Met betrekking tot de bewijsvoering houdt het door het Hof bevestigde vonnis van de Rechtbank, zonder aanhaling van de voetnoten, het volgende in:
"Bewijsoverwegingen
De feiten
Op grond van de bewijsmiddelen wordt het volgende, dat verder ook niet ter discussie staat, vastgesteld.
Op 8 augustus 2012 is aangever [betrokkene 1] in zijn woning gelegen aan de [a-straat 1] in Zeist overvallen door twee mannen. [betrokkene 1] zat aan de eettafel in zijn woning. Hij zag door het geopende doorgeefluik een schim. Daarna kwam er nog iemand aanlopen door de keuken. De tweede persoon pakte hem direct met kracht bij de nek en riep 'geld, geld moet ik hebben'. Deze persoon vroeg ook naar zijn bankpas. [betrokkene 1] werd op het lichaam geschopt en geslagen door deze persoon. [betrokkene 1] werd door de man die hem vasthield meegetrokken naar zijn slaapkamer waar hij op de grond werd gegooid. De man bleef boven hem staan en bleef roepen om geld. [betrokkene 1] werd ook daar meermalen geslagen. Hij kreeg klappen op zijn hoofd, nek en armen. [betrokkene 1] heeft op een gegeven moment gezegd dat zijn portefeuille in zijn jasje zat. In zijn portefeuille zaten zes bankbiljetten van 10 euro, bankpasjes (van de ABN-AMRO en de ING), een Albert Hein pasje, een ANWB pasje en een ziektenkostenpasje. Naderhand bleek dat zijn gehele portefeuille weggenomen was. De agenda van [betrokkene 1] , die ook in zijn jasje zat, was ook weggenomen. In deze agenda had [betrokkene 1] zijn pincode opgeschreven. De mannen hadden [betrokkene 1] gevraagd naar zijn pincode, maar die had hij niet gegeven. Daarnaast zijn de televisie van [betrokkene 1] en een beeldje weggenomen.
Diezelfde dag is er met de weggenomen bankpassen met bijbehorende pincode van [betrokkene 1] meerdere malen gepind bij pinautomaten in Odijk:
• een geldbedrag van 250 euro (omstreeks 17.31 uur, middels ABN/AMRO-bankpas),
• een geldbedrag van 250 euro (omstreeks 17.32 uur, middels ING-bankpas),
• een geldbedrag van 750 euro (omstreeks 17.34 uur, middels ABN/AMRO-bankpas),
• een geldbedrag van 148 euro (omstreeks 17.40 uur, middels ING-bankpas),
• een geldbedrag van 520 euro (omstreeks 17.55 uur, middels ING-bankpas).
(...)
De beoordeling door de rechtbank
De rechtbank betrekt bij haar oordeel de navolgende feiten en omstandigheden:
Herkenning verdachte
Op camerabeelden van de kassa bij de Jumbo supermarkt in Odijk, alwaar op 8 augustus 2012 om 17.40 uur 148 euro is gepind met behulp van het bankpasje van aangever, is een jongeman te zien met een rood/oranje petje op en een lichtblauwe blouse aan. De man rekent sigaretten en krasloten af. Op camerabeelden van de Rabobank te Odijk is te zien dat de man met de rode pet gebruik maakt van een papiertje/boekje en daaruit kennelijk iets leest.
Op 4 september 2012 zijn in een uitzending van Opsporing Verzocht deze camerabeelden getoond. Naar aanleiding daarvan heeft zich een aantal getuigen gemeld:
• [betrokkene 2] heeft verklaard dat hij de persoon op de beelden herkent als verdachte. Hij kent [verdachte] van school. Via vrienden van vrienden ging hij om met verdachte, hij herkent verdachte aan zijn volle donker gekleurde haarbos met slagen, zijn neus en getuite lippen. Hij zag dat de persoon zijn haren naar achter streek. Dit is volgens [betrokkene 2] een eigenschap die verdachte toen ook al had. Hij strijkt altijd zijn haren naar achteren, ook al draagt hij een petje.
[betrokkene 2] zag dat de persoon zich verplaatst had naar een andere kassa. De persoon had toen de ene slof al in een plastic zak gestopt. Dit is een voor hem bekende typische handeling van verdachte. [betrokkene 2] herkent verdachte voor de volle 100% van de beelden.
• [betrokkene 3] heeft verklaard dat hij de persoon op de beelden herkent als verdachte. Hij herkent hem aan zijn gezicht, zijn lopen, zijn mimiek, aan alles eigenlijk. Hij kent verdachte al heel lang, vanaf dat hij klein was. hij heeft vroeger allerlei sportactiviteiten met verdachte gedaan. Hij heeft verdachte een paar maanden daarvoor voor het laatst gezien.
De camerabeelden zijn eveneens getoond aan [betrokkene 4] . Ze reageert meteen op de foto en zegt 'dat is [verdachte] met mijn pet, mijn rode petje, dat is [verdachte] !' [betrokkene 4] heeft in dat verhoor eveneens verklaard dat ze een televisie in de kofferbak van de auto heeft gezien en dat ze deze voor het eerst zag toen zij op 8 augustus 2012 [betrokkene 5] op zijn gaan halen. Ze moest wat uit de kofferbak van de auto halen voor verdachte terwijl ze achterin zat. Toen ze de hoeden- plank optilde zag ze de televisie. Die ochtend lag de televisie nog niet in de kofferbak.
Telecomanalyse en poging overval op [betrokkene 6]
Volgens de historische printgegevens van telecommunicatie van telefoonnummer [001] , in gebruik bij verdachte, straalde dit nummer op 8 augustus op de navolgende tijdstippen de navolgende masten aan:
• omstreeks 16.05.44 uur de mast aan de [b-straat 1] te Culemborg.
• tussen 16.10.49 en 16.11.12 uur de mast aan de [c-straat 1] te Culemborg.
• Tussen 17.07.59 en 17.08.29 uur de mast aan de [d-straat 1] te Odijk.
Op 8 augustus 2012 tussen 16.50 uur en 17.15 uur is aangever [betrokkene 6] overvallen op straat, kort nadat hij geld had gepind bij een pinautomaat bij de Rabobank, gevestigd aan de Zeistweg te Odijk. [betrokkene 6] werd daarbij door een man van achteren met twee armen rond zijn middel vastgepakt. De man riep 'ik wil geld'. [betrokkene 6] riep om hulp, waarop de man hem losliet en wegliep. De man droeg een lichtkleurig petje.
De gebruikte auto
Op 31 juli 2012 is er ingebroken in de woning van [betrokkene 7] . Bij deze inbraak is onder andere een personenauto, merk Mercedes Benz, type Al60, kleur grijs, met kenteken [AA-00-BB] weggenomen. Op beelden van een beveiligingscamera in de buurt van de overval op [betrokkene 1] is een personenauto te zien. Deze afgebeelde personenauto is getoond aan [betrokkene 7] . [betrokkene 7] verklaart dat deze auto zijn ontvreemde Mercedes Benz A160 kon zijn, gezien het feit dat de velgen van het voertuig op de beelden overeen kwamen met de velgen van zijn weggenomen Mercedes Benz.
Op 13 augustus 2012 is een Mercedes Benz A160 uitgebrand aangetroffen in Mol te België, nabij de Nederlandse grens. Bij navraag van het motornummer bleek dit voertuig de ontvreemde Mercedes Benz A160 van [betrokkene 7] te zijn.
Op 6 oktober 2012 heeft [betrokkene 8] in een buitenprullenbak bij haar caravan op camping Berkenrode in Wekerom en blauw met wit gestreepte boodschappentas aangetroffen met daarin twee kromgebogen kentekenplaten met nummer [AA-00-BB] .
Op 8 augustus 2012 zijn in Amersfoort de kentekenplaten met nummer [CC-00-DD] weggenomen van een in Amersfoort geparkeerd staande Mercedes Benz A200.
Uit hetgeen de rechtbank reeds ten aanzien van feit 1 heeft vastgesteld kan worden afgeleid dat verdachte, [medeverdachte] , [betrokkene 5] en [betrokkene 4] reden in een grijze Mercedes Benz A klasse met kenteken [CC-00-DD] (zie de verklaring van de getuige [betrokkene 9] ) en dat ze met die auto op 8 augustus 2012 in Amersfoort zijn geweest (zie de verklaring van de getuige [betrokkene 10] ).
Door diverse verbalisanten zijn camerabeelden afkomstig van camping Berkenrode te Wekerom uitgekeken, waarop om 18.30 uur een zilverkleurige auto het beeld in komt rijden, vermoedelijk een Mercedes A klasse en waarop tevens meerdere personen te zien zijn:
• Verbalisant [verbalisant 1] herkent een van de personen als [medeverdachte] .
• Verbalisant [verbalisant 2] herkent op de beelden [medeverdachte] en [betrokkene 4] .
Conclusie
Gelet op vorenstaande, in onderling verband en samenhang bezien, acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat verdachte 1) samen met een ander de overval op [betrokkene 1] heeft gepleegd, en 2) vervolgens met de gestolen pinpassen meerdere geldbedragen heeft gepind:
• verdachte is door meerdere personen herkend op de camerabeelden van de pinnende man bij de Jumbo in Odijk. Het betreft hier geen algemene herkenningen. De getuigen, die verdachte (van vroeger) kennen, omschrijven gedetailleerd aan welke kenmerken zij verdachte herkennen. De rechtbank ziet geen reden om aan deze herkenningen te twijfelen. Het feit dat er op de pet geen 'Yankees-embleem' te zien is, terwijl [betrokkene 4] heeft verklaard dat het een zogenaamde 'Yankees-pet' betrof, doet hier niet aan af. Er kunnen tal van redenen zijn waardoor dit embleem niet of niet meer goed zichtbaar is. Bovendien was dit embleem slechts één van de meerdere kenmerken die gegeven werd ter herkenning van verdachten.
• verdachte is op 8 augustus 2012 in Odijk geweest (zijn telefoon straalt tussen 17.07.59 en 17.08.29 een mast aan in Odijk) en verdachte heeft hier geen verklaring voor gegeven;
• [betrokkene 7] heeft verklaard dat de auto, die deels te zien is op de camerabeelden bij de woning van [betrokkene 1] , zijn ontvreemde Mercedes Benz A klasse kan zijn, van welke auto op grond van vorenstaande genoegzaam kan worden vastgesteld dat verdachte daar die dag samen met [betrokkene 5] , [medeverdachte] en [betrokkene 4] in reed.
• [betrokkene 4] heeft verklaard dat ze in de kofferbak van de auto op 8 augustus 2012 op een gegeven moment een televisie zag staan, die er aan het begin van de dag nog niet stond, terwijl bij de overval op [betrokkene 1] die dag een televisie is weggenomen.
Het verweer van de verdediging dat verdachte de overval niet kan hebben gepleegd nu [betrokkene 1] heeft verklaard dat de overvallers rond 16.20 uur zijn woning hebben verlaten en verdachte op dat tijdstip nog niet in Odijk was maar in Culemborg (35 kilometer verderop) wordt door de rechtbank verworpen. Gelet op vorenstaande staat voor de rechtbank genoegzaam vast dat [betrokkene 1] zich in de tijd moet hebben vergist en de overval moet zijn gepleegd tussen 17.00 uur en 17.30 uur, hetgeen ook aansluit bij het tijdstip van de eerste pintransactie, te weten 17.31 uur. Dit leidt de rechtbank af uit de tijdstippen waarop met de gestolen passen is gepind, het moment waarop aangifte wordt gedaan alsmede de aanstraling van de masten in Odijk door de telefoon van verdachte. Bovendien heeft [betrokkene 1] in zijn tweede verklaring reeds aangegeven dat hij niet helemaal zeker was van het door hem genoemde tijdstip."