ECLI:NL:GHSGR:2006:AZ0612

Gerechtshof 's-Gravenhage

Datum uitspraak
23 oktober 2006
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
2200050906
Instantie
Gerechtshof 's-Gravenhage
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
  • G. Oosterhof
  • G.P.A. Aler
  • F. Heemskerk
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Tussenarrest inzake verzoeken in de strafzaak tegen Van Anraat

Op 23 oktober 2006 heeft het Gerechtshof 's-Gravenhage een tussenarrest gewezen in de strafzaak tegen Van Anraat. Tijdens de terechtzitting op 9 oktober 2006 zijn verschillende verzoeken van de verdediging besproken, die betrekking hebben op de behandeling in hoger beroep. Het hof heeft in dit tussenarrest zijn beslissing op deze verzoeken bekendgemaakt. De belangrijkste verzoeken betroffen de ambtsberichten van de AIVD en andere veiligheidsdiensten over de verdachte, welke door het hof zijn afgewezen. Daarnaast heeft het hof besloten dat er eerst opheldering moet komen over de selectie van archiefstukken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, voordat het verzoek om codeberichten kan worden behandeld. Dit zal gebeuren via een getuigenverhoor door de rechter-commissaris.

Het hof heeft ook aangegeven dat het de zaak inhoudelijk in april 2007 wil behandelen, waarbij de heer Wolterbeek als getuige-deskundige zal worden gehoord. Wolterbeek was betrokken bij de VN-commissie die de chemische wapenfaciliteiten in Irak inspecteerde en heeft eerder gerapporteerd over de door Van Anraat geleverde chemische grondstoffen. Het verzoek tot opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte is door het hof afgewezen.

De rechter-commissaris heeft al eerder het verhoor van een aantal getuigen noodzakelijk geoordeeld, en het hof heeft gevraagd om nog meer getuigen te horen, waaronder oud-ambassadeurs en andere sleutelfiguren. Het hof heeft ook aangegeven dat het afhankelijk van de bevindingen van de rechter-commissaris zich nader zal beraden over de verdere procedure. Overige getuigen zijn door het hof afgewezen op verschillende gronden, waaronder het gebrek aan relevantie voor de strafzaak of het feit dat de verdachte niet in zijn verdediging wordt geschaad door het achterwege blijven van het verhoor.

Uitspraak

Uitspraak tussenarrest Van Anraat maandag 23 oktober 2006 te 09.30 uur
Het hof wijst vandaag tussenarrest in de zaak Van Anraat. Op de terechtzitting van 9 oktober jl. zijn de verzoeken besproken die de verdediging met het oog op de behandeling in hoger beroep heeft. In het tussenarrest van vandaag geeft het hof zijn beslissing op die verzoeken. De belangrijkste daarvan zijn - samengevat - de navolgende. Vanzelfsprekend is de tekst van het tussenarrest beslissend.
De rechter-commissaris heeft al eerder het verhoor van een kleine twintig getuigen noodzakelijk geoordeeld en het verhoor van die getuigen ook ter hand genomen; dat traject loopt gewoon door. Zo is inmiddels bijvoorbeeld de oud-minister van Buitenlandse Zaken en speciaal rapporteur van de mensenrechtencommissie van de VN, Van der Stoel, gehoord.
Van een vijftal van deze getuigen heeft de rechter-commissaris inmiddels vastgesteld dat hun verhoor niet zal lukken. Die getuigen worden dan ook door het hof afgewezen.
Het hof heeft de rechter-commissaris gevraagd nog een aantal andere getuigen te willen horen. Het gaat daarbij onder meer om twee oud-ambassadeurs in Bagdad, een toenmalig medewerker van Van der Stoel, een hoge functionaris van het chemische wapenprogramma bij het bedrijf SEORGI en een andere sleutelfiguur ter zake.
Bovendien heeft het hof aan de rechter-commissaris gevraagd om na te gaan welk perspectief er is dat Saddam Hussein en twee andere prominente leden van het toenmalige regiem, die in de tenlastelegging worden genoemd, op korte termijn als getuige kunnen worden gehoord, dan wel aan hen vragen ter beantwoording kunnen worden voorgelegd. Afhankelijk van de bevindingen van de rechter-commissaris zal het hof zich nader beraden.
Overige getuigen worden door het hof afgewezen, op uiteenlopende gronden. Dat kan zijn omdat een getuige al eerder ten overstaan van de verdediging is gehoord en een hernieuwd verhoor niet noodzakelijk wordt geoordeeld, of omdat niet aannemelijk is dat hetgeen de getuige zou kunnen verklaren van belang kan zijn voor de beoordeling van de strafzaak. Maar het kan ook zijn omdat door het achterwege blijven van het verhoor de verdachte niet in zijn verdediging wordt geschaad of omdat er geen reële kans is de gevraagde getuige op een aanvaardbare termijn te horen.
Het hof wijst de verzoeken met betrekking tot de ambtsberichten van de AIVD en andere veiligheidsdiensten omtrent de verdachte af. Voor wat betreft de verzochte codeberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken wil het hof eerst via een getuigenverhoor door de rechter-commissaris opheldering hebben over de vraag op welke manier de selectie van archiefstukken van dat ministerie is gemaakt. Tevens wil het hof dat de advocaat-generaal aan het meest in aanmerking komend ministerie opheldering vraagt over het wapenexportbeleid van de Nederlandse overheid en van de internationale rechtsgemeenschap jegens Irak in - globaal gezegd - de jaren tachtig van de vorige eeuw. En daarbij gaat het in het bijzonder om grondstoffen voor chemische wapens.
Het hof wil de zaak inhoudelijk in april volgend jaar behandelen. Ter terechtzitting zal dan ook de heer Wolterbeek als getuige-deskundige worden gehoord. De heer Wolterbeek was verbonden aan de commissie van de VN die in Irak onder meer de chemische wapenfaciliteiten inspecteerde. Hij rapporteerde eerder over de betekenis van de door Van Anraat geleverde chemische grondstoffen zoals thiodiglycol voor de productie van chemische wapens in de jaren tachtig tijdens het regiem van Saddam Hussein.
Het hof wijst het verzoek tot opheffing dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte af.
Dit arrest is gewezen door mr. G. Oosterhof, mr. G.P.A. Aler en
mr. F. Heemskerk, in bijzijn van de griffier mr. M.C. Zuidweg.