Uit het vergelijkend handschoenensporenonderzoek volgt dat het spoor niet is veroorzaakt door de handschoenen van de verdachte en daarnaast is er geen overig onderzoek verricht, zoals een fotobewijsconfrontatie en onderzoek naar de historische verkeersgegevens van de telefoon van de verdachte, hetgeen ontlastende informatie had kunnen opleveren.
Tevens heeft de verdediging gewezen op het alternatieve scenario dat door de verdachte naar voren is gebracht, inhoudende dat hij de auto waarin hij is aangetroffen met de weggenomen goederen van de twee woninginbraken heeft geleend van de heer [getuige 1] , welk scenario steun vindt in de verklaring van medeverdachte [medeverdachte] . Bovendien past het uiterlijk van deze [getuige 1] in het signalement dat de verdachte en [medeverdachte] van [getuige 1] hebben gegeven.
Het hof overweegt dienaangaande als volgt.
Feiten en omstandigheden
Uit de door het hof gebezigde bewijsmiddelen en het procesdossier volgt dat aangever [aangever 1] en getuige [getuige 2] op 8 december 2021 om 20.52 uur hun woning aan [adres 2] hebben verlaten en een auto van het merk Opel met het gedeelte van het kenteken [kenteken] .., met daarin vier of vijf buitenlandse mannen, langzaam hebben zien rondrijden in voornoemde straat, waarbij de auto ook heeft geremd voor hun woning. Om 21.15 uur kreeg [aangever 1] een melding op zijn telefoon van het alarmsysteem van de woning bij de achterdeur. Hierop zijn [aangever 1] en [getuige 2] direct naar huis gegaan en heeft [getuige 2] gelijk de politie gebeld. De achterdeur van de woning bleek te zijn geforceerd. De slaapkamer op de bovenverdieping was doorzocht, gelet op de omstandigheid dat alle kasten en lades openstonden. Omstreeks 21.30 uur heeft de politie de melding gekregen dat er een voertuig was weggereden van een diefstal in Drunen. Door het Real Time Intelligence Center werd het kenteken aangevuld, waarna het kenteken [kenteken] , afgegeven aan een personenauto van het merk Opel, type Astra, in het ANPR werd geplaatst. Uit de ANPR-gegevens blijkt dat het voertuig met het kenteken [kenteken] om 21.43.21 uur vanaf de A2 vanuit zuidelijke richting de N322 in de richting van Heerewaarden zou zijn opgereden en om 21.50.56 uur over de Van Heemstraweg te Heerewaarden, komende uit de richting van Zaltbommel en gaande in de richting van Beneden-Leeuwen. Om 21.58 uur zagen verbalisanten voornoemd voertuig over de Van Heemstraweg, komende uit de richting van Heerewaarden, hen naderen. Het voertuig is gevolgd en aan dit voertuig is een volgteken gegeven, waarop de verdachte en de medeverdachten zijn uitgestapt en aan hen is om 22.18 uur medegedeeld dat zij werden aangehouden. In de auto werden goederen aangetroffen van voornoemde woninginbraak aan [adres 2] , alsmede weggenomen goederen van een woninginbraak die eerder die avond tussen 18.20 uur en 19.20 uur te Reusel had plaatsgevonden en inbrekerswerktuig.
Het door de verdachte geschetste alternatieve scenario
Op 9 december 2021 heeft de verdachte bij de politie verklaard dat de auto waarin hij is aangetroffen van de heer [getuige 1] , een vriend van hem, is en dat hij deze auto had geleend om naar Utrecht te gaan, dat hij vanuit Tiel kwam en daarvoor uit Ede kwam en dat hij 30 minuten in de auto reed. Voorts heeft hij bij de politie verklaard dat het aan zijn arm aangetroffen Rolex horloge niet van hem is, dat dit horloge in de auto lag en hij dit om zijn arm heeft gedaan.
Bij de rechter-commissaris heeft de verdachte op 2 juni 2022 in eerste instantie verklaard dat hij een half uur tot drie kwartier in de auto heeft gezeten voor de aanhouding. Dit heeft hij, nadat hem zijn verklaring door de rechter-commissaris werd voorgelezen, aangepast en aangegeven dat hij dacht 20 à 30 minuten in de auto te hebben gezeten, voordat hij en de medeverdachten zijn aangehouden. Voorts heeft hij bij deze gelegenheid verklaard dat hij op 8 december 2021 op de parkeerplaats bij de McDonalds in Tiel is geweest met onder andere de drie medeverdachten. Op die parkeerplaats was ook de heer [getuige 1] aanwezig, die verdachte een paar keer heeft gezien, misschien twee keer, maar die hij niet echt goed kende. Hij heeft ongeveer een half uur met [getuige 1] staan praten op de parkeerplaats. Op een gegeven moment wilden ze alcohol en sigaretten gaan halen. Hierop heeft de heer [getuige 1] de sleutel van zijn auto meegegeven om alcohol en sigaretten te halen. [getuige 1] zelf bleef achter op de parkeerplaats. De verdachte en de drie medeverdachten zijn met de auto, waar ze later in zijn aangehouden, op zoek gegaan naar alcohol en sigaretten. Ze zijn niet ergens gestopt voordat ze zijn aangehouden. De verdachte heeft vervolgens verklaard dat hij denkt 15 à 20 minuten in de auto te hebben gezeten. Het Rolex horloge lag in de auto.
Ter terechtzitting in eerste aanleg op 17 oktober 2022 heeft de verdachte in afwijking van zijn verklaring bij de politie verklaard dat ze vanuit Nieuwegein naar de McDonalds in Tiel zijn gekomen, waar hij [getuige 1] heeft ontmoet. Anders dan bij de rechter-commissaris heeft de verdachte verklaard dat ze 10, 15 of 20 minuten op de parkeerplaats zijn geweest. In de auto lag een Rolex horloge, welk horloge de verdachte heeft omgedaan, gewoon om te kijken hoe het hem stond, en hij is dit daarna vergeten af te doen. De verdachte heeft verklaard dat hij niet betrokken is geweest bij de tenlastegelegde woninginbraken.
In hoger beroep heeft de verdachte ter terechtzitting wederom dit alternatieve scenario herhaald.