2.2.[verzoeker 1] c.s. hebben in hun verzoekschrift tot het bevelen van een voorlopig deskundigenbericht – zakelijk weergegeven – het volgende aangevoerd.
[verzoeker 1] c.s. hechten eraan dat een gerechtelijk expert ter plaatse onderzoek doet naar de (oorzaak van de) beweerdelijke gebreken en naar de door [verweerder 1] c.s. noodzakelijk geoordeelde "herstelwerkzaamheden" en renovatiewerkzaamheden en welke invloed deze werkzaamheden hebben (gehad) op de door hen beweerdelijk ervaren problemen.
[verzoeker 1] c.s. verzoeken het hof, zowel in het licht van een potentiële buitengerechtelijke oplossing alsmede in het licht van het dienende hoger beroep, om over te gaan tot het gelasten van een voorlopig deskundigenbericht. Redelijkerwijs mag worden verwacht dat de rechter in hoger beroep niet zal kunnen beslissen zonder voorlichting door een onafhankelijke deskundige, zodat het in de rede ligt dat een deskundigenbericht zal worden gelast, aldus [verzoeker 1] c.s.
[verzoeker 1] c.s. zijn van mening dat het verzoek toewijsbaar is, omdat het gaat om feiten die voor de uitkomst van de tussen partijen te voeren procedure van beslissend belang zijn, althans dat kunnen zijn. Indien immers de oorzaak niet gelegen is in feiten en omstandigheden die aan [verzoeker 1] c.s. zijn toe te rekenen, bestaat ook geen aansprakelijkheid hunnerzijds. Verder geldt dat indien de werkzaamheden van [verweerder 1] c.s. de bestaande situatie niet verbeterd hebben er geenszins aanspraak bestaat op vergoeding van diverse werkzaamheden. Volgens [verzoeker 1] c.s. komt daarbij dat een voorlopig deskundigenbericht eveneens om redenen van proceseconomie zinvol is, daar dit het ingestelde hoger beroep, indien dat zal
worden voortgezet, bespoedigt en deze weg voor alle betrokken partijen veel tijd en kosten zal besparen. Los daarvan hebben [verzoeker 1] c.s. er recht op – en belang bij – dat een onafhankelijk onderzoek ter zake wordt ingesteld, dat bovendien door hen kan worden
bijgewoond en waarin zij ook overigens zelf inbreng kunnen hebben.
[verzoeker 1] c.s. hebben het hof verzocht de betreffende deskundige in ieder geval de volgende vragen voor te leggen:
- Indien u de bouwtekeningen van de woning in acht neemt, ziet u dan gebreken voor wat betreft de bouw c.q. constructie van de woning?
- Kunt u nog zien c.q. vaststellen of de woning door [verzoeker 1] c.s. conform die tekeningen is gebouwd?
- Indien u nog kunt zien c.q. vaststellen dat de woning conform tekeningen is gebouwd, zijn er dan afwijkingen te zien althans vast te stellen in de bouw c.q. constructie?
- Indien u afwijkingen ziet c.q. vaststelt in de bouw althans constructie, kunt u deze benoemen en tevens de aard en oorzaak van de afwijkingen weergeven?
- Kunt u, indien u afwijkingen van de bouwtekeningen heeft geconstateerd, aangeven wat de gevolgen van die afwijkingen zijn?
- Kunt u, meer in het bijzonder, toelichten of de door [verzoeker 1] c.s. gerealiseerde waterkering deugdelijk is geweest? Kunt u daarbij specifiek aandacht besteden aan de waterbuffer die is aangesloten op de pompput alsmede de diepte waarop het riool is gelegd ten opzichte van de bovenkant van de vloer van het souterrain (ruim 40cm lager t.o.v. bovenzijde vloer souterrain)? Kunt u eveneens specifiek ingaan op de door [verzoeker 1] c.s. gecreëerde hoogteverschillen en beplanting?
- Kunt u toelichten of er bij een werkend riool (het riool aan de rechterzijde van de rechterkeermuur is "defect" geweest - hemelwaterafvoer is uit het hoofdriool - door het verzakken van zand) een grote hoeveelheid water aan de rechterzijde van de rechterkeermuur onder de bestrating kan ontstaan? Kunt u daarbij eveneens aandacht besteden aan de vraag of er via deze weg water de woning kan binnendringen, gelet op de details van de architect (de heer Erens) en de foto's van de uitvoering?
- Kunt u toelichten wat het belang van een goed werkende pompput is?
- Kunt u beschrijven of in welke gevallen de bak voor het voormalige salon kan vollopen? Kan dat indien de pompput gedegen in werking is?
- Wat is de invloed van de werkzaamheden c.q. renovaties door [verweerder 1] c.s. op de wateromloop althans de door [verzoeker 1] c.s. genomen maatregelen om vochtproblemen te voorkomen? Kunt u daarbij specifiek ingaan op:
o het ophogen van de terrassen met 15-20 cm, waarbij het zand waarin de bestrating was gelegd is vervangen door gestabiliseerd zandcement?
o het verwijderen van de beplanting, waaronder: circa 150 bomen, 50 hortensia's, 15 laurierbomen en ongeveer 50 beuken struiken, alsmede diverse andere planten waaronder een blauwe regen, lissen, aronskelken?
o het aanpassen van de keermuur door het openkappen van de keermuur en toevoegen van cortenstaal?
o het vervangen van de kozijnen?
- Kunt u daarbij verder aangegeven of de werkzaamheden van [verweerder 1] c.s. noodzakelijk zijn geweest in het kader van vochtwering? Kunt u daarbij ook specifiek aandacht besteden aan:
o het tot een hoogte van 30 cm waterdicht maken van de muur naast een kozijn?
o het behandelen van waterdicht beton met een waterdichte emulsie?
o het primeren, stuken en met cortenstaal laten bekleden van de keermuur aan de rechterzijde?
- Kunt u de bewering van de heer R. Luiten van [B.V.] onderschrijven dat in de door [verweerder 1] c.s. gecreëerde situatie een pompput overbodig zou zijn?
- Indien het antwoord op de vorige vraag "ja" is, kan een en ander dan getest worden door de pompput tijdelijk uit te schakelen en de bak voor het souterrain te laten vollopen met water?
- Indien het antwoord op de voorvraag "nee" is, kunt u dan de stelling onderschrijven dat door een defecte pompput water in het souterrain kan treden?
- Kunt u de stelling van deskundige [betrokkene 3] onderschrijven dat in geen enkele situatie een "aquarium" scenario wordt bereikt, waarmee bedoeld is dat ook in de door [verweerder 1] c.s. gecreëerde situatie het souterrain niet waterdicht is?
- Kunt u de stelling van [verzoeker 1] c.s. onderschrijven dat indien er al sinds 2006 lekkages zouden zijn geweest, deze zichtbaar moeten zijn geweest, bijvoorbeeld door ontstane vochtplekken, schimmelplekken, roest of erosie? Kunt u daarbij specifiek aandacht besteden aan:
o Het klaarblijkelijk laten vervangen van de wandtegels (30x60cm zonder het onderliggend plaatmateriaal te vervangen; dit gelet op de opbouw van de wanden: houten regelwerk met isolatie - 18mm spaanplaat - 12.5mm fillerplaat - afwerking met gelijmde witte tegels?
- Kunt u toelichten van welk materiaal de vorstrand aan de oostzijde (ter plaatse van de garage en de pui van het kantoor) gemaakt is? Is dat materiaal waterdicht c.q. vochtwerend?
- Kunt u toelichten of de constructie die [verweerder 1] c.s. nu hebben laten maken bestand zou zijn tegen extreme wateroverlast, zoals de wateroverlast in 2021, indien de pompput niet zou werken? Kunt u in dat licht de stelling van [verweerder 1] c.s. onderschrijven dat door hun werkzaamheden een waterdichte situatie is gecreëerd, zelfs indien de pompput niet zou werken?