ECLI:NL:GHLEE:2010:BN2175
Gerechtshof Leeuwarden
- Hoger beroep
- G.M. Meijer-Campfens
- O. Anjewierden
- P. Greve
- Rechtspraak.nl
Valse alarmkreten verstoren de rust en psychische overmacht
In deze zaak heeft het Gerechtshof Leeuwarden op 22 juli 2010 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Leeuwarden. De verdachte is beschuldigd van het opzettelijk verstoren van de rust door valse alarmkreten. Op 24 oktober 2007 heeft de verdachte een medewerker van een slagerij onterecht gewaarschuwd voor een op handen zijnde overval op een nabijgelegen supermarkt. De verdachte heeft tijdens de rechtszaak een beroep gedaan op psychische overmacht, stellende dat hij door stemmen in zijn hoofd werd beïnvloed. Dit beroep werd echter verworpen door het hof, dat oordeelde dat de verdachte niet aannemelijk had gemaakt dat hij daadwerkelijk door deze stemmen was aangezet tot het plegen van het feit.
De politierechter had de verdachte eerder veroordeeld tot een straf, maar de verdachte ging in hoger beroep. Tijdens de zittingen in hoger beroep is de verdediging niet uitdrukkelijk gemachtigd om de verdachte te verdedigen. De advocaat-generaal heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week geëist, met een proeftijd van twee jaar. Het hof heeft het vonnis van de politierechter vernietigd en opnieuw recht gedaan. Het hof heeft vastgesteld dat de verdachte wettig en overtuigend schuldig is aan het ten laste gelegde feit, maar heeft ook rekening gehouden met de gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens van de verdachte, waardoor het feit hem slechts in verminderde mate kan worden toegerekend.
Uiteindelijk heeft het hof de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week, met een proeftijd van twee jaar. Het hof heeft de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder het is gepleegd in overweging genomen, evenals de strafbare feiten uit het verleden van de verdachte. Het hof heeft besloten het advies van deskundigen om de verdachte klinisch te behandelen niet te volgen, gezien de geringe ernst van het feit. De uitspraak is gedaan door een meervoudige strafkamer van het hof, waarbij de voorzitter en de andere rechters aanwezig waren.