Uitspraak
DAVID KOCK LEGAL B.V.,
1.HET PROCESVERLOOP
2.DE VASTSTAANDE FEITEN
(…). In het tussenvonnis van 22 november 2016 (rov. 2.9) is beslist dat de kosten van de deskundige gelijk worden verdeeld, aldus dat KH de helft verschuldigd is en geïntimeerden hoofdelijk de andere helft verschuldigd zijn.”.
(…) In de zaak Kong Hing is dat mijn -inmiddels ex- collega [naam ex-secretaresse 3] die het meest betrokken was met deze zaak. Van haar vernam ik dat het contact met de clienten in die zaak het meeste verliep of via de heer [ex-werknemer KH] of [eiser], die deel uitmaakten van de groep ex-werknemers van Kong Hing. In de periode dat [naam ex-secretaresse 3] arbeidsongeschikt was verklaard nam de heer [ex-werknemer KH] telefonisch contact met mij of mijn collega [naam secretaresse 1] over de zaak. Ook heeft hij mij een paar email gestuurd. Hij was de contactpersoon voor de groep en hij zei ook dat hij alles met de groep opnam en daarna bij ons daarop terugkwam.
(…) Al vele jaren ben ik bekend met de procedure van de ex-werknemers van Kong Hing ([eiser], [naam ex-werknemer KH 1], [naam ex-werknemer KH 2] – [naam ex-werknemer KH 3], [ex-werknemer KH], [ex-werknemer KH 4], [ex-werknemer KH 5], [ex-werknemer KH 6] en [ex-werknemer KH 7]). Vanaf dat ik werkzaam ben op het kantoor loopt het contact over deze zaak alleen via de heer [ex-werknemer KH] en [eiser]. Zij nemen contact met het kantoor namens de groep of wij nemen contact met een van hen op die dan verder met de rest van de groep de kwestie verder opneemt. Dat is nooit anders geweest. (…).
Ondergetekende vormde samen met haar ex-collega’s [eiser], [naam ex-werknemer KH], [naam ex-werknemer KH 1]], [naam ex-werknemer KH 5], [ex-werknemer KH 7], [ex-werknemer KH 6], [ex-werknemer KH 4] een groep werknemers die in diverse rechtsgeschillen betrokken waren tegen de ex-werkgever Kong Hing Supercenter N.V. betrekking hebbende op de tijdens hun dienstverband opgenomen gelden als lening. Deze groep werknemers hebben ongeveer 11 jaar geleden al de diensten betrokken van de advocaat [gedaagde 2] om hen in de diverse zaken bij te staan. Gezien de grote van de groep is al sinds aanvang door de groep besloten dat het contact met de advocaat via [eiser] of [naam ex-werknemer KH] zou verlopen zodat de advocaat een aanspreekpunt zou hebben en dat [eiser] en [ex-werknemer KH] vervolgens met de rest van de groep contact zou zoeken en eventuele punten bespreken en stukken doen toekomen. Over al deze jaren is ondergetekende op deze wijze steeds op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in de zaak en steeds ook kopie van alle stukken gekregen via [eiser] of [naam ex-werknemer KH]. (…)“.
Ik heb begrepen dat [gedaagde 2] / DK Legal in die zaak het standpunt hebben ingenomen dat alle communicatie over de zaak tussen Kong Hing en de groep werknemers via mij en [eiser] zou verlopen. Volgens [gedaagde 2] / DK Legal zouden wij alles coördineren door steeds alles met de rest van de groep te bespreken en terug te koppelen met het kantoor. Dit is niet waar. Ik heb nooit met [gedaagde 2] (of DK Legal) afgesproken dat ik (alleen of samen met [eiser]) contactpersoon zou zijn van de groep werknemers en dat alle communicatie via mij zou lopen. Ik snap ook niet goed waarom zo’n afspraak gemaakt zou moeten worden want [gedaagde 2] kan gewoon iedereen mailen. Verder begrijp ik dat [naam ex-secretaresse 3] heeft verklaard dat zij altijd alle stukken van mij heeft ontvangen, maar ook dat is onjuist. Ik heb zelf niet eens alle stukken van [gedaagde 2] ontvangen. Ik heb die dus ook niet kunnen doorsturen naar [naam ex-secretaresse 3]. (…)“.
3.DE STANDPUNTEN VAN PARTIJEN
de wettelijke rente van artikel 6:119 BW over het onder I vastgestelde bedrag, vanaf 20 november 2018 tot en met de dag der algehele voldoening,”
4.DE BEOORDELING
Indien de opdracht is verleend met het oog op een persoon die met de opdrachtnemer of in zijn dienst een beroep of bedrijf uitoefent, is die persoon gehouden de werkzaamheden, nodig voor de uitvoering van die opdracht, zelf te verrichten, behoudens voorzover uit de opdracht voortvloeit dat hij deze onder zijn verantwoordelijkheid door anderen mag laten uitvoeren; alles onverminderd de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer.”.
Daarmee is voldoende duidelijk dat mr. [gedaagde 2] zijn werkzaamheden namens DKL heeft verricht en dat er tussen DKL en [eiser] een overeenkomst (van opdracht) tot stand is gekomen.”. Onder randnummer 15. van zijn conclusie van repliek stelt [eiser] niet meer dan dat de aansprakelijkheid van [gedaagde 2] is gebaseerd op artikel 7:404 BW.
De advocaat dient zijn cliënt op de hoogte te brengen van belangrijke informatie, feiten en afspraken. Waar nodig ter voorkoming van misverstand, onzekerheid of geschil, dient hij belangrijke informatie en afspraken schriftelijk aan zijn cliënt te bevestigen.”. Het in deze regel neergelegde schriftelijkheidsvereiste ziet op het voorkomen van bewijsproblemen tussen de advocaat en zijn cliënt over en weer. Het niet naleven van die regel staat niet in de weg aan de geldigheid van anderszins gemaakte afspraken.