Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
5 Het tussenarrest van 4 september 2012
6 Het verdere verloop van de procedure
7.De gronden van het hoger beroep
8.De verdere beoordeling
- Laurentius heeft met [appellant] met ingang van 18 juli 2003 een huurovereenkomst gesloten voor de huur van appartement [pand 1.] te [plaats].
- Dit appartement maakt deel uit van een flatgebouw van zes verdiepingen hoog met op elke verdieping acht woningen. Het appartement van [appellant] is gelegen op de derde verdieping naast de liftschacht, die is gelegen tussen dit appartement en de zeven andere appartementen.
- Het appartement, dat gelegen is op de vierde verdieping, recht boven het appartement van [appellant], wordt sinds 2004 bewoond door [bewoner 2.] (appartement [pand 1.]).
- Het appartement, dat gelegen is op de tweede verdieping, recht onder het appartement van [appellant], wordt al vanaf ruim vòòr 2003 gehuurd door [bewoner 1.] (appartement [pand 2.]).
- (…)
- In een brief van 8 augustus 2008 van [bewoner 3.] is onder meer vermeld:
- In een brief van 14 juli 2010 van [bewoner 3.] is onder meer vermeld:
- In een brief van 7 januari 2011 vermeldt [medewerker van Profi-Projecten] van Profi-Projecten b.v. onder meer:
tevenseen beroep doet op de gehoudenheid van Laurentius om het ongestoorde genot te verschaffen. Evenwel wordt door hem niet aangegeven dat sprake is van een ander genot dan genoemd in artikel 7:204 lid 2 BW, zodat het hof uitgaat van één grondslag.
een staat of eigenschap van de zaak(het gehuurde)
of een andere niet aan huurder toe te rekenen omstandigheid,als bedoeld in artikel 7:204 lid 2 BW. Laurentius is verplicht op verlangen van de huurder het gebrek te verhelpen, tenzij dit onmogelijk is, art. 7:206 lid 1 BW.
www.milieuziektes.nl) die een onderzoek heeft gedaan naar de straling. In het rapport d.d. 6 augustus 2008 (prod. 3 mvg) heeft hij straling geconstateerd van 3744,31 MHz. In het rapport d.d. 8 augustus 2007 (prod. 2 inl. dagv.) wordt gesteld dat straling van 2549, 2732, 2987 en 2990 MHz is vastgesteld. Naar het hof uit de rapporten begrijpt gaat het om straling in de vorm van radiosignalen. Het hof begrijpt dat [appellant] stelt dat er iemand in zijn omgeving (binnen of buiten de flat) (illegale) radio-uitzendingen verzorgt. Hij stelt niet dat het gehuurde, of de flat waar het gehuurde deel van uitmaakt, zelf de straling uitzendt. Enige grond voor deze veronderstelling wordt niet geduid. Dat het hier gaat om een gebrek dat een gevolg is van de staat of eigenschap van de zaak, heeft het hof in de stellingen van [appellant] niet kunnen lezen. Anders gezegd: de radiostraling is afkomstig van een derde. Dat kan zijn een zendamateur of een officieel radiostation. [appellant] en [bewoner 3.] stellen weliswaar dat het in Nederland verboden is om op deze frequenties te zenden, maar niet ondenkbaar is dat de uitzendingen vanuit bijvoorbeeld België worden verzorgd. [appellant] heeft over de bron zelf geen mededeling gedaan.
op de vreemdste momenten en zonder duidelijke oorzaak wegvalt. [appellant] beroept zich op rapporten van Profi-Projecten van 7 januari 2011 (prod 11 inl. dagv.) en 10 juli 2012 (prod. bij brief van 19 september 2012 van de advocaat van [appellant]).