ECLI:NL:HR:2012:BY3537

Hoge Raad

Datum uitspraak
20 november 2012
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
12/03892 H
Instantie
Hoge Raad
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Herziening
Rechters
  • A.J.A. van Dorst
  • J.P. Balkema
  • J.W. Ilsink
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing aanvraag tot herziening van een strafzaak betreffende poging tot zware mishandeling

Op 20 november 2012 heeft de Hoge Raad der Nederlanden uitspraak gedaan in de zaak met nummer 12/03892 H, waarin een aanvraag tot herziening werd behandeld. De aanvraag was ingediend door een aanvrager die in 1975 geboren is en die eerder door het Gerechtshof te Leeuwarden op 7 augustus 2012 niet strafbaar was verklaard voor poging tot zware mishandeling. Het Hof had de aanvrager ontslagen van alle rechtsvervolging en gelast tot plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van een jaar. De aanvraag tot herziening was gebaseerd op nieuwe gegevens die volgens de aanvrager niet bekend waren tijdens de eerdere rechtszittingen.

De Hoge Raad heeft de aanvraag tot herziening beoordeeld aan de hand van artikel 457 van het Wetboek van Strafvordering. Dit artikel stelt dat herziening slechts mogelijk is op basis van nieuwe, door bescheiden gestaafde gegevens die niet eerder aan de rechter bekend waren. De Hoge Raad concludeerde dat de in de aanvraag vermelde gegevens niet nieuw waren voor de rechter die de eerdere uitspraak had gedaan. Dit leidde tot de conclusie dat de aanvraag kennelijk ongegrond was.

Uiteindelijk heeft de Hoge Raad de aanvraag tot herziening afgewezen, waarmee de eerdere uitspraak van het Gerechtshof in stand bleef. De beslissing van de Hoge Raad werd genomen in aanwezigheid van de waarnemend griffier E. Schnetz, en de raadsheren Balkema en Ilsink waren buiten staat om de uitspraak te ondertekenen.

Uitspraak

20 november 2012
Strafkamer
nr. S 12/03892 H
Hoge Raad der Nederlanden
Arrest
op een aanvraag tot herziening van een in kracht van gewijsde gegaan arrest van het Gerechtshof te Leeuwarden van 7 augustus 2012, nummer 24/002510-11, ingediend door:
[Aanvrager], geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1975.
1. De uitspraak waarvan herziening is gevraagd
Het Hof heeft in hoger beroep - met vernietiging van een vonnis van de Rechtbank Zwolle-Lelystad van 22 november 2011 - de aanvrager ter zake van "poging tot zware mishandeling" niet strafbaar verklaard en ontslagen van alle rechtsvervolging en de plaatsing van de aanvrager in een psychiatrisch ziekenhuis gelast voor de duur van een jaar.
2. De aanvraag tot herziening
De aanvraag tot herziening is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit. De Hoge Raad heeft voorts kennisgenomen van alle nadien, tot aan de datum van dit arrest binnengekomen correspondentie met betrekking tot deze aanvraag.
3. Beoordeling van de aanvraag
3.1. Als grondslag voor een herziening kan, voor zover hier van belang, krachtens het eerste lid aanhef en onder c van art. 457 Sv slechts dienen een door bescheiden gestaafd gegeven dat bij het onderzoek op de terechtzitting aan de rechter niet bekend was en dat het ernstige vermoeden wekt dat indien dit gegeven bekend zou zijn geweest, het onderzoek van de zaak zou hebben geleid hetzij tot een vrijspraak van de gewezen verdachte, hetzij tot een ontslag van alle rechtsvervolging, hetzij tot de niet-ontvankelijkverklaring van het openbaar ministerie, hetzij tot de toepassing van een minder zware strafbepaling.
3.2. Van de in de aanvraag vermelde gegevens kan niet worden gezegd dat de rechter die de uitspraak heeft gewezen, daarmee niet bekend was.
3.3. Uit het vorenoverwogene vloeit voort dat de aanvraag kennelijk ongegrond is, zodat als volgt moet worden beslist.
4. Beslissing
De Hoge Raad wijst de aanvraag tot herziening af.
Dit arrest is gewezen door de vice-president A.J.A. van Dorst als voorzitter, en de raadsheren J.P. Balkema en J.W. Ilsink, in bijzijn van de waarnemend griffier E. Schnetz, en uitgesproken op 20 november 2012.
Mr. Balkema en mr. Ilsink zijn buiten staat dit arrest te ondertekenen.