop en het aantreffen van zijn vingerafdruk op het valse kenteken. Bovendien kan de advertentie niet naar de verdachte worden herleid, ook niet op basis van de verklaringen van [getuige 1] en [getuige 2].
Tot slot ontbreekt het opzet bij de verdachte in het kader van heling. Hij wist niet dat de auto gestolen was en hoefde dat ook redelijkerwijs niet te vermoeden.
Met betrekking tot zaaksdossier 2A heeft de raadsvrouw bepleit dat de herkenning niet voldoet aan de vereisten van een betrouwbare herkenning. Daarnaast kan ook hier de advertentie niet worden herleid naar de verdachte, ook niet via de verklaringen van [getuige 1] en [getuige 2].
Tenslotte ontbreekt bij alle ten laste gelegde feiten ieder bewijs voor de voor medeplegen vereiste nauwe en bewuste samenwerking.
Het hof is van oordeel dat uit de feitelijke omstandigheden zoals die volgen uit de gebezigde bewijsmiddelen, in samenhang bezien, blijkt dat de verdachte de auto’s voorhanden heeft gehad in de wetenschap dat deze auto’s uit misdrijf afkomstig waren.
Ten aanzien van
zaaksdossier 1A, betreffende de als gestolen geregistreerde
Volkswagen Polodie met kenteken
[a]op www.marktplaats.nl te koop is aangeboden, overweegt het hof daartoe het volgende. De genoemde auto is op 17 of 18 augustus 2015 gestolen. Vervolgens werd deze auto op 24 augustus 2015 aangeboden op internet. Aangever [benadeelde partij 1] heeft vervolgens telefonisch contact gehad met de verkoper, die te bereiken was op telefoonnummer [nr.] en zich voorstelde als “[naam]”. Er is een afspraak gemaakt met de verkoper op 29 augustus 2015 en tijdens deze afspraak heeft [benadeelde partij 1] de autopapieren overhandigd gekregen, zodat hij de auto op een later tijdstip zelf zou kunnen overschrijven. [benadeelde partij 1] heeft € 9.550,00 contant betaald aan de verkoper. De overschrijving bleek niet mogelijk, omdat het chassisnummer van de auto niet overeenkwam met het geregistreerde kenteken. De kentekenplaten met nummer
[a] bleken vals en ook de overgedragen kentekenbewijzen bleken te zijn vervalst. Direct na de verkoop was de verkoper voor de koper telefonisch onbereikbaar. Uit onderzoek is gebleken dat voor de advertentie waarin de auto te koop werd aangeboden is betaald door [getuige 2], die de verdachte heeft herkend als de haar bekende ‘[verdachte]’, die haar meermalen heeft gevraagd haar rekening te mogen gebruiken voor de betaling van advertenties. Bij de partner van [getuige 2], [getuige 1], is de verdachte in verband met soortgelijke verzoeken bekend onder de naam ‘[verdachte]’.
Tijdens de observatie van deze verkoop op 29 augustus 2015 is door verbalisanten gezien dat de Volkswagen Polo met kenteken [a] werd bestuurd door de verdachte. Na de verkoop liep de verdachte weg en werd hij opgepikt door een andere auto. Uit onderzoek blijkt dat op de valse kentekenplaat met nummer [a] verscheidene vingerafdrukken van de verdachte zijn aangetroffen.
Naar het oordeel van het hof kan het de verdachte, die ter terechtzitting bij de rechtbank heeft verklaard dat hij een autobedrijf had en veel auto’s inkocht en verkocht, overigens niet ontgaan zijn dat de kentekenplaten niet de vereiste echtheidskenmerken bezaten en dat de valse of vervalste kentekenpapieren een ander chassisnummer vermeldden dan op de auto was aangebracht. De verdachte heeft in ieder geval geen aannemelijke verklaring gegeven voor de (hiervoor geschetste) omstandigheden waaronder hij de genoemde auto voorhanden heeft gehad en heeft verkocht aan [benadeelde partij 1].
Al deze omstandigheden bijeengenomen rechtvaardigen de conclusie dat de verdachte (ook ten tijde van het voorhanden krijgen van de auto) wist dat de betreffende auto van misdrijf afkomstig was en zich dus heeft schuldig gemaakt aan opzetheling, en dat hij vervolgens de koper van de genoemde auto heeft opgelicht.
Zaaksdossier 2A
Ten aanzien van
zaaksdossier 2A, betreffende de als gestolen geregistreerde
Volkswagen Golfdie met kenteken
[b]op www.marktplaats.nl te koop is aangeboden, overweegt het hof daartoe het volgende.
Aangever [benadeelde partij 2] heeft telefonisch contact gehad met de verkoper, die te bereiken was op telefoonnummer [nr.]. Op 7 augustus 2015 is er een afspraak gemaakt met de verkoper bij winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht. Aangever [benadeelde partij 2] heeft verklaard dat hij bij de verkoop € 10.000,00 contant heeft betaald aan ‘[verdachte]’.
Deze ‘[verdachte]’ is door verbalisanten bij het bekijken van de camerabeelden van 7 augustus 2015 van het winkelcentrum Sterrenburg te Dordrecht volledig herkend als zijnde de verdachte.
Tijdens de observatie van deze verkoop is gezien dat de verdachte in de Volkswagen Golf kwam aangereden, contact had met enkele personen, een proefrit maakte met deze personen en vervolgens met deze personen naar de Bruna in het winkelcentrum ging. Uiteindelijk verliet de verdachte het winkelcentrum en reden de kopers met de Volkswagen Golf weg.
Aangever [benadeelde partij 2] heeft verklaard dat hij en ‘[verdachte]’ de auto direct bij de Bruna hebben overgeschreven, waarna ‘[verdachte]’ meteen is vertrokken en telefonisch niet meer bereikbaar was. Op het nieuwe kentekenbewijs bleek vervolgens een ander kenteken te staan, te weten [c].
Uit onderzoek blijkt dat de kentekenplaten en kentekenbewijzen behorende bij kenteken [b] vals c.q. vervalst zijn. Uit onderzoek is voorts gebleken dat voor de advertentie waarin de auto te koop werd aangeboden is betaald door [getuige 1].
Uit de verklaring van de eerdergenoemde [getuige 1] blijkt dat ‘[verdachte]’, die [getuige 1] heeft herkend als de verdachte, samen met ‘[medeverdachte]’, die [getuige 1] heeft herkend als de medeverdachte [medeverdachte], wel eens advertenties op www.marktplaats.nl zet. Zij maakten daarbij gebruik van het rekeningnummer van [getuige 1]. [getuige 2] heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Er werd door onder meer de verdachte ook gebruik gemaakt van haar rekeningnummer en van dat van haar dochter. [getuige 2] heeft het zoals eerder overwogen echter over ‘[verdachte]’ en herkent ‘[verdachte]’ als de verdachte.
Bij gebrek aan een aannemelijke verklaring voor de betrokkenheid van de verdachte voor de (hiervoor geschetste) omstandigheden waaronder hij de in dit zaaksdossier centraal staande auto voorhanden heeft gehad en heeft verkocht aan [benadeelde partij 2], komt het hof tot het oordeel dat de verdachte zich tevens heeft schuldig gemaakt aan de opzetheling van de aan de aangever [benadeelde partij 2] verkochte auto en dat hij ook hem heeft verleid tot betaling van een fors geldbedrag en ook hem dus heeft opgelicht. Het kan niet anders dan dat de verdachte ook reeds ten tijde van het voorhanden krijgen van (ook) deze auto wist dat het ging om een van misdrijf afkomstige auto, terwijl de verdachte in dit geval de koper van de auto de indruk heeft gegeven dat hij de eigenaar van de auto was. Ook hier geldt overigens dat het de verdachte, die ter terechtzitting bij de rechtbank heeft verklaard dat hij een autobedrijf had en veel auto’s inkocht en verkocht, niet ontgaan kan zijn dat de kentekenplaten niet de vereiste echtheidskenmerken bezaten en dat de “nieuwe” kentekenpapieren een ander kenteken vermeldden dan op de auto was aangebracht.
Betrouwbaarheid herkenning
Met betrekking tot de betrouwbaarheid van de volledige herkenning van de verdachte op de camerabeelden van 7 augustus 2015 van het winkelcentrum Sterrenburg te Dordrecht overweegt het hof nog het volgende.
Het hof stelt voorop dat inderdaad behoedzaam dient te worden omgegaan met herkenningen en de bewijskracht daarvan. Herkenning geschiedt doordat het gezicht als geheel, dat wil zeggen holistisch, in het geheugen wordt opgeslagen in visuele vorm. Een herkenningsproces-verbaal hoeft daarom niet perse te vermelden waaraan de verbalisant de verdachte heeft herkend. Van belang is derhalve of de beelden voldoende duidelijk en helder zijn om daarop een herkenning te baseren, en voorts hoe goed de verbalisant de verdachte (visueel) kent en het aantal herkenningen, die onafhankelijk van elkaar zijn gedaan.
Het hof heeft vastgesteld dat de
stillsvan de bewegende beelden van goede kwaliteit zijn. De
stillszijn in kleur en laten zowel contouren als details zien. Het gezicht van de hierop afgebeelde persoon is goed waar te nemen en er zijn voldoende duidelijk onderscheidende persoonskenmerken zichtbaar, in ieder geval zodanig, dat deze een betrouwbare positieve herkenning mogelijk maken.
Verbalisanten [verbalisant 1] en [verbalisant 2] kennen verdachte ambtshalve en hebben de verdachte beiden stellig en zonder enig voorbehoud herkend.
Gelet op het voorgaande heeft het hof geen aanleiding te twijfelen aan de herkenning van de verdachte door de verbalisanten. Dat de verbalisanten geen specifieke kenmerken hebben genoemd waaraan zij de verdachte herkennen doet daaraan niet af.
Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het onder 1 en 2 ten laste gelegde heeft begaan, met dien verstande dat:
1.
hij op
verschillendetijdstippen in de periode van
9 juni 201510 februari 2015tot en met
29 augustus 201521 december 2015 te Rotterdam en/of Vlaardingen en/of Spijkenisse en/of Dordrecht, althansin Nederland
(telkens
), tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen,hierna genoemde auto's
heeft verworven en/ofvoorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van
de verwerving ofhet voorhanden krijgen van de hierna genoemde auto's wist
, althans redelijkerwijs had moeten vermoeden,dat deze door misdrijf
, namelijk door diefstal, althans door enig (ander) misdrijf,verkregen goederen betrof
fente weten:
- een in de periode van 17 tot en met 18 augustus 2015 in Delft weggenomen Volkswagen Polo (voorzien van chassisnummer [1])
[Zaaksdossier 1], en
/of- een in de periode van 9 tot en met 10 juni 2015 in Rotterdam weggenomen Volkswagen Golf (voorzien van chassisnummer [2])
[Zaaksdossier 2], en/of -een in de periode van 10 tot en met 11 februari 2015 in Leiden weggenomen BMW 116i (voorzien van chassisnummer [3]) [Zaaksdossier 3], en/of
-een op 12 november 2015 weggenomen Volkswagen Golf (voorzien van chassisnummer [4]) [Zaaksdossier 4];
2.
hij op
verschillendetijdstippen in de periode van
9 juni 20157tot en met 29 augustus 2015
te Rotterdam althansin Nederland
(telkens
),
tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen,
met het oogmerk om zich
en/of (een) ander(en)wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse naam en
/ofvan een valse hoedanigheid en
/ofdoor (een of meer) listige kunstgrepen
en/of door een samenweefsel van verdichtselshierna genoemde
(potentiële)kopers van auto's heeft bewogen tot de afgifte van hierna genoemde geldbedragen, immers heeft
/hebbenhij
, verdachte en/of zijn mededader(s)toen aldaar telkens met vorenomschreven oogmerk - zakelijk weergegeven - valselijk en
/oflistiglijk en
/ofbedrieglijk
en/of in strijd met de waarheid:
- die
/eenauto via een advertentie op www.markplaats.nl
en/of www.autoscout24.nlte koop aangeboden en
/of
- nadat een (potentiële) koper zich had gemeld, een afspraak voor een ontmoeting en
/ofbezichtiging van die auto gemaakt althans laten maken en
/of
- nadat de (potentiële) koper de verkoper van de in de advertentie genoemde auto had ontmoet, zich uitgegeven voor de rechtmatige eigenaar
en/ofalthans als een te goeder trouw zijnde verkoper en
/of
- ( aan) die (potentiële) koper die
/eenauto, laten zien en
/of
-
(daarbij/daarmee)gezegd
en/of de indruk gewekt dat het een "eerlijke" auto betrof en
/of
- ( vervolgens), nadat er al dan niet over de prijs was onderhandeld
en/of er een verkoopprijs overeen was gekomen, die (potentiële) koper meegenomen naar een overschrijfpunt teneinde die auto op naam van die (potentiële) koper te laten overschrijven
en/of
-
nadat de auto op naam van de (potentiële) koper was overgeschreven,de bij die auto aanwezige papieren en
/ofsleutels, aan die (potentiële) koper overhandigd,
waardoor die (potentiële) koper (telkens) werd bewogen tot bovenomschreven afgifte, te weten
- met betrekking tot een Volkswagen Polo (voorzien van chassisnummer [1]) op
verschillende tijdstippen in de periode van 18 tot en met29 augustus 2015 in Spijkenisse
althans in Nederland, de heer [benadeelde partij 1] een geldbedrag van
9.559.6euro
[Zaaksdossier 1], en
/of
- met betrekking tot een Volkswagen Golf (voorzien van chassisnummer [2]) op
verschillende tijdstippen in de periode van 9 juni 2015 tot en met7 augustus 2015 in Dordrecht
althans in Nederland, de heer [benadeelde partij 2] een geldbedrag van 10.000 euro
[Zaaksdossier 2].
Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd, is niet bewezen. De verdachte moet daarvan worden vrijgesproken.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. Blijkens het verhandelde ter terechtzitting is de verdachte daardoor niet geschaad in de verdediging.
Het hof grondt zijn overtuiging dat de verdachte het bewezen verklaarde heeft begaan op de feiten en omstandigheden die in de bewijsmiddelen zijn vervat en die reden geven tot de bewezenverklaring.
In die gevallen waarin de wet aanvulling van het arrest vereist met de bewijsmiddelen dan wel, voor zover artikel 359, derde lid, tweede volzin, van het Wetboek van Strafvordering wordt toegepast, met een opgave daarvan, zal zulks plaatsvinden in een aanvulling die als bijlage aan dit arrest zal worden gehecht.
Strafbaarheid van het bewezen verklaarde
Het onder 1 bewezen verklaarde levert op: