Uitspraak
[geïntimeerde 2],echtgenoten
,
6.Het tussenarrest van 11 februari 2014
Voorschreven erfdienstbaarheid zal automatisch eindigen en komen te vervallen indien [straatnaam][huisnummer A] wordt verkocht of zal worden gesplitst…indien op dat moment verkoper, de heer [appellant] eigenaar is van het perceel [straatnaam][huisnummer B] te [woonplaats].Voorschreven erfdienstbaarheid blijft ongewijzigd gehandhaafd…indienverkoper, de heer [appellant] het perceel [straatnaam][huisnummer B] te [woonplaats] eerder verkoopt dan de kopers bij deze akte de heer en mevrouw [geïntimeerden].In het geval van verkoop of splitsing van het perceel [straatnaam][huisnummer A] te [woonplaats] door de heer en mevrouw [geïntimeerden](zoals het hof “[geïntimeerden]” verbeterd leest)
op een moment dat het perceel [straatnaam][huisnummer B] te [woonplaats] reeds eerder is verkocht door verkoper, de heer [appellant] blijft voorschreven erfdienstbaarheid ongewijzigd gehandhaafd.
7.Het verdere verloop van de procedure
- het tussenarrest van 11 februari 2014;
- de processen-verbaal van getuigenverhoor van 1 april 2014 en 16 juni 2014;
- de memorie na enquête en contra-enquête van [appellant], waarbij productie 20 is overgelegd;
- de memorie na enquête van [geïntimeerden], waarbij de producties XXVIII tot en met XXXII zijn overgelegd;
- de antwoordmemorie na enquête en contra-enquête van [appellant], waarbij de producties 21 tot en met 23 zijn overgelegd;
- de antwoord memorie na enquête van [geïntimeerden]
8.De verdere beoordeling in het principaal en incidenteel appel
is overeengekomen dat de erfdienstbaarheid zou eindigen bij verkoop, dan wel dubbele bewoning van één of beide woningen”. [geïntimeerden] vermoeden dat [appellant] echter moet worden toegelaten te bewijzen dat “
is overeengekomen dat de erfdienstbaarheid zou eindigen bij verkoop, dan wel zal worden gesplitst voor dubbele bewoning van één of beide woningen”. Het gaat volgens [geïntimeerden] om de vraag of er al dan niet sprake is van
het perceel(noot hof: vetgedrukt door [geïntimeerden]) splitsen voor dubbele bewoning.
Artikel 14 Registratie koopakte
“(…) Mijn vader zei dat het wel mogelijk was om van het gedeelte tussen de woningen een erfdienstbaarheid te maken, waarbij, om een goede doorgang te krijgen, duidelijk gezegd werd dat er niet geparkeerd mag worden. De erfdienstbaarheid is uitsluitend aangegaan om de schuren in en uit te kunnen rijden, en de afspraak is dat er niemand mag parkeren.”. [appellant] heeft verder als productie 17 overgelegd een pagina waarop bovenaan met de hand is geschreven “Fax [faxnummer] T.a.v. Dhr. [X.]” en waarin onder de vetgedrukte getypte woorden “Vestiging erfdienstbaarheid” onder meer is vermeld:
“(…) 2. De weg zal door de eigenaren van de beide erven alleen mogen worden gebruikt op de hierboven sub 1 aangegeven wijze; daarop zullen geen wagens of andere voertuigen of welke andere zaken ook mogen worden geplaatst anders dan voor het directe gebruik van de weg als zodanig, zodat dit gebruik door de eigenaren en bevoegde gebruikers van beide erven ongehinderd zal kunnen plaats hebben.” Tenslotte houdt de bij brief van 2 augustus 2001 door de makelaar [makelaar 2] aan [geïntimeerden] gestuurde concept-koopakte (productie 21 bij conclusie van antwoord in reconventie) ter zake in, samengevat, dat op de weg een erfdienstbaarheid zal worden gevestigd en dat op die weg geen wagens of andere voertuigen of welke andere zaken ook mogen worden geplaatst anders dan voor het directe gebruik van de weg als zodanig (zie r.o. 4.1 sub i van het tussenarrest van 11 februari 2014).
De weg zal door de eigenaren van de beide erven alleen mogen worden gebruikt op de hierboven sub 1 aangegeven wijze; daarop zullen geen wagens of andere voertuigen of welke andere zaken ook mogen worden geplaatst anders dan voor het directe gebruik van de weg als zodanig, zodat dit gebruik door de eigenaren en bevoegde gebruikers van beide erven ongehinderd zal kunnen plaats hebben. Parkeren op eigen terrein van [straatnaam][huisnummer A] is door de eigenaren en bevoegde gebruikers toegestaan. (...)”. [makelaar 2] heeft over dit parkeren verklaard dat hij niet beter weet dan dat is afgesproken dat ieder mocht parkeren op zijn eigen terrein en dat gold ook voor de oprit voor zover daarbij geen hinder werd veroorzaakt. [geïntimeerde 1] verklaarde als getuige dat hij, [appellant] en de makelaar hebben afgesproken dat [geïntimeerde 1] kon parkeren op zijn recht van weg/erfdienstbaarheid en dat [appellant] niet zou parkeren op zijn deel van de oprit, omdat [geïntimeerde 1] dan mogelijk geen toegang zou kunnen krijgen met een auto van hem in een van de gebouwen waar hij zou kunnen stallen. [appellant] had daar geen problemen mee.
(…) 3) Erfdienstbaarheid kan van huis tot huis totdat er verandering komt
Hierbij het tegenvoorstel van de familie [appellant]:
“(ik wil mogen parkeren!)”.
Parkeren op eigen terrein van [straatnaam][huisnummer A] is door de eigenaren en bevoegde gebruikers toegestaan”. Deze parkeermogelijkheid is conform de verklaring van [geïntimeerde 1] en [makelaar 2], welke laatste niet beter weet dan dat is afgesproken dat ieder mocht parkeren op zijn eigen terrein. Vervolgens is in de definitieve en door partijen ondertekende koopovereenkomst van 12 september 2001 opgenomen “
Parkeren op eigen terrein van [straatnaam][huisnummer A] is door de eigenaren en bevoegde gebruikers toegestaan”. Met in feite de enkele verklaring van [appellant] wordt dit alles niet voldoende ontzenuwd.
Voorschreven erfdienstbaarheid zal automatisch eindigen en komen te vervallen indien [straatnaam][huisnummer A] wordt verkocht of zal worden gesplitst…indien op dat moment verkoper, de heer [appellant] eigenaar is van het perceel [straatnaam][huisnummer B] te [woonplaats].Voorschreven erfdienstbaarheid blijft ongewijzigd gehandhaafd…indienverkoper, de heer [appellant] het perceel [straatnaam][huisnummer B] te [woonplaats] eerder verkoopt dan de kopers bij deze akte de heer en mevrouw [geïntimeerden].In het geval van verkoop of splitsing van het perceel [straatnaam][huisnummer A] te [woonplaats] door de heer en mevrouw [geïntimeerden] op een moment dat het perceel [straatnaam][huisnummer B] te [woonplaats] reeds eerder is verkocht door verkoper, de heer [appellant] blijft voorschreven erfdienstbaarheid ongewijzigd gehandhaafd.