ECLI:NL:GHSHE:2023:4400

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Datum uitspraak
29 november 2023
Publicatiedatum
1 mei 2024
Zaaknummer
20-000552-23
Instantie
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Hoger beroep inzake opzetheling en diefstal in woning met gebruik van braak

In deze zaak heeft het gerechtshof 's-Hertogenbosch op 29 november 2023 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Oost-Brabant. De verdachte, geboren in 1964, was eerder veroordeeld voor opzetheling en diefstal in een woning. De politierechter had de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en de vordering van de benadeelde partij integraal toegewezen. De verdachte heeft hoger beroep ingesteld tegen dit vonnis.

Tijdens de zitting heeft de advocaat-generaal gevorderd dat het vonnis van de politierechter zal worden bevestigd, terwijl de raadsman van de verdachte primair om vrijspraak heeft verzocht en subsidiair een straftoemetingsverweer heeft gevoerd. Het hof heeft de zaak onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan opzetheling en diefstal in een woning. Het hof heeft vastgesteld dat de verdachte op 11 mei 2021 een motorfiets heeft verworven, waarvan hij wist dat deze van diefstal afkomstig was. Daarnaast heeft hij in de periode van 28 augustus 2021 tot en met 19 september 2021 ingebroken in een woning, waarbij hij diverse goederen heeft weggenomen.

Het hof heeft de vordering van de benadeelde partij [benadeelde 1] tot schadevergoeding van € 15.775,00 toegewezen, te vermeerderen met wettelijke rente. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en de schadevergoedingsmaatregel is opgelegd. Het hof heeft de verdachte als strafbaar verklaard en het vonnis van de politierechter vernietigd, maar de bewezenverklaring en de straf gehandhaafd.

Uitspraak

Parketnummer : 20-000552-23
Uitspraak : 29 november 2023
TEGENSPRAAK

Arrest van de meervoudige kamer voor strafzaken van het gerechtshof

's-Hertogenbosch

gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Oost-Brabant, zittingsplaats ‘s-Hertogenbosch, van 16 december 2022, in de in eerste aanleg gevoegde strafzaken, parketnummers 01-014376-22 en 01-084562-22, tegen:

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1964,
wonende te [adres 1] .
Hoger beroep
Bij vonnis waarvan beroep heeft de politierechter het tenlastegelegde bewezenverklaard, dat gekwalificeerd als:
  • opzetheling (
  • diefstal, in een woning, door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt (
de verachte daarvoor strafbaar verklaard en hem veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 maanden.
Voorts is de vordering van de benadeelde partij [benadeelde 1] integraal toegewezen, te vermeerderen met de wettelijke rente en met oplegging van de schadevergoedingsmaatregel.
Namens de verdachte is tegen voormeld vonnis hoger beroep ingesteld.
Onderzoek van de zaak
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep en in eerste aanleg.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door en namens de verdachte naar voren is gebracht.
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het vonnis waarvan beroep zal bevestigen.
De raadsman van de verdachte heeft primair integrale vrijspraak bepleit. Subsidiair is een straftoemetingsverweer gevoerd. Met betrekking tot de vordering van de benadeelde partij heeft de vordering primair bepleit dat deze niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Subsidiair heeft de verdediging zich gerefereerd aan de beslissing van het hof. voor wat betreft de vordering van de benadeelde partij.
Vonnis waarvan beroep
Het hof kan zich op onderdelen niet met het beroepen vonnis verenigen. Om redenen van efficiëntie zal het hof evenwel het gehele vonnis vernietigen.
Tenlastelegging
Aan de verdachte is tenlastegelegd dat:

Zaak met parketnummer 01-014376-22:hij, op of omstreeks 11 mei 2021, te Heusden, een motorfiets (merk: Honda) en/of een kentekenplaat ( [kenteken 1] ), althans één of meerdere goed(eren) heeft verworven, voorhanden heeft gehad, en/of heeft overgedragen, terwijl hij ten tijde van de verwerving of het voorhanden krijgen van dit/deze goed(eren) wist, althans redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het (een) door misdrijf verkregen goed(eren) betrof(fen);

Zaak met parketnummer 01-084562-22:hij in of omstreeks de periode van 28 augustus 2021 tot en met 19 september 2021 te Boxtel, in een woning gelegen aan [adres 2] , alwaar verdachte zich buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevond,

- een pen (Cartier),
- laarzen,
- meerdere sieraden,
- een verzameling munten,
- een hoeveelheid contant geld en/of
- meerdere VVV-bonnen,
in elk geval enige goederen, die geheel of ten dele aan [benadeelde 1] en/of [benadeelde 2] , in elk geval aan een ander toebehoorde(n), heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft en/of die weg te nemen goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak, verbreking en/of inklimming.
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten of omissies zijn verbeterd. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.
Bewezenverklaring
Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan, met dien verstande, dat:

Zaak met parketnummer 01-014376-22:hij op 11 mei 2021 te Heusden een motorfiets (merk: Honda) en een kentekenplaat ( [kenteken 1] ) voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van het voorhanden krijgen van deze goederen wist dat het door misdrijf verkregen goederen betroffen;

Zaak met parketnummer 01-084562-22:hij in de periode van 28 augustus 2021 tot en met 19 september 2021 te Boxtel, in een woning gelegen aan [adres 2] , alwaar verdachte zich buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevond,

- een pen (Cartier),
- laarzen,
- meerdere sieraden,
- een verzameling munten,
- een hoeveelheid contant geld en
- meerdere VVV-bonnen,
die geheel aan [benadeelde 1] en/of [benadeelde 2] toebehoorden, heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft en die weg te nemen goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak.
Het hof acht niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders ten laste is gelegd dan hierboven bewezen is verklaard, zodat hij daarvan zal worden vrijgesproken.
Bewijsmiddelen

Zaak met parketnummer 01-014376-22 (heling motorfiets):

De paginanummers die in onderstaande bewijsmiddelen zijn genoemd verwijzen naar pagina’s van het eindproces-verbaal van de politie Eenheid Oost-Brabant, district ‘s-Hertogenbosch, dossiernummer 2022018119, gesloten d.d. 22 februari 2022 (pg. 1-257). Alle te noemen processen-verbaal zijn in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde verbalisanten. Alle verklaringen zijn, voor zover nodig, zakelijk weergegeven.

1. Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 12 mei 2021 (pg. 90-91), voor zover inhoudende als relaas van verbalisanten [verbalisant 1] en [verbalisant 2] :

Op 11 mei 2021, omstreeks 23.46 uur, waren wij, verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 1] , belast met de noodhulp/incidentenafhandeling. Op vermelde datum en tijd waren wij een voertuig aan het controleren op de Putterstraat te Heusden. Op dat moment zagen wij uit de richting van de Zustersteeg een motorrijder aan komen rijden en rechtsaf de Putterstraat in slaan. Wij,
verbalisanten, zagen dat de genoemde motorrijder een donkerkleurig jas droeg en een
donkerkleurig helm met een gesloten vizier op had. Verder zagen wij, verbalisanten,
dat de motor voorzien was van het kenteken, gelijkend op, [kenteken 1] en dat het kenteken deels was afgeplakt met tape. Direct na de enorme knal zagen wij, verbalisanten, de genoemde motorrijder met hoge snelheid het voertuig inhalen welke wij zojuist hadden gecontroleerd. Hierop hebben wij het genoemde voertuig ook ingehaald en hebben de motorrijder middels de op ons dienstvoertuig aanwezig stoptransparant, een stopteken gegeven. Wij zagen dat de bestuurder hier niet aan voldeed. Vervolgens zagen wij na het activeren van de optische en geluidssignalen van het dienstvoertuig, dat de motorrijder zijn hoofd draaide en naar ons dienstvoertuig keek. Wij zagen dat de motorrijder wederom niet voldeed aan het stopteken en met hoge snelheid door reed in de richting van de Burchtstraat te Heusden. Op de Vestingstraat reed hij rechtdoor in de richting van de Westakker. Aan het begin van de straat zagen wij, verbalisanten, dat er middels een bord was aangegeven dat dit een doodlopend weg betrof. Wij, verbalisanten, reden op dat moment nog steeds op een gepaste afstand achter de motorrijder aan en zagen dat hij aan het einde van de genoemde straat bij een paarden wei uitkwam. Wij zagen dat de paarden wei aan de kant van de Westakker was afgezet middels een zichtbare wei afrastering en een schrikdraad. Tevens zagen wij een aantal paarden in de wei staan. Wij zagen hierna de motorrijder langs de paarden af dwars door de afrastering heen rijden. Vervolgens probeerde hij weg te komen, maar zag hij vermoedelijk een houten omheining over het hoofd, reed hier tegenaan en kwam hierdoor tot stilstand. Na de crash hebben wij geen zicht meer gehad op de motorrijder. Ik, verbalisant [verbalisant 1] , zag toen ik bij de motor kwam dat het kenteken [kenteken 1] betrof. Ik, verbalisant [verbalisant 1] , vroeg de centralist kort na de aanrijding om de omgeving af te laten zetten en de eenheden tactisch te positioneren. Ik trof op een
aantal meter afstand van de gecrashte motor een groene gasaansteker aan. De aangetroffen gasaansteker is door collega's van Oost-Nederland, veiliggesteld door middel van een daarvoor bestemd DNA kit.
Later hoorden wij de centralist zeggen dat de hierboven genoemde kentekenplaat al eerder was weggenomen en dat de collega's op het woonadres van de te naam gestelde waren geweest. De te naam gestelde bleek hier niet van op de hoogte te zijn en deed bij de collega's direct een aangifte.

2. Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 17 mei 2021 (pg. 92), voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 1] :

Ik, verbalisant [verbalisant 1] zag dat deze gasaansteker, vanaf het hekwerk begin van de
wei, ongeveer 30 meter in de wei lag. Op dit stuk wei stonden twee paarden. Ik zag
dat de grond van de wei modderig was en dat de wei voorzien was van zwart zand. Ik
zag dat de gasaansteker schoon was en dat er geen zand of iets dergelijks op zat.
Vanaf de gasaansteker lag de motor, naar schatting, 25 meter verder, waar de motor
vervolgens is gecrasht.

3. Een proces-verbaal vooronderzoek lab d.d. 8 juni 2021 (pg. 144-145), voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 3] :

Sporendrager
Goednummer: PL2100-2021101788-1802461
SIN: AAJX37902NL
Object: Rookwaar (aansteker)
Kleur: Groen
Biologisch vooronderzoek
Ik heb de ruwe richels, de drukknop, de ‘-‘ en ‘+’ knop, de ‘LOCK/OFF’ knop en de onderzijde bemonsterd op humane biologische sporen. Ik heb het spoor veiliggesteld, gewaarmerkt met SIN AAOE7976NL, verpakt en verzegeld.
SIN: AAOE7976NL
Relatie met SIN: AAJX37902NL

4. Een proces-verbaal van forensisch onderzoek plaats delict d.d. 16 mei 2021 (pg. 170-172), voor zover inhoudende als relaas van verbalisanten [verbalisant 4] en [verbalisant 5] :

Wij zagen een motorfiets op de rechter zijkant liggen. Wij zagen voornoemde gestolen Nederlandse kentekenplaat met het kenteken [kenteken 1] op de achterzijde van de motorfiets. Wij zagen over de gehele breedte op het onderste gedeelte van deze kentekenplaat een geelkleurig stuk tape. Wij zagen dat de kentekenplaat met twee schroeven op de achterzijde van de motorfiets was bevestigd. De kentekenplaat inclusief kentekenplaathouder en tape werden als één geheel door ons veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van Spoor Identificatie Nummer (SIN) AANT1623NL. Wij zagen dat het contactslot van de motorfiets was verbroken waarbij in het contactslot een sleutel aanwezig was met daarop de tekst "AXA". Deze sleutel werd door mij, verbalisant [verbalisant 5] , bemonsterd op de mogelijke aanwezigheid van humaan biologisch celmateriaal. Deze bemonstering werd veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van Spoor Identificatie Nummer (SIN) AANT1620NL. De beide handvatten van de motorfiets werden door mij, verbalisant [verbalisant 5] , bemonsterd op de mogelijke aanwezigheid van humaan biologisch celmateriaal. Deze bemonsteringen werden afzonderlijk veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van het volgende Spoor Identificatie Nummer (SIN):
- AANT1622NL (handvat rechts)
- AANT1621NL (handvat links)

5. Een proces-verbaal voertuig identiteitsonderzoek d.d. 14 september 2021 (178-182), voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 6] :

1.1
Verzoeker
Op verzoek heb ik op 12 mei 2021 een onderzoek ingesteld naar de identiteit van een motorfiets. Tijdens het onderzoek zag ik en stelde ik het volgende vast:
1.2
Soort voertuig, motorfiets, merk Honda, type XI 600V Transalp
Gegevens:
Kenteken: niet aanwezig
Merk: Honda
Type: XI 600V Transalp
VIN: [chassisnummer 1]
(nader te noemen Honda)
2.3
Informatie Landelijk politiesysteem
Uit informatie uit het landelijke Politiesysteem bleek dat het voertuig, voorzien van [chassisnummer 1] , sinds 03-05-2021, als gestolen stond gesignaleerd.
NL-RDW
Kenteken: [kenteken 2]
6. Een proces-verbaal van aangifte d.d. 3 mei 2021 (183-186), voor zover inhoudende als verklaring van aangever [aangever 1] :
Ik ben eigenaar van een motorfiets van het merk Honda, type X1 600v transalp, grijs van kleur, voorzien van kenteken [kenteken 2] . Op 1 mei 2021 omstreeks 17:00 uur heb ik de motorfiets nog geparkeerd zien staan aan [adres 3] . De motorfiets stond geparkeerd op het voetpad. Ik heb de motorfiets afgesloten middels het stuurslot. Ik heb verder geen andere sloten gebruikt. Toen ik op maandag 3 mei 2021 omstreeks 07:15 uur de motorfiets weer in gebruik wilde nemen zag ik dat deze door onbekende(n) was weggenomen. Ik heb het volgende aan sporen ontdekt wat te maken kan hebben met de diefstal van de motorfiets: sleep sporen.
Bijlage goederen:
Goednummer: PL2100-2021094892-1799584
Voertuig: Motor
Merk/type: Honda X1 600v Transal
(het hof begrijpt: Transalp)
Kleur: Onbekend
Land: Nederland
Kenteken: [kenteken 2]
Chassisnummer: [chassisnummer 1]
Bouwjaar: 1991
7. Een proces-verbaal van aangifte d.d. 12 mei 2021 (pg. 197-199), voor zover inhoudende als verklaring van aangever [aangever 2] :
Op 10 mei stalde ik mijn motor, voorzien van het kenteken [kenteken 1] , op mijn parkeerplek, gelegen aan [adres 4] . Ik zag dat er nog een kentekenplaat op de achterzijde zat bevestigd, hier ben ik zeker van. Op 12 mei 2021, omstreeks 01.10 uur, werd ik wakker gemaakt door de politie. De politieagenten, welke aan mijn deur stonden, vertelden dat de kentekenplaat van mijn motor was gestolen. Aan niemand werd het recht of de toestemming gegeven tot het plegen van het feit.
De aangever verstrekte over de bij het incident betrokken voertuigen de volgende aanvullende informatie:
Voertuig: Motor
Merk/type: Suzuki Gsx1400
Kleur: Wit
Land: Nederland
Kenteken: [kenteken 1]
Chassisnummer: [chassisnummer 2]
Bouwjaar: 2001
8. Een rapportage van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 24 augustus 2021 (pg. 211-215), gerapporteerd door I. Jense Msc, voor zover inhoudende:
SIN (omschrijving)
DNA kan afkomstig zijn van
Bewijskracht
AANT1620NL#01
(contactsleutel)
één man:
[verdachte]
meer dan 1 miljard
AANT1621NL#01
(handvat links)
minimaal één man:
[verdachte]
meer dan 1 miljard
AANT1622NL#01
(handvat rechts)
minimaal één man:
[verdachte]
meer dan 1 miljard
AAOE7976NL#01
(onderzijde aansteker)
minimaal drie personen:
- [verdachte]
- minimaal twee onbekende personen, waarvan minimaal één man
- meer dan 1 miljard
- niet van toepassing
9. Een proces-verbaal forensisch onderzoek stuk van overtuiging d.d. 7 september 2021 (pg. 220-221), voor zover inhoudende als relaas van verbalisanten [verbalisant 4] en [verbalisant 7] :
Voorafgaand aan het door ons ingestelde forensische onderzoek, verkregen wij de volgende informatie: Het verzoek was om de tape apart veilig te stellen van de kentekenplaat voor verder onderzoek. Tijdens het onderzoek werd door ons het stuk geelkleurige tape verwijderd en afzonderlijk veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van SIN AALX5499NL.
10. Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 1 november 2021 (228-231), gerapporteerd door ing. J.H.C. Gits, voor zover inhoudende:
SIN (omschrijving)
DNA kan afkomstig zijn van
Bewijskracht
AALT1836NL#01
(rugzijde tape)
DNA-onderzoek gestopt
niet van toepassing
AALX5499NL#01
(rugzijde tape)
[verdachte]
meer dan 1 miljard

Zaak met parketnummer 01-084562-22 (diefstal met braak in woning):

De paginanummers die in onderstaande bewijsmiddelen zijn genoemd verwijzen naar pagina’s van het eindproces-verbaal van de politie Eenheid Oost-Brabant, district ‘s-Hertogenbosch, registratienummer PL2100-2021209023, gesloten d.d. 22 februari 2022 (pg. 1-51). Alle te noemen processen-verbaal zijn in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde verbalisanten. Alle verklaringen zijn, voor zover nodig, zakelijk weergegeven.

1. Een proces-verbaal van aangifte d.d. 19 september 2021 met fotobijlage (pg. 4-14), voor zover inhoudende als verklaring van aangever [benadeelde 1] :

Plaats delict: [adres 2]
Op 28 augustus 2021 ben ik samen met mijn vrouw
(het hof begrijpt: [benadeelde 2] )op vakantie gegaan. Wij hebben de woning in geheel goede staat, en rondom afgesloten, achter gelaten. Op 19 september 2021 kwamen wij thuis van de vakantie. Nadat wij de woning, via voordeur, hadden betreden zagen wij dat de balk in de bijkeuken niet meer achter de deur lag. Hierop besefte wij ons dat er was ingebroken. Wij zagen vervolgens dat de hele woning was doorzocht. In de logeerkamer zagen wij dat het raam was opengebroken. Wij zagen dat er een gat in het raam zat. Wij denken dat men hierdoor het raam heeft kunnen openen en zich zo toegang tot onze woning heeft verschaft. Wij zagen in de werkkamer dat de kluis weg was. Deze kluis zat in een kast aan de muur bevestigd. Wij zagen dat de balk, die achter de deuren van de bijkeuken lag, in de werkkamer op de grond lag. Tevens lag er een bijl met gebroken steel, die eigenlijk buiten onder het afdak (houthok) in de tuin lag, op de grond van de werkkamer. Wij denken dat men de balk en de bijl heeft gebruikt om de kluis van de muur te breken. Tevens zagen wij dat in de gehele woning diverse kasten waren doorzocht en dat laden open stonden. Wij zagen tevens dat de lades van de kasten in de slaapkamer waren leeggehaald en dat die spullen op ons bed en de grond waren gelegd. Er zijn veel goederen weggenomen. Wij gaan inventariseren wat er allemaal weg is en de politie en verzekering doorgeven.

2. Een proces-verbaal van verhoor d.d. 8 oktober 2021 met bijlagen (pg. 15-24), voor zover inhoudende als verklaring van aangever [benadeelde 1] :

Op 19 september 2021 heb ik aangifte gedaan van gekwalificeerde diefstal uit mijn woning. Ik hier wil hier nog een aanvulling op doen. In de verklaring die van mij is opgenomen staat dat het weggenomen goed mij geheel in eigendom toebehoort, maar dit klopt niet helemaal. Dit moet namelijk zijn het weggenomen goed behoort mij en mijn vrouw, te weten [benadeelde 2] , gezamenlijk in eigendom toe. Dus alle weggenomen goederen die op de goederenbijlage staan vermeld behoren ook mijn vrouw geheel in eigendom toe.

Bijlage goederen

Goednummer: PL2100-2021209023-1855271
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Munten
Merk/type: Verzameling
Waarde: EUR 170,00
Goednummer: PL2100-2021209023-1855280
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Munten
Merk/type: Guinea
Waarde: EUR 1300,00
Bijzonderheden: 2 geelgouden munten uit Saudi-Arabië
Goednummer: PL2100-2021209023-1855282
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Armband
Merk/type: Met bakslot
Waarde: EUR 3500,00
Bijzonderheden: Geelgouden damesarmband
Goednummer: PL2100-2021209023-1855283
Categorie omschrijving: Horloges/klokken
Object: Horloge
Merk/type: Pols
Waarde: EUR 1250,00
Bijzonderheden: Geelgouden dames polshorloge
Goednummer: PL2100-2021209023-1855286
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ring
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 4500,00
Bijzonderheden: Witgouden damesring met diamant
Goednummer: PL2100-2021209023-1855288
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ring
Merk/type: Blokvorm
Waarde: EUR 500,00
Bijzonderheden: Geelgouden damesring in blokvorm
Goednummer: PL2100-2021209023-1855290
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Armband
Merk/type: Klem
Waarde: EUR 750,00
Bijzonderheden: Geelgouden dames klem armband
Goednummer: PL2100-2021209023-1855291
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Oorsieraad
Merk/type: Knop
Waarde: EUR 200,00
Bijzonderheden: Geelgouden dames oorsieraad knop model
Goednummer: PL2100-2021209023-1855305
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Aantal/eenheid: 3 stuks
Merk/type: Choker
Waarde: EUR 975,00
Bijzonderheden: Betr. 2 geelgouden chokers en een geelgouden spang.
Goednummer: PL2100-2021209023-1855306
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Broche
Aantal/eenheid: 2 stuks
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 1200,00
Bijzonderheden: 1 met parels en diamant en 1 met parel
Goednummer: PL2100-2021209023-1855309
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Oorsieraad
Aantal/eenheid: 2 stuks
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 1500,00
Bijzonderheden: 1 paar geelgoud met parel en diamant
Goednummer: PL2100-2021209023-1855311
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Aantal/eenheid: 2 stuks
Merk/type: Damescollier
Waarde: EUR 2000,00
Bijzonderheden: 1 geelgoud met barnsteen hanger en 1 geelgoud parelcollier
Goednummer: PL2100-2021209023-1855312
Categorie omschrijving: Horloges/klokken
Object: Horloge
Merk/type: Pulsar Dames
Waarde: EUR 100,00
Bijzonderheden: Een onedel dames polshorloge
Goednummer: PL2100-2021209023-1855313
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Dasspeld
Merk/type: Heren
Waarde: EUR 400,00
Bijzonderheden: Geelgouden herendasklem met diamant
Goednummer: PL2100-2021209023-1855315
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Merk/type: Damescollier
Waarde: EUR 500,00
Bijzonderheden: Geelgouden collier met cultiveparels en bloedkoralen
Goednummer: PL2100-2021209023-1855316
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Merk/type: Damescollier
Waarde: EUR 150,00
Bijzonderheden: Met parel
Goednummer: PL2100-2021209023-1855319
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Merk/type: Choker
Waarde: EUR 400,00
Bijzonderheden: Geelgouden choker damescollier met parel
Goednummer: PL2100-2021209023-1855322
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Merk/type: Damescollier
Waarde: EUR 150,00
Bijzonderheden: Geelgouden collier met diverse bolvormige toevoegingen
Goednummer: PL2100-2021209023-1855324
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Broche
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 500,00
Bijzonderheden: Geelgouden boeketvormige broche met parels
Goednummer: PL2100-2021209023-1855328
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ring
Aantal/eenheid: 2 stuks
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 3000,00
Bijzonderheden: 1 geelgoud met diamanten reeks en 1 geelg. met ovale parel
Goednummer: PL2100-2021209023-1855330
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Armband
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 1000,00
Bijzonderheden: Geelgouden armband met gevlochten banden
Goednummer: PL2100-2021209023-1855332
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Oorsieraad
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 150,00
Bijzonderheden: Geelgoud met parel
Goednummer: PL2100-2021209023-1855338
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Aantal/eenheid: 3 stuks
Merk/type: Damescollier
Waarde: EUR 1950,00
Bijzonderheden: 1 geelgouden choker damescollier, 1 geelgouden collier met hander carneool, 1 geelgouden collier met bloedkoralen
Goednummer: PL2100-2021209023-1855342
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Dasspeld
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 350,00
Bijzonderheden: Geelgouden damesspeld met parel
Goednummer: PL2100-2021209023-1855355
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Ketting
Aantal/eenheid: 4 stuks
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 3250,00
Bijzonderheden: 1 geelg. fijne collier, 1 geelg. met kruisvormige hanger, 1 geelg. collier met parels, 1 geelg. collier met hanger
Goednummer: PL2100-2021209023-1855358
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Sieraad
Waarde: EUR 500,00
Bijzonderheden: Geelgouden sieradenset met edelsteen
Goednummer: PL2100-2021209023-1855360
Categorie omschrijving: Sieraden/tafelzilver
Object: Broche
Merk/type: Dames
Waarde: EUR 350,00
Bijzonderheden: Geelgouden damesbroche met bloem
Goednummer: PL2100-2021209023-1855361
Categorie omschrijving: Waardepapieren
Object: Bon (cadeau)
Aantal/eenheid: 5 stuks
Merk/type: VVV
Waarde: EUR 150,00
Bijzonderheden: VVV-bonnen
Goednummer: PL2100-2021209023-1855362
Categorie omschrijving: Geld
Object: Geld
Aantal/eenheid: 1000 stuks
Merk/type: Huishoud
Waarde: EUR 1000,00
Goednummer: PL2100-2021209023-1855370
Categorie omschrijving: Huish. gebruiksvoorwerpen
Object: Overige
Aantal/eenheid: 7 stuks
Merk/type: Inboedel alg.
Waarde: EUR 1302,00
Bijzonderheden: Afvoeren en vervangen gordijnen, hakbijl, 2 paar dameslaarzen

3. Een proces-verbaal forensisch onderzoek woning d.d. 25 september 2021 (pg. 25-28), voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 8] :

Op 20 september 2021 om 10:40 uur kwam ik, naar aanleiding van een gekwalificeerde diefstal in/uit een vrijstaande woning/bungalow, voor een forensisch onderzoek aan op de locatie [adres 2] .
Na de ontdekking van de inbraak:
-was de insecten-hor voor het draairaam van de logeerkamer (voorzijde woning) verwijderd.
-was de ruit het draairaam van de logeerkamer verbroken en de raamboom geforceerd.
-was de tuindeur van de woonkamer open en onbeschadigd.
-stonden in de gehele woning de kasten en lades open en bevond de inhoud zich op de vloer.
-werd uit een inbouwkast op de strijkkamer een blauw/grijze kluis weggenomen.
-werd op de vloer van de strijkkamer, bij de inbouwkast, een bijl aangetroffen met een gebroken steel. Deze bijl bevond zich voor de inbraak in de tuin, bij de tuinpoort.
-werd de houten sluitbalk van de garagedeuren aangetroffen in de strijkkamer.
-was de tuinpoort open en geforceerd.
-was de sensor van de tuinlamp, die zich bij de tuinpoort bevond, uitgeschakeld.
Bevindingen
Ik zag dat via de vrij toegankelijke oprit het rechter draai-kiepraam van de logeerkamer
te bereiken was. Vervolgens zag ik dat zich in de ruit van dit draai-kiepraam (voorzien van dubbel glas) een opening bevond, ter hoogte van de raamboom. Ik zag dat de sponning van de ruit intact was. Mogelijk werd de ruit, met een voor mij onbekend gebleven voorwerp, ingeslagen. Ik zag dat de opening in de ruit een afmeting had van ongeveer 6 centimeter hoog en ongeveer 4 centimeter breed. Ik zag dat de raamboom ontzet was en dat het raam in de draaistand open was. Vermoedelijk werd, via de opening in de ruit, de raamboom bereikt en bediend met een voor mij onbekend gebleven voorwerp. Vermoedelijk werd het raam in de draaistond geopend.
In de strijkkamer zag ik op de vloer voor de inbouwkast een bijl met een gebroken steel. De bewoner deelde mij mede dat deze bijl van hem was en afkomstig was uit de tuin links van de woning. Tevens deelde hij mij mede dat hij de bijl al langere tijd niet gebruikt had. Door mij werden de twee delen van de steel van de bijl bemonsterd met een wattenstaafje met demiwater op de mogelijke aanwezigheid van biologische DNA sporen (epitheel). De bemonstering werd voor nader onderzoek veiliggesteld en voorzien van Spoor Identificatie Nummer AA0U3240NL. Ook zag ik op de vloer van de strijkkamer de sluitbalk van de garage liggen. Er werden geen bruikbare sporen op aangetroffen. In de inbouwkast van de strijkkamer zag ik, in de achterwand, dat op twee plaatsen het stucwerk verwijderd was en dat zich gaten in de muur bevonden. De bewoners gaven mij aan dat op die plaats de kluis met de muur verankerd was. In het stucwerk van de muur zag ik een kras.

4. Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 15 november 2021 (pg. 33-35), gerapporteerd door ing. S. Tuinman, voor zover inhoudende:

SIN en omschrijving
Beschrijving DNA-profiel
Celmateriaal kan afkomstig zijn van
Matchkans
AAOU3240NL#01
DNA-profiel van een man
[verdachte]
kleiner dan één op één miljard
Bewijsoverwegingen
De raadsman van de verdachte heeft integrale vrijspraak bepleit en daartoe in de kern het volgende aangevoerd. Met betrekking tot de opzetheling c.q. schuldheling heeft de raadsman aangevoerd dat het bewijs enkel is gebaseerd op de aanwezigheid van DNA-materiaal van de verdachte op een aansteker ter plaatse en niet wordt ondersteund door enig ander bewijsmiddel. Uit het dossier volgt niet dat de verdachte wordt herkend als de bestuurder van de motorfiets, waardoor ook niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de verdachte de motorfiets – die kennelijk van diefstal afkomstig was – op enig moment voorhanden heeft gehad. Reeds om die reden dient de verdachte bij gebrek aan wettig en overtuigend bewijs te worden vrijgesproken.
Met betrekking tot de woninginbraak heeft de raadsman aangevoerd dat niet uit het dossier volgt dat er voldoende causaal verband bestaat tussen de aanwezigheid van een in de woning aangetroffen bijl met daarop – zoals bleek uit nader onderzoek – DNA-materiaal van de verdachte en de woninginbraak. De verdachte heeft geen enkele betrokkenheid gehad bij de inbraak en het DNA van de verdachte kan ook via secundaire overdracht op de bijl zijn gekomen, aldus de raadsman. Bovendien is het nog de vraag of de bijl daadwerkelijk afkomstig is van de woning van aangever [benadeelde 1] . Nu het dossier geen aanwijzingen bevat dat de verdachte aldaar ter plaatse is geweest en heeft ingebroken, dient naar de mening van de verdediging, bij gebrek aan voldoende wettig en overtuigend bewijs, vrijspraak te volgen.
Het hof overweegt als volgt.
Zaak met parketnummer 01-014376-22
Het hof stelt op grond van de bewijsmiddelen en het onderzoek ter terechtzitting het navolgende vast. Op 11 mei 2021 vindt in Heusden een achtervolging van een motorrijder plaats. Verbalisanten [verbalisant 1] en [verbalisant 2] zagen dat de motorrijder een weiland op reed en dwars door de afrastering heen reed. Vervolgens probeerde de motorrijder weg te komen, maar zag deze vermoedelijk een houten omheining over het hoofd, reed hier tegenaan, en kwam hierdoor tot stilstand. Verbalisanten [verbalisant 1] en [verbalisant 2] hebben vervolgens geen zicht meer gehad op de motorrijder, maar troffen ter plaatse de motor aan met daarop het kenteken [kenteken 1] . Het kenteken was deels afgeplakt met tape. Op circa 25 meter afstand van de gecrashte motor werd een groene gasaansteker aangetroffen.
De motorfiets, die oorspronkelijk als kentekennummer [kenteken 2] heeft, stond als gestolen geregistreerd. Het contactslot van de motorfiets was verbroken waarbij in het contactslot een sleutel aanwezig was. De op de motorfiets gemonteerde kentekenplaat was al eerder weggenomen en daar is nadien aangifte van gedaan.
Ter plaatse werden meerdere voorwerpen bemonsterd en aan DNA-onderzoek onderworpen. Uit het DNA-onderzoek is gebleken dat op het linker- en rechterhandvat van de motorfiets en de contactsleutel, alsmede op de tape op de kentekenplaat een DNA-profiel van de verdachte is aangetroffen, waarbij de bewijskracht meer dan 1 miljard is. Op de achterzijde van de aansteker is een DNA-mengprofiel aangetroffen waarbij het meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker is wanneer de bemonstering DNA bevat van de verdachte en twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van drie willekeurige onbekende personen.
Het hof is van oordeel dat de omstandigheden waaronder, zoals de combinatie van voorwerpen waarop het DNA-materiaal van de verdachte op of nabij de motor is aangetroffen, van belang is voor het bepalen van de bewijswaarde van dat DNA-materiaal van de verdachte in relatie tot het tenlastegelegde. Zijn DNA-materiaal is zowel op de handvatten, op een contactsleutel als op tape van een op de motorfiets gemonteerde gestolen kentekenplaat aangetroffen. Bovendien is op een afstand van circa 25 meter van de gecrashte motor een gasaansteker gevonden met daarop wederom het DNA-materiaal van de verdachte. Het hof heeft geen enkele reden om aan te nemen dat deze aangetroffen gasaansteker op een ander moment daar is achtergelaten dan de gestolen motor. Dit vanwege het gegeven dat de gasaansteker direct na de achtervolging in een wei met paarden in de modder werd aangetroffen en niettemin nog schoon was.
Het hof gaat er gelet op het voorgaande dan ook vanuit dat de verdachte op 11 mei 2021 als bestuurder op de aangetroffen motorfiets heeft gereden, terwijl hij wist dat deze motorfiets en de daarop gemonteerde kentekenplaat van diefstal afkomstig waren. Een verbroken stuurslot is immers een sterke aanwijzing dat de gebruiker van de motor wist dat deze motor van diefstal afkomstig was. Het gebruik van een sleutel was kennelijk niet nodig om de motor van het slot te halen en maskeerde eenvoudig dat het slot verbroken en de motor gestolen was. Ditzelfde geldt voor het gebruik van een andere kentekenplaat dan behorend bij de motor. Deze andere kentekenplaat was met tape op de motor bevestigd. Op zowel de sleutel als de tape – beide voorwerpen die direct dan wel indirect bewerkstelligden dat de diefstal onopgemerkt zou blijven – bevond zich DNA-materiaal van verdachte. In het geval van de sleutel zelfs enkel dat van de verdachte.
Voor de gestelde secundaire overdracht van het DNA van de verdachte op de aangetroffen voorwerpen, zoals door de raadsman en de verdachte is gesuggereerd, biedt het procesdossier en het verhandelde ter terechtzitting geen enkel aanknopingspunt, zodat op geen enkele wijze aannemelijk is geworden dat daarvan sprake is geweest.
Het hof verwerpt het verweer van de verdediging en acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan opzetheling.
Zaak met parketnummer 01-084562-22
Op grond van de bewijsmiddelen en het onderzoek ter terechtzitting stelt het hof vast dat in de periode 28 augustus 2021 tot en met 19 september 2021 in een woning gelegen aan [adres 2] is ingebroken en dat een hoeveelheid aan voorwerpen en sieraden is weggenomen, die toebehoorden aan aangever [benadeelde 1] en/of zijn vrouw [benadeelde 2] .
In de strijkkamer bevond zich in een inbouwkast een kluis. Op de vloer van deze kamer lag een bijl. Uit het dossier komt naar voren dat deze bijl is gebruikt voor het uit de muur breken van de kluis. Aangever [benadeelde 1] deelde de politie mede dat de bijl afkomstig was uit de tuin en dat hij de bijl al langere tijd niet had gebruikt. Door verbalisant [verbalisant 8] werden twee delen van de steel van de bijl bemonsterd op de mogelijke aanwezigheid van biologische DNA sporen. Uit het DNA-onderzoek is naar voren gekomen dat in de bemonstering een enkelvoudig DNA-profiel is aangetroffen dat overeenkomt met het DNA-profiel van de verdachte, met een matchkans van kleiner dan 1 op 1 miljard.
Het hof acht het buiten twijfel dat de bijl afkomstig was uit de tuin van aangever [benadeelde 1] en dat die bijl is gebruikt tijdens de inbraak in de woning. Het hof acht het aantreffen van het DNA-materiaal van de verdachte op de bij de woninginbraak gebruikte bijl redengevend voor het bewijs en acht het aannemelijk dat de verdachte met gebruikmaking van de bijl heeft ingebroken in de woning van die [benadeelde 1] en [benadeelde 2] en een hoeveelheid voorwerpen en sieraden heeft weggenomen. Hoewel de bijl op zichzelf een verplaatsbaar voorwerp is en dit derhalve ook geldt voor het DNA dat daarop wordt aangetroffen, is de verplaatsbaarheid in dit geval niet ontlastend voor verdachte. Immers, dit voorwerp is afkomstig uit de tuin van aangever. Om deze reden moet de verdachte zijn DNA-materiaal op dit voorwerp wel op de plaats van het delict hebben achtergelaten nu verdachte niet heeft verklaard en ook anderszins niet aannemelijk is geworden dat hij, verdachte, deze bijl, al dan niet elders, eerder in handen heeft gehad.
Het hof acht de verklaring van de verdachte, inhoudende dat zijn DNA mogelijk via een handschoen van hem in gebruik door de persoon die zou hebben ingebroken, in het licht van de andersluidende verklaring van aangever [benadeelde 1] alsmede gelet op het hiervoor onder parketnummer 01-014376-22 overwogene en het strafblad met bijzonder veel gelijksoortige feiten, ongeloofwaardig.
Het verweer van de verdediging wordt verworpen.
Resumerend acht het hof, op grond van het vorenoverwogene en de hiervoor weergegeven bewijsmiddelen – in onderling verband en samenhang bezien en slechts gebruikt tot bewijs van dat bewezenverklaarde feit, of die bewezenverklaarde feiten, waarop het bewijsmiddel blijkens zijn inhoud betrekking heeft – wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan op de wijze zoals in de bewezenverklaring is vermeld.
Strafbaarheid van het bewezenverklaarde
Het in de zaak met parketnummer 01-014376-22 bewezenverklaarde levert op:

opzetheling.

Het in de zaak met parketnummer 01-084562-22 bewezenverklaarde levert op:
diefstal, in een woning door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt, terwijl deze diefstal vergezeld gaat van de in artikel 311, eerste lid, onder 5º, van het Wetboek van Strafrecht vermelde omstandigheid.
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezenverklaarde uitsluiten. De feiten zijn strafbaar.
Strafbaarheid van de verdachte
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluiten. De verdachte is daarom strafbaar voor het hiervoor bewezenverklaarde.
Op te leggen sanctie
Het hof heeft bij de bepaling van de op te leggen straf gelet op de aard en de ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezenverklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen. Daarnaast is gelet op de verhouding tot andere strafbare feiten, zoals onder meer tot uitdrukking komende in de hierop gestelde wettelijke strafmaxima en in de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd.
Ten laste van de verdachte is bewezenverklaard dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan opzetheling. Heling van gestolen goederen leidt ertoe dat de plegers van diefstal geldelijk voordeel kunnen trekken uit de door hen gepleegde diefstallen, terwijl deze diefstallen leiden tot financiële schade en overlast voor de eigenaars. Het hof rekent het de verdachte aan dat hij heeft gehandeld zoals is bewezenverklaard. De verdachte heeft zich verder schuldig gemaakt aan een woninginbraak. Hij heeft in de periode dat de bewoners op vakantie waren ingebroken en niet alleen economisch gezien, maar zeer zeker ook emotioneel waardevolle voorwerpen, waaronder sieraden, weggenomen. De verdachte heeft daarmee niet alleen veel verdriet, overlast en schade veroorzaakt bij de slachtoffers, maar ook geen enkel respect getoond voor andermans eigendom. Bovendien veroorzaken inbraken in woningen voor gevoelens van angst en onveiligheid bij de slachtoffers en in de maatschappij. Door zijn handelen heeft verdachte het gevoel van veiligheid aangetast, terwijl hij enkel dacht aan zijn eigen financiële gewin. Het hof rekent het de verdachte aan dat hij heeft gehandeld zoals is bewezenverklaard. Daarnaast acht het hof het kwalijk dat de verdachte ter terechtzitting geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen.
Het hof heeft acht geslagen op de inhoud (33 pagina’s) van het uittreksel uit de Justitiële Documentatie d.d. 25 september 2023, betrekking hebbende op het justitiële verleden van de verdachte, waaruit volgt dat de verdachte eerder onherroepelijk voor soortgelijke strafbare feiten is veroordeeld. Die veroordelingen hebben hem er kennelijk niet van weerhouden opnieuw in de fout te gaan.
Voorts heeft het hof gelet op de overige persoonlijke omstandigheden van de verdachte, voor zover daarvan ter terechtzitting is gebleken. Ten overstaan van het hof heeft de verdachte naar voren gebracht dat hij wordt begeleid door de reclassering, dat hij als dakdekker werkzaam is bij het bedrijf van zijn zoon, dat hij alleen woont, dat hij in zijn vrije tijd onder meer auto’s en fietsen monteert, dat hij schulden heeft en dat hij vier kinderen heeft.
Het hof is van oordeel dat, in het bijzonder gelet op de ernst van het bewezenverklaarde, de straffen die in soortgelijke gevallen door dit hof worden opgelegd en uit het oogpunt van vergelding, niet kan worden volstaan met het opleggen van een andersoortige of lichtere sanctie dan een straf die onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming met zich brengt.
Alles afwegende acht het hof, met de rechtbank, oplegging van een gevangenisstraf voor de duur van 9 maanden passend en geboden.
Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 van de Penitentiaire beginselenwet, dan wel de regeling van voorwaardelijke invrijheidsstelling, als bedoeld in artikel 6:2:10 van het Wetboek van Strafvordering, aan de orde is.
Vordering van de benadeelde partij [benadeelde 1]
De benadeelde partij [benadeelde 1] heeft in eerste aanleg – ten aanzien van het in de zaak met parketnummer 01-084562-22 tenlastegelegde – een vordering ingesteld, strekkende tot schadevergoeding tot een bedrag van € 15.775,00 aan materiële schade, te vermeerderen met de wettelijke rente.
Deze vordering is bij vonnis waarvan beroep integraal toegewezen, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 19 september 2021 tot aan de dag der algehele voldoening en met oplegging van de schadevergoedingsmaatregel.
De benadeelde partij heeft te kennen gegeven de gehele vordering in hoger beroep te handhaven.
Uit het onderzoek ter terechtzitting is het hof voldoende gebleken dat aan de benadeelde partij [benadeelde 1] als gevolg van het in de zaak met parketnummer 01-084562-22 bewezenverklaarde handelen van de verdachte rechtstreeks schade is toegebracht. De gevorderde posten aan materiële schade zijn met de stukken en de daarbij gegeven toelichting voldoende onderbouwd. Het hof acht de gevorderde schadevergoeding toewijsbaar voor het gehele bedrag.
Het toe te wijzen bedrag zal, zoals gevorderd, worden vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 19 september 2021 tot aan de dag der algehele voldoening.
Het hof zal de verdachte veroordelen in de proceskosten aan de zijde van de benadeelde partij tot op heden begroot op nihil. Voorts zal de verdachte worden veroordeeld in de ten behoeve van de tenuitvoerlegging van dit arrest door de benadeelde partij nog te maken kosten.
Schadevergoedingsmaatregel
Op grond van het onderzoek ter terechtzitting heeft het hof in rechte vastgesteld dat door het bewezenverklaarde handelen van de verdachte rechtstreeks schade aan het slachtoffer [benadeelde 1] is toegebracht tot een bedrag van € 15.775,00. De verdachte is daarvoor jegens het slachtoffer naar burgerlijk recht aansprakelijk.
Het hof ziet aanleiding om aan de verdachte de maatregel tot schadevergoeding op
te leggen ter hoogte van voormeld bedrag, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 19 september 2021 tot aan de dag der algehele voldoening
,nu het hof het wenselijk acht dat de Staat der Nederlanden schadevergoeding aan het slachtoffer bevordert. Het hof zal daarbij bepalen dat gijzeling voor na te melden duur kan worden toegepast indien verhaal niet mogelijk blijkt, met dien verstande dat de toepassing van die gijzeling de verschuldigdheid niet opheft.
Toepasselijke wettelijke voorschriften
De beslissing is gegrond op de artikelen 36f, 57, 63, 311 en 416 van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze ten tijde van het bewezenverklaarde rechtens golden dan wel ten tijde van het wijzen van dit arrest rechtens gelden.

BESLISSING

Het hof:
vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:
verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het in de zaak met parketnummer 01-014376-22 en in de zaak met parketnummer 01-084562-22 tenlastegelegde heeft begaan;
verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders is tenlastegelegd dan hierboven is bewezenverklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij;
verklaart het in de zaak met parketnummer 01-014376-22 en in de zaak met parketnummer 01-084562-22 bewezenverklaarde strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart de verdachte strafbaar;
veroordeelt de verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
9 (negen) maanden;
Vordering van de benadeelde partij [benadeelde 1]
wijst toe de vordering tot schadevergoeding van de benadeelde partij [benadeelde 1] ter zake van het in de zaak met parketnummer 01-084562-22 bewezenverklaarde tot het bedrag van
€ 15.775,00 (zegge: vijftienduizend zevenhonderdvijfenzeventig euro)als vergoeding van materiële schade, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 19 september 2021 tot aan de dag der voldoening;
veroordeelt de verdachte in de door de benadeelde partij gemaakte en ten behoeve van de tenuitvoerlegging nog te maken kosten, tot aan de datum van deze uitspraak begroot op nihil;
legt aan de verdachte de verplichting op om aan de Staat, ten behoeve van het slachtoffer, genaamd [benadeelde 1] , ter zake van het in de zaak met parketnummer 01-084562-22 bewezenverklaarde een bedrag te betalen van
€ 15.775,00 (zegge: vijftienduizend zevenhonderdvijfenzeventig euro)als vergoeding van materiële schade, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 19 september 2021 tot aan de dag der voldoening, en bepaalt dat
gijzelingvoor de duur van ten
hoogste 113 (honderddertien) dagenzal worden toegepast indien verhaal niet mogelijk blijkt, met dien verstande dat de toepassing van die gijzeling de verschuldigdheid van de schadevergoeding aan de Staat ten behoeve van het slachtoffer niet opheft;
bepaalt dat indien en voor zover de verdachte aan een van beide betalingsverplichtingen heeft voldaan, de andere vervalt.
Aldus gewezen door:
mr. Y.G.M. Baaijens-van Geloven, voorzitter,
mr. S.C. van Duijn en mr. H.A.T.G. Koning, raadsheren,
in tegenwoordigheid van mr. E.C.M. van der Valk, griffier,
en op 29 november 2023 ter openbare terechtzitting uitgesproken.
Mr. Y.G.M. Baaijens-van Geloven is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.