Uitspraak
GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN SINT MAARTEN
verzoekster,
gemachtigde: mr. C.M.P. van Hees,
verweerder,
gemachtigde: mr. B. Brooks.
1.Het procesverloop
2.De feiten
End Point Technician-AV’ op de IT-afdeling van AUC, tegen een brutosalaris van USD 1.750,00 per maand. Die functie behelst hoofdzakelijk de installatie, het onderhoud en de probleemoplossing voor technische apparatuur in de klaslokalen. De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor de duur van een jaar en is vervolgens met een jaar verlengd. [1]
4.1 While not intended to list all the forms of behavior that are considered unacceptable in the workplace, the following are examples of rule infractions or misconduct that may result in disciplinary action, including termination of employment.
Tardiness(…)
will result in a deduction of salary.(…)
Should tardiness or absenteeism become habitual, disciplinary action will be taken and justified (including dismissal).
Between the months of August and September (2022) there have been over thirty-five (35) discrepancies between your Replicon time punches and our records via the Access Badge reports, that vary between nine (9) minutes and forty-nine (45) minutes.
unlawful’) is.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Replicon Entry: Start Time’), vergeleken met de gelogde tijden waarop hij met zijn toegangspasje de campus heeft betreden (‘
Campus Entry Report’). De dagen waarop de starttijden volgens AUC onjuist zijn ingevoerd, zijn daarin geel gemarkeerd met aanduiding van het aantal minuten. Daarbij heeft AUC de volledige uitdraaien van beide systemen overgelegd. Uit het overzicht volgt dat [werknemer] in de periode van 1 juni tot en met 6 oktober 2022 op 86 dagen gewerkte uren heeft gelogd. Op 72 dagen daarvan (overigens telt het Gerecht er 73) is er een verschil van minstens 9 minuten tussen het tijdstip waarop [werknemer] op campus is gearriveerd en het tijdstip waarop hij zou zijn begonnen met werken. In alle gevallen ligt het tijdstip van binnenkomst later dan de ingevoerde starttijd van de werkdag: in totaal 1.501 minuten, oftewel ruim 25 uur.
remote’te werken en dus ‘
remote’in te klokken. Van [werknemer] werd bovendien verwacht dat hij 24 uur per dag bereikbaar was en ondersteuning verleende, dus ook als hij niet op campus was. Zijn directe aanspreekpunt was niet zijn leidinggevende maar de helpdesk, die hem bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, ‘s avonds of in het weekend belde en ook dan klokte hij op afstand in. Daarbij was er geen duidelijk beleid over de transitie van thuiswerken tijdens de coronapandemie terug naar fysieke aanwezigheid, aldus steeds [werknemer].
off campus’, toestemming van zijn leidinggevende om op afstand uit (niet in) te klokken maar dat was een uitzondering. Verder gold die toestemming dus niet en er werd ook helemaal niet van [werknemer] verwacht dat hij op afstand of buiten kantoortijden werkte. Bovendien was er in juni 2022 geen sprake meer van coronaproblematiek en is dat hoe dan ook geen verklaring, aangezien [werknemer] vóór die tijd wel op de correcte manier zijn werktijden registreerde.
off site’ bij een dagopvang een smartboard had geïnstalleerd. Uit de ‘
campus entry’volgt dat hij die dag om 12:08 uur arriveerde en om 12:30 uur weer vertrok; hij was dus eerst korte tijd op campus aanwezig en zal daarna naar de dagopvang zijn vertrokken. AUC wees erop dat deze dag in haar overzicht niet geel (als onjuist ingevoerd) is gemarkeerd en dat die uren dus niet in geschil zijn. Het ligt dan voor de hand dat 7 augustus 2022 de uitzonderingssituatie is geweest waarop [werknemer] van zijn leidinggevende toestemming kreeg om via zijn telefoon uit te klokken. Verder stelt [werknemer] dat hij in zijn auto op weg naar werk, een rit van zo’n 30 tot 40 minuten, alvast inklokte zodra hij iets ‘
work related’deed. Opvallend is dan dat hij dat vóór juni 2022 niet deed. Het ligt niet voor de hand dat hij vanaf juni 2022 ineens bijna iedere ochtend door de helpdesk werd gebeld om telefonische bijstand te bieden; evenmin ligt voor de hand dat hij al rijdend andere werkzaamheden verrichtte. Deze uitleg is dan ook weinig geloofwaardig en wordt niet gevolgd.
increments’van 8 minuten met afronding op het kwartier, maar ook toegelicht dat de afwijkingen in de registraties van [werknemer] van 8 minuten of minder niet zijn meegeteld als onjuist ingevoerd.
‘falsification of timekeeping record’alsook structurele ‘
tardiness or absenteeism’kunnen leiden tot disciplinaire maatregelen waaronder beëindiging van de arbeidsovereenkomst (respectievelijk ‘
termination’en ‘
dismissal’). Aangenomen moet dan ook worden dat hij vanaf juni 2022 welbewust structureel zijn tijd verkeerd - in zijn eigen voordeel - is gaan schrijven.
voor zover deze nog mocht bestaanen daarmee ongeacht of die kan zijn beëindigd door het ontslag op staande voet of van rechtswege, zal de ontbinding als zodanig worden uitgesproken.