ECLI:NL:GHSGR:2009:BH3362
Gerechtshof 's-Gravenhage
- Hoger beroep
- M. van Nievelt
- B. Bouritius
- F. Fockema Andreae-Hartsuiker
- Rechtspraak.nl
Verblijfplaats en omgangsregeling van een minderjarige in het kader van co-ouderschap
In deze zaak, die voor het Gerechtshof 's-Gravenhage werd behandeld, ging het om de hoofdverblijfplaats van de minderjarige [de minderjarige], geboren in 2001, en de omgangsregeling tussen de ouders, de moeder en de vader. De moeder verzocht om wijziging van de co-ouderschapsregeling, zodat de hoofdverblijfplaats van [de minderjarige] bij haar zou zijn, terwijl de vader verzocht om de bestreden beschikking te bekrachtigen, waarin was bepaald dat de minderjarige bij hem zou verblijven. De moeder stelde dat de huidige regeling niet naar tevredenheid verliep en dat zij beter in staat was om de zorg voor [de minderjarige] op zich te nemen, aangezien zij fulltime beschikbaar was, terwijl de vader een drukke baan had. De vader daarentegen betoogde dat de co-ouderschapsregeling goed functioneerde en dat het in het belang van [de minderjarige] was om in Den Haag te blijven wonen, waar zij naar school ging en een sociaal leven had opgebouwd.
Het hof overwoog dat beide ouders gezamenlijk gezag uitoefenen en dat er geen overeenstemming was over de gewone verblijfplaats van [de minderjarige]. Het hof oordeelde dat het belang van de minderjarige om niet van haar moeder te worden gescheiden, doorslaggevend was. De moeder had een halfbroertje met wie [de minderjarige] in gezinsverband kon opgroeien, en zij was in staat om zich volledig aan de zorg voor haar te wijden. Het hof concludeerde dat de gewone verblijfplaats van [de minderjarige] bij de moeder moest zijn, met ingang van haar verhuizing naar [woonplaats]. De omgangsregeling tussen de vader en [de minderjarige] werd vastgesteld, waarbij de vader [de minderjarige] twee weekeinden per drie weken zou zien en gedurende de schoolvakanties.
De beslissing van het hof was een wijziging van de eerdere beschikking van de rechtbank en werd uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Het hof wees het meer of anders verzochte in hoger beroep af.