ECLI:NL:HR:2001:AD4918
Hoge Raad
- Cassatie
- F.H.J. Mijnssen
- J.B. Fleers
- A.G. Pos
- O. de Savornin Lohman
- P.C. Kop
- Rechtspraak.nl
Toepassing van het geneesmiddelenvergoedingssysteem in relatie tot de registratie van onderling vervangbare geneesmiddelen
In deze zaak heeft eiseres tot cassatie, SmithKline Beecham Farma B.V. (hierna: SB), de Staat der Nederlanden in kort geding gedagvaard. SB vorderde dat de Staat de wijziging van de Regeling Farmaceutische Hulp 1996, die op 1 juli 1999 in werking zou treden, buiten werking zou stellen. Deze wijziging betrof de vergoedingslimiet voor clusters van amoxicilline met clavulaanzuur, een antibioticum dat door SB op de markt werd gebracht onder de merknaam Augmentin. De President van de Rechtbank te 's-Gravenhage wees de vordering van SB af, waarna SB in hoger beroep ging bij het Gerechtshof te 's-Gravenhage. Het Hof bekrachtigde het vonnis van de President, waarna SB cassatie instelde bij de Hoge Raad.
De Hoge Raad oordeelde dat de vordering van SB niet kon worden toegewezen. De kern van de zaak draaide om de vraag of de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij het vaststellen van de vergoedingslimiet voor een cluster van onderling vervangbare geneesmiddelen rekening mocht houden met niet-geregistreerde geneesmiddelen. SB stelde dat alleen geregistreerde middelen in aanmerking mochten worden genomen, maar de Hoge Raad volgde deze redenering niet. De Hoge Raad benadrukte dat de peildatum voor de registratie van geneesmiddelen bepalend is voor de vaststelling van de vergoedingslimiet en dat veranderingen in de markt na deze datum geen invloed mogen hebben op de hoogte van de vergoedingslimiet.
De Hoge Raad verwierp het beroep van SB en veroordeelde haar in de kosten van het geding in cassatie. De uitspraak van de Hoge Raad bevestigde de eerdere beslissingen van de lagere rechters en onderstreepte de strikte toepassing van het geneesmiddelenvergoedingssysteem, waarbij de registratie van geneesmiddelen en de bijbehorende vergoedingslimieten zorgvuldig moeten worden beheerd.