Uitspraak
Arrest van de meervoudige kamer voor strafzaken van het gerechtshof
's-Hertogenbosch
[verdachte] ,
- de verdachte vrijgesproken van de onder 1 (impliciet cumulatief) tenlastegelegde computervredebreuk op 30 december 2021 en 3 februari 2022;
- de verdachte vrijgesproken van het onder 2 tenlastegelegde schenden van het ambtsgeheim.
(feit 1, pleegdata 10 mei 2021) veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf voor de duur van 20 uren subsidiair 10 dagen hechtenis, met een proeftijd van 6 maanden.
het hof begrijpt: 10 mei 2021] en 3 februari 2022) en het onder 2 tenlastegelegde zal veroordelen tot een voorwaardelijke taakstraf voor de duur van 40 uren subsidiair 20 dagen hechtenis.
zij op één of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 10 mei 2021 tot en met 3 februari 2022 te Eindhoven, althans in Nederland, (telkens) opzettelijk en wederrechtelijk, in één of meer (delen van) geautomatiseerde werken, te weten één of meer (delen van) servers van de Belastingdienst, is binnengedrongen met behulp van één of meer valse sleutels, namelijk door (telkens) (onbevoegd) gebruik te maken van een gebruikersnaam en/of wachtwoord, en/of door zich (telkens) met een gebruikersnaam en/of wachtwoord toegang te verschaffen tot de systemen, met een ander doel dan waarvoor haar die gebruikersnaam en/of dat wachtwoord ter beschikking stonden en waarvoor haar die toegang was toegestaan, zij heeft namelijk:
zij op één of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 11 mei 2021 tot en met 3 februari 2022 te Eindhoven, althans in Nederland, (telkens) een geheim, waarvan zij wist dat zij uit hoofde van haar ambt (namelijk het ambt van belastingambtenaar) en/of wettelijk voorschrift (namelijk artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen) verplicht was het te bewaren, opzettelijk heeft geschonden door (telkens) in één of meer Belastingdienstsystemen (vertrouwelijke) informatie te bevragen en door (telkens) (vertrouwelijke) informatie aan een daartoe niet-gerechtigde persoon, te verstrekken, namelijk door:
zij in de periode van 10 mei 2021 tot en met 3 februari 2022 te Eindhoven, telkens opzettelijk en wederrechtelijk, in één of meer (delen van) geautomatiseerde werken, te weten één of meer (delen van) servers van de Belastingdienst, is binnengedrongen met behulp van een valse sleutel, namelijk door zich met een gebruikersnaam en wachtwoord toegang te verschaffen tot de systemen, met een ander doel dan waarvoor haar die gebruikersnaam en dat wachtwoord ter beschikking stonden en waarvoor haar die toegang was toegestaan, zij heeft namelijk:
zij in de periode van 11 mei 2021 tot en met 3 februari 2022 te Eindhoven, telkens een geheim, waarvan zij wist dat zij uit hoofde van haar ambt (namelijk het ambt van belastingambtenaar) en/of wettelijk voorschrift (namelijk artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen) verplicht was het te bewaren, opzettelijk heeft geschonden door (telkens) in één of meer Belastingdienstsystemen (vertrouwelijke) informatie te bevragen en door (telkens) (vertrouwelijke) informatie aan een daartoe niet-gerechtigde persoon, te verstrekken, namelijk door:
De verklaring van de verdachte ter terechtzitting van de meervoudige strafkamer van dit hof d.d. 27 maart 2025, voor zover inhoudende:
Het proces-verbaal van de terechtzitting van de politierechter in de rechtbank Oost-Brabant, zittingsplaats ’s-Hertogenbosch d.d. 19 januari 2024, voor zover inhoudende als verklaring van de verdachte:
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 16 maart 2023 (AMB-002), voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant] :
[dossierpagina 20]
[dossierpagina 21]
Een schriftelijk bescheid, zijnde een verslag van beëdiging van de verdachte d.d. 25 mei 2018 (DOC-009), voor zover inhoudende.
Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 17 april 2023 (AMB-003), voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant] :
[dossierpagina 23]
Een schriftelijk bescheid, zijnde een overzicht afkomstig uit het Belastingdienstsysteem Beheer van Relaties (BvR) (DOC-011), voor zover inhoudende:
Een schriftelijk bescheid, zijnde een schriftelijk verslag van een afgetapt telefoongesprek tussen de verdachte en [betrokkene 1] op 8 mei 2021 (DOC-001), voor zover inhoudende:
het hof begrijpt hier en hierna telkens: de verdachte]
het hof begrijpt gelet op de verklaring van de verdachte ter zitting in eerste aanleg: [betrokkene 2] , de ex-partner van [betrokkene 1]] nog staat ingeschreven.
Een schriftelijk bescheid, zijnde een schriftelijk verslag van een afgetapt telefoongesprek tussen de verdachte en [betrokkene 1] op 9 mei 2021 (DOC-002), voor zover inhoudende:
het hof begrijpt hier en hierna telkens: de verdachte]
het hof begrijpt hier en hierna telkens: [betrokkene 1]]
het hof begrijpt gelet op de verklaring van de verdachte ter zitting in eerste aanleg: [betrokkene 2] , de ex-partner van [betrokkene 1]] nog staat ingeschreven.
Een schriftelijk bescheid, zijnde een schriftelijk verslag van een afgetapt telefoongesprek tussen de verdachte en [betrokkene 1] op 11 mei 2021 (DOC-003), voor zover inhoudende:
[dossierpagina 61]
het hof begrijpt hier en hierna telkens: [betrokkene 1]]
het hof begrijpt hier en hierna telkens: de verdachte]
[dossierpagina 62]
Een schriftelijk bescheid, zijnde een schriftelijk verslag van een afgetapt telefoongesprek tussen de verdachte en [betrokkene 1] op 3 februari 2022 (DOC-004), voor zover inhoudende:
het hof begrijpt hier en hierna telkens: de verdachte]
Het proces-verbaal van verstrekking gevorderde gegevens ex art. 126nd lid 1 Sv d.d. 22 december 2022 (BOB-001b), voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant] :
[dossierpagina 28]
[dossierpagina 29]
het hof begrijpt hier en hierna gelet op dossierpagina 71, DOC-010: [gebruikersnaam verdachte]] heeft op 3-2-2022 gezocht naar twee BSN’s.
het hof begrijpt: 3 februari 2022] T14:30:00.000+0100
het hof begrijpt: de verdachte]
het hof begrijpt: 3 februari 2022] T15:00:00.000+0100
het hof begrijpt: de verdachte]
Het proces-verbaal van verhoor verdachte d.d. 8 maart 2023 (V01-01), voor zover inhoudende als weergave van het verhoor van de verdachte:
[dossierpagina 46]
[dossierpagina 47]
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
[dossierpagina 48]
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
[dossierpagina 49]
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
[dossierpagina 50]
Een proces-verbaal van verhoor getuige d.d. 6 april 2023, voor zover inhoudende als verklaring van getuige [getuige] :
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
Vraag verbalisanten:
Verweren van de verdediging ten aanzien van feit 1 en 2
- De feiten en omstandigheden in het zogenaamde Politiemol-arrest wijken af van die in de onderhavige zaak waardoor – zo begrijpt het hof – de overwegingen van de Hoge Raad in dat arrest niet zonder meer op de onderhavige zaak kunnen worden toegepast.
- De informatie die de verdachte in de verschillende systemen heeft geraadpleegd was onschuldig.
- Het verband dat wordt gelegd tussen enerzijds de verdachte en anderzijds een criminele organisatie is onterecht, mede gelet op het blanco strafblad en staat van dienst bij de Belastingdienst.
- De stelling dat de verdachte voor haar broer zou hebben gekeken of een controle zou worden uitgevoerd is onjuist en berust op een onjuiste vertaling van het Turkse woord daarvoor.
- De informatie die de verdachte met haar broer heeft gedeeld betrof informatie die iedereen mag opvragen en dit betrof ook geen fiscale informatie.
Algemene bewijsoverweging
Bijzondere bewijsoverwegingen met betrekking tot feit 1 (computervredebreuk)
“2.4.1
Het hof heeft vastgesteld, kort gezegd, dat de verdachte als politieambtenaar voorafgaand aan de bewezenverklaarde periode een autorisatie heeft verkregen voor toegang tot het beveiligde politiesysteem Blue View, waartoe hij de beschikking had over een gebruikersnaam (zijn dienstnummer) en een wachtwoord. Verder heeft het hof vastgesteld dat die autorisatie aan de verdachte was verstrekt om in het kader van zijn werk als politieambtenaar naspeuringen te verrichten, maar dat de verdachte het systeem vervolgens heeft bevraagd op gegevens over personen zonder dat daarvoor in de uitoefening van zijn politietaak enige aanleiding bestond. Op die manier kreeg de verdachte zonder daartoe bevoegd te zijn inzage in gegevens en nam hij deze gegevens over. Op grond hiervan heeft het hof geoordeeld dat de verdachte zijn autorisatie voor toegang tot het systeem Blue View heeft “misbruikt om informatie/gegevens over criminelen in te zien, deze informatie/gegevens over te nemen en deze informatie/gegevens ook aan deze criminelen te verstrekken”.
2.2.4.2
Het op dit misbruik van die autorisatie gebaseerde oordeel van het hof dat de verdachte met behulp van een “valse sleutel” als bedoeld in artikel 138ab lid 1, onder c, Sr een (deel van een) geautomatiseerd werk wederrechtelijk is binnengedrongen, geeft mede in het licht van de onder 2.3.3 en 2.3.4 weergegeven totstandkomingsgeschiedenis van (het huidige) artikel 138ab Sr niet blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Dat oordeel is ook niet onbegrijpelijk.”
Bijzondere bewijsoverwegingen met betrekking tot feit 2 (schending ambtsgeheim)
wordt gemaakt dan voor het uitvoeren van de belastingwetgeving door de Belastingdienst.De fiscale geheimhoudingsplicht verbiedt daarom eenieder datgene wat hem tijdens het werk of in verband daarmee betreffende iemand of iets is gebleken of is meegedeeld, verder bekend te maken dan noodzakelijk is voor de uitvoering van de belastingwet of invordering van enige rijksbelasting. Nu de verdachte ook hier geen enkele zakelijke reden had op grond waarvan zij de informatie deelde en het delen dus niet ‘noodzakelijk’ kon zijn voor de uitvoering van de belastingwet of invordering van enige rijksbelasting, concludeert het hof ook hier dat zij heeft gehandeld in strijd met haar geheimhoudingsplicht.
computervredebreuk, meermalen gepleegd.
feit 1) en het meermalen schenden van een geheim dat zij uit hoofde van haar ambt en/of op grond van een wettelijk voorschrift moest bewaren (
feit 2). Door deze feiten te plegen heeft de verdachte de integriteit van beveiligde computersystemen van de Belastingdienst aangetast, heeft zij het vertrouwen van haar werkgever geschonden en heeft ze ook schade toegebracht aan het vertrouwen van de maatschappij in de geheimhoudingsplicht die op ambtenaren rust. Het hof rekent het de verdachte dan ook aan dat zij heeft gehandeld zoals is bewezenverklaard.
BESLISSING
taakstrafvoor de duur van
40 (veertig) uren, indien niet naar behoren verricht te vervangen door
20 (twintig) dagen hechtenis;
2 (twee) jarenaan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.