Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.Het geding in eerste aanleg (zaak-/rolnummer C/02/428470 / KG ZA 24-544)
2.Het geding in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep met grieven en bijlagen 1 tot en met 6 en bijlage A;
- de memorie van antwoord met producties A en B;
- het H12-formulier van de advocaat van de moeder d.d. 30 december 2024 met bijlagen 7 en 8;
- het H12-formulier van de advocaat van de moeder d.d. 30 december 2024 met bijlagen 9 en 10.
3.Beoordeling
- is het in het belang van [persoon A] dat zij voortaan naar basisschool [basisschool A] in [plaats basisschool A] gaat in plaats van de Samenwerkingsschool [school A] in [plaats A] ?;
- kan [basisschool A] in [plaats basisschool A] aan [persoon A] dezelfde zorg en
moederop tegen het oordeel van de voorzieningenrechter dat zij ervoor kan zorgdragen dat [persoon A] voorlopig naar school gaat in [plaats A] . Met grief II komt de moeder op tegen de afwijzing van haar verzoek strekkende tot vervangende toestemming om [persoon A] in te schrijven op een school in [plaats basisschool A] in afwachting van een raadsonderzoek. Ter toelichting op de grieven voert zij het volgende aan.
vaderhet volgende aan. Geen van de gebeurtenissen die de moeder noemt die impact zouden hebben gehad op de kinderen, zijn aangetoond. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de emotionele toestemming die de kinderen krijgen in het gezin van de moeder om contact te hebben met de vader. De vader weerspreekt dat sprake was van huiselijk geweld. De zorgregeling verliep goed totdat de vader weigerde toestemming te geven voor de verhuizing.
raadheeft tijdens de mondelinge behandeling het volgende laten weten. De situatie is volledig gepolariseerd. De kinderen zitten volkomen klem. De diagnostiek is nog niet rond. Er is inmiddels een belangrijke stap genomen: de moeder heeft toestemming gekregen voor de verhuizing naar [woonplaats] . Het is geen reële optie meer dat de kinderen teruggaan naar [plaats A] . Het is erg zorgelijk dat [persoon A], die kwetsbaarheden heeft, vanaf de herfstvakantie niet meer naar school gaat. Er gebeuren op school belangrijke dingen voor haar ontwikkeling. De thuissituatie van [persoon A] is redelijk beladen. School kan dan ook lucht geven. De prioriteit moet zijn dat [persoon A] zo snel mogelijk naar school gaat. In het raadsrapport is de raad niet heel expliciet geweest over de schoolkeuze, de raad wil dat onderzoeken. De raad vreest dat er geen financiering zal worden verkregen voor vervoer naar [plaats A] . Daarom adviseert de raad om [persoon A] in [plaats basisschool A] naar school te laten gaan. Dat is niet alleen maar een goede oplossing. In het vervelendste geval zal het resulteren in een terugplaatsing naar de school in [plaats A] .
GIheeft tijdens de mondelinge behandeling het volgende laten weten. [persoon A] moet zo snel mogelijk naar school. De moeder heeft toestemming om met de kinderen in [woonplaats] te wonen. Het is in het belang van [persoon A] dat zij in de buurt naar school gaat. School heeft ook sociale aspecten: vriendjes kunnen over de vloer komen. De GI heeft contact gehad met de school in [plaats basisschool A]. De hulp die [persoon A] in [plaats A] kreeg valt onder passend onderwijs. Alle scholen zijn gehouden om passend onderwijs aan te bieden. Ook in [provincie A] wordt passend onderwijs aangeboden. Er is nog geen inhoudelijke informatie met de school uitgewisseld, omdat die nog niet betrokken is. De school is wel in staat om hulp te bieden. [persoon A] kan daar op 6 januari 2025 starten, er is plek voor haar.
[persoon A] komt op cognitief gebied goed mee. Er zijn vragen over haar sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarvoor heeft zij begeleiding nodig. Er zijn zorgen over parentificatie. Het lijkt erop dat zij haar oudere broer, [persoon E], heel erg wil beschermen. Daar dient zicht op te komen door middel van diagnostiek en het inzetten van hulpverlening. Voor wat betreft school is passend onderwijs voor haar echter toereikend.
hofoverweegt als volgt.