Uitspraak
1.DE PROCEDURE
2.DE VASTSTAANDE FEITEN
(…) Eiser (…) hierna te noemen “verhuurder” en (…) Gedaagde (…) hierna te noemen “huurder”, verklaren het volgende te zijn overeengekomenA Verhuurder verhuurt aan de huurder, (…) het ongemeubileerde woonhuis (…) [adres]. (…)B De huurovereenkomst wordt, behoudens het bepaalde in deze overeenkomst, aangegaan voor de periode van drie jaar ingaande 1 oktober 2013 en eindigend op 30 september 2016, met dien verstande dat huurder een opzegtermijn van drie maanden in acht wenst te nemen, in geval dat huurder niet langer gebruik wenst te maken van het verhuurde. (…)Op deze huurovereenkomst zijn van toepassing de Algemene Bepalingen behorende bij deze overeenkomst. (…)H, Gedurende de periode van deze huurovereenkomst is huurder verplicht het gebouw en de daaraan verwante in goede staat te handhaven, met dien verstande dat alle kosten voor de rekening van huurder komen. (…)I. Huurder verklaart het gehuurde te aanvaarden overeenkomstig het door hem en de verhuurder ondertekende inspectierapport.
Artikel 9 Tussentijdse beëindiging/in gebreke zijn(…)3 Huurder kan de huur 2 maanden na het aangaan van deze overeenkomst tussentijds beëindigen. Bij tussentijdse opzegging zal huurder een termijn van twee maanden in acht nemen. Bij tussentijdse beëindiging zal huurder aan verhuurder een boete betalen gelijk aan drie maanden huur.
Graag willen wij via dit schrijven de huurovereenkomst van [adres] tussentijds beëindigen.(…)Wij willen graag z.s.m. het huis verlaten maar zouden dit graag in persoonlijk gesprek willen kortsluiten.
Een tussentijdse beëindiging van onze huurovereenkomst, zoal u ons hebt laten weten in uw schrijven, kan volgens de in het contract opgenomen clausules n.l. twee volle maanden ingaande 1 juni 2014 en een boeteclausule van drie maanden huur.
Het is mij vandaag opgevallen dat jullie het gehuurde huis hebben verlaten en dat de water aansluiting is opgeheven. Dit betekent dat jullie tussentijds het huurcontract hebben beëindigd. Dit is mogelijk door een speciale clausule die wij akkoord mee zijn gegaan. Maar er blijven toch condities die de huurder verplichten tot uitbetaling van twee maanden huur als opzegging en een boete van drie maanden huur voor tussentijdse contract beëindiging voor verloop van een jaar. Je zou volgens je mail van 13 mei opbellen om alles netjes te regelen, maar dit is niet gebeurd. Dus heb je officieel niet opgezegd en loopt de huur nog. En wij hebben de sleutels van het huis ook niet van je ontvangen. De huur wordt berekend in volle maanden, dus jullie zijn verplicht huur voor juli h te betalen ook nog. Bovendien heb je de verplichting om bij overhandiging van de sleutels om samen met de verhuurder het huis te controleren.
Intussen hebben wij ook de woning verlaten. Wij zullen hierbij de woning doorbetalen ondanks dat wij er niet meer woonachtig zijn om toch onze kant van de afspraak na te komen wat betreft de opzegtermijn.De huur van de maand Juni heeft u ontvangen en de huur van de maand Juli kunt uw verrekenen met de ontvangen borg dat overeenkomt met één maand huur.De boeteclausule is niet van toepassing vanwege de hierboven vermelde situatie.(…)De sleutels van de woning zijn ingesloten in deze aangetekende brief.
Deze week (op 7 juli) heb ik het aangetekend stuk van je ontvangen met de opzegging van de huurovereenkomst voor [adres]. Artikel 9 lid 5 van onze overeenkomst bepaalt dat opzegging gebeurt middels een aangetekende brief, of een deurwaardersbevel. Dus moeten wij aannemen dat opzegging heeft plaatsgevonden op de dag van verzending van de aangetekende brief n.l. 30 juni 2014. Verder hebben wij overeengekomen dat als de huurder de huurovereenkomst tussentijds wil beëindigen (wat in dit geval is gebeurd op 30 juni 2014), de huurder verplicht is een opzegtermijn van twee maanden te handhaven, plus is de huurder verplicht een boete van drie maanden huur te betalen als deze opzegging binnen twaalf maanden gebeurt.