[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats] (Turkije) [in 1971] ,
wonende te [adres] .
De verdachte heeft tegen voormeld vonnis hoger beroep ingesteld.
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen namens de verdachte naar voren is gebracht.
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het vonnis zal bevestigen.
De raadsman van de verdachte heeft primair vrijspraak bepleit. Subsidiair heeft hij een strafmaatverweer gevoerd.
Het beroepen vonnis zal worden vernietigd omdat het hof tot een andere bewezenverklaring komt dan de eerste rechter.
Aan verdachte is ten laste gelegd dat:
hij in of omstreeks de periode van 1 maart 2015 tot en met 28 juli 2015 te Eindhoven, in elk geval in het arrondissement Oost-Brabant, (in een (winkel)pand aan de [straatnaam] ) stoffen en/of voorwerpen en/of gegevens,
te weten:
-4, althans een kachel(s) en/of
-5, althans een of meer luchtbevochtiger(s) en/of
-3, althans een of meer assimilatielamp(en) en/of
-7, althans een of meer snelheidsregelaar(s) en/of
-214, en/of 5, althans een of meer, pallet(s), althans een of meer koppelstuk(ken) en/of
-44, althans een of meer tijdschakelaar(s) en/of
-3, althans een of meer transformator(s) en/of
-4, althans een of meer luchtafzuiger(s) en/of
-7, althans een of meer koolstoffilter(s) en/of -een slakkenhuis en/of
-8, althans een of meer, water-, beluchting- en dompelpomp(en) en/of
-13, althans een of meer ventilator(en) en/of
-18, althans een of meer temperatuur ventilatieregelaar(s) en/of
-22, althans een of meer knipbenodigdheden en/of
-71, althans een of meer hygro-PH/EC meter(s) en/of
-27, althans een of meer droogrek(ken) en/of
-een groeitent en/of
-1016, althans een of meer, groeimiddel(len) en/of
-een sealapparaat en/of
-een weegschaal,
alsmede bestelcatalogus ( [naam groothandel] ) en/of hennepza(a)d(en) en/of tijdschrift(en)/folder(s)/poster(s) betreffende informatie met betrekking tot hennepzaken en/of materialen voor de beroeps- of bedrijfsmatige hennepkweek, bestemd tot het plegen van een of meer feit(en) strafbaar gesteld in artikel 11, derde en/of vijfde lid, van de Opiumwet,
te weten:
- het in de uitoefening van een beroep of bedrijf opzettelijk telen en/of bereiden en/of bewerken en/of verwerken en/of verkopen en/of afleveren en/of verstrekken en/of vervoeren van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst II, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet en/of
- het opzettelijk binnen of buiten het grondgebied van Nederland brengen en/of telen en/of bereiden en/of bewerken en/of verwerken en/of verkopen en/of afleveren en/of verstrekken en/of vervoeren en/of aanwezig hebben en/of vervaardigen van een grote hoeveelheid van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst II, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet,
heeft bereid en/of bewerkt en/of verwerkt en/of te koop aangeboden en/of verkocht en/of afgeleverd en/of verstrekt en/of vervoerd en/of vervaardigd en/of voorhanden gehad, terwijl hij, verdachte, wist of ernstige redenen had te vermoeden dat dat/die stoffen en/of voorwerpen en/of gegevens bestemd was/waren tot het plegen van dat/die feit(en).
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten of omissies zijn verbeterd. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.
Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het tenlastegelegde heeft begaan, met dien verstande dat:
hij in de periode van 1 maart 2015 tot en met 28 juli 2015 Eindhoven, in een pand aan de [straatnaam] stoffen en voorwerpen,
te weten:
- 4 kachels en
- 5 luchtbevochtigers en
- 3 assimilatielampen en
- 7 snelheidsregelaars en
- koppelstukken en
- 44 tijdschakelaars en
- 3 transformators en
- 4 luchtafzuigers en
- 7 koolstoffilters en
- een slakkenhuis en
- 8 water-, beluchting- en dompelpompen en
- 13 ventilatoren en
- 18 temperatuurventilatieregelaars en
- 22 knipbenodigdheden en
- 68 hygro-PH/EC meters en
- 27 droogrekken en
- een groeitent en
- 1016 groeimiddelen en
- een sealapparaat en
- een weegschaal,
bestemd tot het plegen van een of meer feit(en) strafbaar gesteld in artikel 11, derde en/of vijfde lid, van de Opiumwet, te weten:
- het in de uitoefening van een beroep of bedrijf opzettelijk telen en/of bereiden en/of bewerken en/of verwerken en/of verkopen en/of afleveren en/of verstrekken en/of vervoeren van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst II, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet,
te koop heeft aangeboden en/of verkocht en/of voorhanden gehad, terwijl hij, verdachte, wist of ernstige redenen had te vermoeden dat die stoffen en/of voorwerpen bestemd waren tot het plegen van die feiten.
Het hof acht niet bewezen hetgeen verdachte meer of anders is tenlastegelegd dan hierboven is bewezenverklaard, zodat deze daarvan behoort te worden vrijgesproken.
Het bewijs
Het hof neemt de bewijsmiddelen voor zover hieronder weergegeven onder I van de rechtbank over, met een enkele verbetering, en vult deze met de onder II weergegeven bewijsmiddelen aan.
Op 20 mei 2015 heeft [verbalisant 1] de website van growshop [naam] gelegen aan de [straatnaam] te Eindhoven bezocht. Op die website stonden de adresgegevens, openingstijden, het mailadres en telefoonnummer vermeld. Voorts waren er drie logo’s van groeimiddelen zichtbaar, te weten Canna, Hy-Pro en B’cuzz.
Uit het uittreksel Kamer van Koophandel d.d. 27 augustus 2015 volgt dat [naam] , gelegen aan de [straatnaam] te Eindhoven, een eenmanszaak is en dat verdachte sinds 31 maart 2009 daarvan de eigenaar was.
Inrichting van het bedrijfspand, voorraden
Op 28 juli 2015 was [verbalisant 2] aanwezig op de [straatnaam] te Eindhoven. Het was haar ambtshalve bekend dat de eigenaar van [naam] verdachte was. Zij zag dat het pand was ingericht in drie ruimtes.
In de voorste ruimte was een balie ingericht, waar kennelijk klanten konden worden ontvangen. In diezelfde ruimte, voor de balie, werden goederen tentoongesteld, kennelijk om aan te geven waaruit het assortiment bestond. Hier bevonden zich onder andere groei- en bloeimiddelen, een grote koolstoffilter, koppelstukken, reclamemateriaal, een waterreservoir en voorts was er een kweektent opgesteld. Achter de balie stonden kasten waarin ook goederen waren opgesteld welke zichtbaar waren voor de klant. Deze goederen bestonden onder andere uit groei- en bloeistoffen, geurmaskeerders, temperatuurventilatieregelaars, tijdschakelaars en pH-meters.
In de tweede ruimte, welke zich achter de balie bevond, waren dezelfde soort kasten opgesteld als achter de balie in de eerste ruimte. Hierin bevonden zich, onder andere, zwavel, gripzakken, een strijkijzer en een computerscherm waarop de camerabeelden van het pand werden getoond. Tevens stonden er twee stoelen en een tafeltje in deze ruimte. De ruimte gaf vervolgens toegang tot een kleine ruimte met keukentje en bureau met daarop een geldtelmachine.
De tweede ruimte gaf via twee deuren toegang tot ruimte drie. Deze ruimte was ingericht als opslagruimte waar de voorraad werd opgeslagen. Deze ruimte was voorzien van diverse stellingen met twee etages boven de begane grond. Daar werd onder andere een grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal, groei- en bloeimiddelen, ventilatiebuizen, inbouwventilatoren, koppelstukken, bigbags, droogrekken, ventilatoren en koolstoffilters aangetroffen.
In de winkel werden meerdere voorwerpen aangetroffen welke voorzien waren van afbeeldingen van hennepplanten. Op de balie in ruimte één lag een muismat waarop een hennepplant stond afgebeeld. In de kast werden verschillende documenten aangetroffen welke voorzien waren van afbeeldingen van verschillende hennepplanten en de bijbehorende prijzen. Op het bureau lag een schrijfblok waarop het logo “Canna” stond afgebeeld. Op ditzelfde schrijfblok stond een molen afgebeeld waarin de wieken de vorm hadden van een wietblad. Er werden zoals aangegeven veel groei- en bloeimiddelen aangetroffen van onder andere de merken “canna”, “Aptus” en “B’cuzz”. Ook werd van deze merken reclamemateriaal aangetroffen op posters en staande reclameborden. Er werden kleine potjes aangetroffen met verschillende hennepzaadjes.
Er werd er een bestelcatalogus aangetroffen van “ [naam groothandel] ” waarin de goederen en prijzen vermeld stonden welke zij aanboden. Op deze map stond het jaar 2015 vermeld. De goederen uit deze map, en de combinatie van deze goederen, worden allen gebruikt voor de professionele illegale beroeps- en bedrijfsmatige hennepteelt.
Alle aangetroffen goederen en met name in combinatie bezien, zijn kennelijk bestemd voor de inrichting van een hennepkwekerij en voor het bewerkstelligen van de meest optimale omstandigheden voor de groei, bloei en opbrengst van hennepplanten, en dus voor de beroeps- en bedrijfsmatige hennepteelt.
Uit de kennisgeving van inbeslagneming met bijbehorende inventarisatielijst volgt dat op 28 juli 2015 in het pand gelegen aan [straatnaam] te Eindhoven na te noemen goederen zijn aangetroffen en in beslag genomen, te weten:
- 7 snelheidsregelaars en
- 8 water-, beluchting- en dompelpompen en
- 18 temperatuur ventilatieregelaars en
- 22 knipbenodigdheden en
- 68 hygro-PH/EC meters en
Onderzoek van de administratie
[verbalisant 3] heeft een onderzoek ingesteld naar de in beslag genomen administratie van [naam] , bestaande uit drie ordners, van respectievelijk april 2015, mei 2015 en juni 2015 en gestapelde brievenbakjes. De brievenbakjes waren onderverdeeld in: ‘niet betaald’, ‘inkoop’, ‘verkoop’, ‘offertes’, ‘dagomzet’ en ‘post’.
Zowel in de bakjes ‘niet betaald’ en ‘verkoop’ werden verkoopfacturen aangetroffen. Deze facturen waren niet op naam en werden zogenaamde snelorderfacturen genoemd. In het bakje verkoop bevond zich een groot aantal snelorderfacturen. Deze facturen waren als contant gefactureerd. In het bakje ‘offertes’ bevonden zich twee offertes welke een offertedatum hadden van ná 1 maart 2015. De goederen welke op die offertes zijn genoemd, zijn bestemd voor de beroeps- of bedrijfsmatige hennepteelt. In het bakje ‘niet betaald’ werden diverse snelorderfacturen aangetroffen welke met diverse nietjes aan elkaar geniet waren. Op de bovenste snelorderfactuur stond steeds een handgeschreven voornaam vermeld en achter deze snelorderfactuur waren diverse andere snelorderfacturen geniet. Het totaalbedrag van die snelorderfacturen was handgeschreven op de eerste factuur bij elkaar geteld. In zo’n samengeniet pakketje bevonden zich snelorderfacturen met één en dezelfde verkoopdatum. Uit onderzoek is gebleken dat grote facturen waren opgedeeld in ‘kleine’ snelorderfacturen. Opgemerkt dient te worden dat deze facturen een factuurdatum hebben van na 1 maart 2015. Uit de aangetroffen administratie bleek dat er vanaf 1 maart 2015 onder andere shoppingbags XL, gripzakken, droogrekken, koolstoffilters, knipoverallen, geurblokken en groei- en bloeimiddelen waren verkocht.
Op pagina 95 van het dossier is een afschrift van een (getypte) offerte d.d. 21 juli 2015 te zien met daarop handgeschreven de naam [A] . Daarop staan na te noemen goederen vermeld:
aantal artikel stuk totaal
- 6 VSA ELT Zelfb. Philips 400 stuco 75,00 1.875,00
- 1 Kabel 3x2 kwd 100 mtr 135,00 135,00
- 1 Sono Connect 406 115,00 115,00
- 1 Sono Connect 254 mm 60,00 60,00
- 1 MDF/Torin afzuigkisten 500m3 165,00 165,00
- 1 MGF/Torin afzuigkisten 1000m3 190,00 190,00
- 1 SMScom SPC 14Amp compl. 320,00 320,00
- 2 Can koolstoffilters 100cm dia.250mm/1400m3 215,00 430,00
- 2 Anti-detectie folie 60x1.20 195,00 390,00
- 6 Vijverfolie 6x25 mtr p/mtr 18,00 108,00
- 100 Bio green lightmix 50 ltr 7,00 700,00
- 300 Potten vierkant 18 ltr 2,50 750,00
- 1 HPO schakelbord 24x600 Watt 540,00 540,00
Excl. BTW 4.775.21
BTW (21,00%) 1.002,79
__________________________
Totaal 5.778,00
Op pagina 96-97 van het dossier is een afschrift van een (getypte) offerte d.d. 8 juni 2015 te zien. Daarop staan na te noemen goederen vermeld:
aantal artikel stuk totaal
- 28 VSA ELT Zelfb. Philips Stuco 100,00 2.800,00
- 28 Aansluitsnoer 4 mtr 6,50 182,00
- 2 Kabel 3x2,5 kwd 100 mtr 135,00 270,00
- 2 Sono Connect 406 115,00 230,00
- 2 MDF/Torinafzuigkisten loshangend 3250m3 340,00 680,00
- 2 MDF/Torinafzuigkisten loshangend 5000m3 460,00 940,00
- 4 Sono Connect 254mm 60,00 240,00
- 1 DUC-tape 50 mtr p.st 10,00 10,00
- 2 SMScom SPC14Amp compl. 320,00 640,00
- 6 Eurotech statief ventilators statief 46cm/18” 27,50 165,00
- 4 Can light max 2500/100cm dia.250mm/2500m3 190,00 760,00
- 1 Aquaking dompelpomp 11000 l p.u. / 550 watt 65,00 65,00
- 1 Watervat vierkant 300 l 60,00 60,00
- 10 Slangenklem 60-325mm p/st 2,00 20,00
- 1 Topflex slang 12.5 mm 25 mtr 30,00 30,00
- 1 Eurotech sproeistok 18,00 18,00
- 2 Mini-max meter 12,00 24,00
- 1 Eutech eco tester ph2-waterproof 90,00 90,00
- 1 Eutech eco tester EC meter 85,00 85,00
- 1 Zwart/wit folie 25x2 mtr 25,00 25,00
- 8 Vijverfolie 4x25 mtr p.m. 14,50 116,00
- 1 Anti-detectie folie 60x1.20 195,00 195,00
- 2 Canna PH-Groei 1 ltr 12,50 25,00
- 1 Atami B’cuzz Wortelstimulator 1 ltr 45,00 45,00
- 2 Hy-Pro hydro A&B 10 ltr 60,00 120,00
- 2 Atami B 140,00 280,00
- 3 Atami blossombuilder liquid 1 ltr 30,00 90,00
- 100 bio green lightmix 50 ltr 7,00 700,00
- 252 potten vierkant 18 ltr 2,50 630,00
- 1 Victor ketting 30 mtr 20,00 20,00
- 1 schakelbord 28lamp budget conventionele relai 320,00 320,00
- 1 schakelkast vertrager 55,00 55,00
- 1 schakelkast antidetectie relais 55,00 55,00
Excl. BTW 8.235,54
BTW (21,00 %) 1.729,46
__________________________
Totaal 9.965,00
Verklaring verdachte
Verdachte heeft ter terechtzitting van de rechtbank op 17 februari 2016 verklaard dat hij voor 1 maart 2015 een growshop had waar goederen werden verkocht die voor hennepteelt werden gebruikt, alsmede dat hij wist van de wetswijziging op 1 maart 2015. Zijn vergunning was per 1 maart 2015 ingetrokken vanwege de nieuwe wetgeving.
Op pagina 101 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 11 juni 2015 te zien. Deze factuur is gehecht aan de factuur op naam van [M] en op de factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 10 bio green Ligthmix 50ltr 7,00 70,00
Excl. BTW 57,85
BTW (21,00 %) 12,15
__________________________
Totaal 70,00
Contant 70,00
Op pagina 102 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 11 juni 2015 te zien. Deze factuur is gehecht aan de factuur op naam van [M] en op de factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 5 bio green lightmix 50ltr 7,00 35,00
Excl. BTW 28,93
BTW (21,00 %) 6,07
__________________________
Totaal 35,00
Contant 35,00
Op pagina 112 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 26 mei 2015 te zien. Op deze factuur is de naam [M] met de hand geschreven en op de factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 1 Hy-Pro hydro A&B 10 litr 60,00 60,00
- 1 Atami B 140,00 140,00
Excl. BTW 165,29
BTW (21,00 %) 34,71
__________________________
Totaal 200,00
Contant 200,00
Op pagina 125 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 20 april 2015 te zien. Op deze factuur is de naam [M] met de hand geschreven en op de factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 5 bio green lightmix 50ltr 7,00 35,00
Excl. BTW 28,93
BTW (21,00 %) 6,07
__________________________
Totaal 35,00
Contant 35,00
Op pagina 137 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 11 mei 2015 te zien. Op deze factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 30 bio green lightmix 50ltr 7,00 210,00
Excl. BTW 173,55
BTW (21,00 %) 36,45
__________________________
Totaal 210,00
Contant 210,00
Op pagina 139 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. mei 2015 (exacte datum onduidelijk) te zien. Op deze factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 1 VSA ELT zelf. Phillips 600 Stuco 100,00 100,00
Excl. BTW 82,64
BTW (21,00 %) 17,36
__________________________
Totaal 100,00
Contant 100,00
Op pagina 146 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 21 mei 2015 te zien. Op deze factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 1 Aquaking dompelpomp 11000ltr p/u/550watt 65,00 65,00
- 1 Slangenklem 4,00 4,00
- 2 PE koppelstuk 25 mm 4,00 4,00
- 9 biogreen lightmix 50ltr 7,00 63,00
- 1 Budboxaqua tank 250ltr 80,00 80,00 Excl. BTW 181,82
BTW (21,00 %) 38,18
__________________________
Totaal 220,00
Contant 220,00
Op pagina 152 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 26 juni 2015 te zien. Op deze factuur is de naam [Z] met de hand geschreven en op de factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 1 Canna Terra Flores 10ltr 60,00 60,00
- 1 Canna Rhizontonic Wortelstimolator 5ltr 120,00 120,00
- 10 bio green lightmix 50ltr 7,00 7,00
Excl. BTW 206,61
BTW (21,00 %) 43,39
__________________________
Totaal 250,00
Contant 250,00
Op pagina 153 van het dossier is een afschrift van een factuur d.d. 4 juli 2015 te zien. Op deze factuur staan de na te noemen goederen vermeld:
- 4 bio green lightmix 50ltr 7,00 28,00
Excl. BTW 23,14
BTW (21,00 %) 4,86
__________________________
Totaal 28,00
Contant 28,00
Op pagina 155 van het dossier is een afschrift van een offerte d.d. 23 juli 2015 te zien. Op deze offerte staan de na te noemen goederen vermeld:
- 2 Canna Terra Flores 10ltr 60,00 120,00
- 3 Atami B 145,00 435,00
- 4 Atami B’cuzz atami bloombastic 1,250 145,00 580,00
Excl. BTW 938,02
BTW (21,00 %) 196,98
__________________________
Totaal 1.135,00
Bijzondere overwegingen omtrent het bewijs
De beslissing dat het bewezen verklaarde door de verdachte is begaan, berust op de feiten en omstandigheden als vervat in de hierboven bedoelde bewijsmiddelen, in onderlinge samenhang beschouwd.
De raadsman heeft op de gronden zoals vermeld in de overgelegde pleitnota bepleit dat verdachte van het ten last gelegde vrijgesproken dient te worden. Daartoe heeft de raadsman – kort gezegd – aangevoerd dat onvoldoende bewijs voorhanden is om de daadwerkelijke criminele bestemming van de goederen vast te stellen alsmede onvoldoende bewijs aanwezig is om de criminele intentie bij verdachte vast te stellen. Bovendien bevat het dossier volgens de raadsman contra-indicaties. Verdachte wist niet dat de voorwerpen die hij voorhanden had bestemd waren voor de beroeps- of bedrijfsmatige dan wel grootschalige hennepteelt. De bestemming van de goederen kan heel anders zijn dan hennepteelt en zeker als hennepteelt zoals bedoeld in artikel 11, derde lid of 11, vijfde lid Opiumwet. De raadsman heeft, gelet op het vorenstaande, dan ook verzocht verdachte (integraal) vrij te spreken.
Het of overweegt dienaangaande als volgt.
Artikel 11a Opiumwet stelt strafbaar degene die (onder meer) te koop aanbiedt of voorhanden heeft stoffen of voorwerpen of gegevens, waarvan hij weet of ernstige redenen heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van hennepteelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf (als bedoeld in art. 11 lid 3 Opiumwet) en/of tot het plegen van grootschalige hennepteelt (als bedoeld in art. 11 lid 5 Opiumwet).
Uit voornoemde bewijsmiddelen blijkt dat de politie op 28 juli 2015 in verschillende ruimten in het winkelpand van verdachte verschillende aan hennepteelt gerelateerde stoffen en voorwerpen heeft aangetroffen. Daarbij wijst het hof met name op de aangetroffen luchtbevochtigers, assimilatielampen, tijdschakelaars, transformators, luchtafzuigers, koolstoffilters, water-, beluchting- en dompelpompen, temperatuur ventilatieregelaars, ventilatoren, knipbenodigdheden, droogrekken en groeimiddelen. Met betrekking tot de groeimiddelen heeft [verbalisant 4] gerelateerd dat deze merken ([naam merken]) veelal worden aangetroffen in hennepkwekerijen.
Het hof is met betrekking tot deze voorwerpen en stoffen van oordeel, dat het volstrekt niet aannemelijk is dat die voorwerpen en stoffen worden gebruikt in kleinschalige, niet professioneel ingerichte hennepkwekerijen die gericht zijn op teelt van enkele hennepplanten voor eigen huiselijk gebruik of dat deze goederen zoals de raadsman stelt bestemd zouden zijn voor onder meer de horeca of de duivenmelkerij.
De aangetroffen voorwerpen en stoffen zijn naar het oordeel van het hof vanwege hun aard en/of functie bestemd voor grootschalige hennepteelt en/of bedrijfsmatig gebruik onder professioneel gecreëerde omstandigheden ter bevordering van een optimale oogst en een optimale financiële opbrengst van de hennepkwekerijen, dus op verkoop van oogst.
De door de politie in het pand van verdachte aangetroffen voorwerpen en stoffen beoordeelt het hof, met name gelet op de hiervoor specifiek genoemde aangetroffen voorwerpen en stoffen, als een gezamenlijkheid van goederen die zijn bestemd voor grootschalige en/of bedrijfsmatige hennepteelt. Voor deze conclusie vindt het hof ook nog steun in overige in het pand aangetroffen goederen. Volgens het proces-verbaal van bevindingen van [verbalisant 2] (pag. 33 en 34) zijn er gripzakken (verpakkingsmateriaal) een strijkijzer (wordt gebruikt om sealbags te sealen/dichten) en zogenaamde big bags aangetroffen. Op de balie lag een muismat waarop een hennepplant stond afgebeeld; op het bureau een schrijfblok met het logo “Canna”, met daarop een molen afgebeeld waarin de wieken de vorm hadden van een wietblad; kleine potjes met hennepzaadjes.
Dat een aantal van de in het pand aangetroffen voorwerpen en stoffen afzonderlijk ook kunnen zijn bestemd voor de teelt van andere gewassen of anderszins in de horeca gebruikt kunnen worden en dat een deel van deze voorwerpen ook verkrijgbaar zijn bij tuincentra of bouwmarkten, doet aan het voorgaande niet af.
Dat de verdachte wist of ernstige redenen had om te vermoeden dat de voorwerpen en stoffen bestemd waren voor grootschalige en/of bedrijfsmatige hennepteelt staat naar het oordeel van het hof eveneens buiten kijf. Voor de wetswijziging van 1 maart 2015 exploiteerde hij een growshop en het was hem derhalve bekend welke voorwerpen en stoffen benodigd waren voor (onder meer) beroep- of bedrijfsmatige hennepteelt. Hierbij komt dat de verdachte ook na de wetswijziging, waarvan hij op de hoogte was, zijn bedrijf op internet presenteerde als growshop. De overtuiging dat de verdachte wist of ernstige redenen had te vermoeden wat de bestemming van de voorwerpen en stoffen was blijkt voorts door de wijze waarop hij zijn administratie voerde, zoals dat hierboven onder het bewijs door [verbalisant 3] is beschreven. Naar het oordeel van het hof heeft de wijze van administreren het doel gehad om te verhullen dat hij aan één en dezelfde klant een groot aantal voorwerpen verkocht die, indien de aan elkaar gehechte facturen gezamenlijk worden bezien, bestemd waren voor de illegale hennepteelt.
Voorts blijkt ook uit de hiervoor onder I weergegeven offertes dat hij voorwerpen en stoffen die onmiskenbaar bestemd waren ten behoeve van de grootschallige en/of bedrijfsmatige hennepteelt te koop aanbood.
Uit de hiervoor onder II weergegeven facturen, waarop grote aantallen en/of grote hoeveelheden van verkochte of te koop aangeboden goederen worden genoemd, blijkt eveneens onmiskenbaar dat ze bedoeld zijn voor grootschalige teelt.
Het hof concludeert, gelet op het vorenstaande, dat in het pand van verdachte voorwerpen en stoffen zijn aangetroffen die bestemd zijn voor grootschalige en/of bedrijfsmatige hennepteelt. Daaraan doet niet af dat er ook voorwerpen waren die afzonderlijk ook voor de teelt van andere producten of anderszins kunnen worden gebruikt. Uit de gezamenlijkheid van de aangetroffen voorwerpen en stoffen en uit de aangetroffen administratie kan niet anders dan afgeleid worden dat sprake is van een gerichtheid op en bestemming tot grootschalige en/of bedrijfsmatige hennepteelt en dat dit bij verdachte bekend was of dat hij ernstige redenen had om zulks te vermoeden.
Strafbaarheid van het bewezenverklaarde
Het bewezen verklaarde levert op:
stoffen en voorwerpen te koop aanbieden en/of verkopen en/of voorhanden hebben, waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van een van de in artikel 11, derde en vijfde lid, van de Opiumwet strafbaar gestelde feiten.
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het feit uitsluiten.
Strafbaarheid van de verdachte
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluiten.
De verdachte is daarom strafbaar voor het hiervoor bewezen verklaarde.
Op te leggen straf of maatregel
De raadsman heeft met betrekking tot de straftoemeting verwezen naar een arrest van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 3 augustus 2016 (ECLI:NL:GHSHE:2016:3475), waarbij voor een soortgelijk feit een werkstraf voor de duur van 180 uren waarvan 90 uren voorwaardelijk is opgelegd. Bij de bepaling van de op te leggen straf is gelet op de aard en de ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezen verklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander bij het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen.
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het te koop aanbieden, verkopen en voorhanden hebben van stoffen en voorwerpen bestemd ter voorbereiding of vergemakkelijking van grootschalige en/of beroepsmatige hennepteelt. Met zijn handelen heeft de verdachte de illegale hennephandel gefaciliteerd. De illegale hennephandel brengt allerlei maatschappelijke onwenselijke effecten met zich. Daarnaast kan het frequent gebruik van softdrugs schadelijk zijn voor de gezondheid. Verdachte heeft daarbij niet stilgestaan, maar kennelijk slechts zijn eigen geldelijk gewin voorop gesteld.
Het hof neemt verder in aanmerking dat verdachte, blijkens het hem betreffende Uittreksel uit de Justitiële Documentatie d.d. 7 november 2016, niet eerder onherroepelijk ter zake de van overtreding van de Opiumwet is veroordeeld.
Alles afwegende acht het hof, gelet op de ernst van het feit en het lucratieve karakter daarvan, een geldboete van € 10.000,-- subsidiair 85 dagen hechtenis alsmede een taakstraf van 100 uren subsidiair 50 dagen hechtenis passend en geboden. Deze straf is hoger dan de eis van de advocaat-generaal omdat naar het oordeel van het hof daarmee niet kan worden volstaan.
Het hof is van oordeel dat de in het dictum nader te noemen in beslaggenomen voorwerpen vatbaar zijn voor onttrekking aan het verkeer, omdat met betrekking tot deze goederen het bewezen verklaarde is begaan en het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met het algemeen belang en de wet.
De advocaat-generaal heeft ter terechtzitting meegedeeld dat, volgens haar informatie, de opbrengst van de inbeslaggenomen en door justitie verkochte BMW, alsmede de inbeslaggenomen geldbedragen zijn teruggegeven aan de verdachte.
Het hof gaat er daarom van uit dat het beslag op deze teruggegeven voorwerpen geen beslag meer rust en zal daarover dan ook geen beslissing meer geven.
Toepasselijke wettelijke voorschriften
De beslissing is gegrond op de artikelen 11 en 11a van de Opiumwet en de artikelen 9, 22c, 22d, 23, 24, 24c, 36b en 36c van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze luidden ten tijde van het bewezenverklaarde.