ECLI:NL:HR:2009:BI7191
Hoge Raad
- Cassatie
- D.H. Beukenhorst
- A.M.J. van Buchem-Spapens
- J.C. van Oven
- C.A. Streefkerk
- W.D.H. Asser
- E.J. Numann
- Rechtspraak.nl
Huiszoeking ter inbeslagneming en de toetsing aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit in het kader van het EVRM
In deze zaak, die voor de Hoge Raad is gekomen, staat de rechtmatigheid van een huiszoeking ter inbeslagneming centraal. De eiseres, Stichting Ostade Blade, heeft cassatie ingesteld tegen een arrest van het gerechtshof te 's-Gravenhage. De Hoge Raad verwijst naar een eerder arrest van 2 september 2005, waarin het cassatieberoep van Ostade Blade tegen een eerdere uitspraak van het hof werd vernietigd en de zaak werd verwezen voor verdere behandeling. De zaak betreft een huiszoeking op 3 mei 1996 op het kantoor van het tijdschrift 'Ravage', dat onder de verantwoordelijkheid van Ostade Blade valt. De huiszoeking was gericht op het vinden van een claimbrief van het 'Earth Liberation Front' in verband met bomaanslagen. De claimbrief werd echter niet aangetroffen, maar er werden wel computers en andere gegevens in beslag genomen.
De Hoge Raad oordeelt dat de toetsing aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit moet plaatsvinden om te bepalen of de inbreuk op de rechten van Ostade Blade, zoals gewaarborgd door artikel 8 en 10 van het EVRM, gerechtvaardigd is. Het hof had in zijn eerdere uitspraak niet voldoende gemotiveerd dat de inbreuk op deze rechten noodzakelijk was in een democratische samenleving. De Hoge Raad concludeert dat de Staat niet heeft aangetoond dat er geen minder ingrijpende middelen beschikbaar waren dan de huiszoeking en dat de inbeslagneming niet disproportioneel was. De Hoge Raad verwerpt het principale beroep van Ostade Blade en oordeelt dat de Staat in de kosten van het geding in cassatie wordt veroordeeld.
De uitspraak benadrukt de noodzaak voor de Staat om de stelplicht en bewijslast te dragen in zaken waarin de rechten van individuen op het spel staan, vooral in het kader van huiszoekingen en inbeslagnemingen die de privacy en de vrijheid van nieuwsgaring kunnen schenden. De Hoge Raad bevestigt dat de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit cruciaal zijn bij het beoordelen van de rechtmatigheid van dergelijke ingrepen.