ECLI:NL:PHR:2007:AZ8417
Parket bij de Hoge Raad
- Mr. Machielse
- Rechtspraak.nl
Schending van de redelijke termijn in ontnemingszaken en de gevolgen voor de betalingsverplichting
In deze zaak heeft de Hoge Raad op 3 april 2007 uitspraak gedaan over de schending van de redelijke termijn in ontnemingszaken. Het hof had vastgesteld dat de redelijke termijn in de gelijktijdig behandelde straf- en ontnemingszaak was overschreden. Het hof oordeelde dat het voldoende was om te constateren dat de redelijke termijn was overschreden, zonder het daadwerkelijk behaalde rendement van de veroordeelde in de berekening te betrekken. De Hoge Raad oordeelde dat het hof onvoldoende gemotiveerd had vastgesteld wat het daadwerkelijk behaalde rendement was, en deed de zaak zelf af. De Hoge Raad constateerde eveneens dat de redelijke termijn was geschonden, maar nam daarbij in aanmerking dat de veroordeelde in zijn strafzaak al een korting van drie maanden op de gevangenisstraf had gekregen.
De Hoge Raad benadrukte dat in het onderhavige geval het belang van de gemeenschap bij normhandhaving door berechting zwaarder weegt dan het belang van de veroordeelde bij verval van het recht tot vervolging. Het openbaar ministerie werd ontvankelijk verklaard in de vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. De Hoge Raad merkte op dat schending van artikel 6, eerste lid, van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens in het algemeen zou leiden tot een matiging van de betalingsverplichting, maar dat in dit geval de veroordeelde gedurende vijf jaar rente had kunnen genereren over de wederrechtelijk verkregen bedragen. Dit leidde tot de conclusie dat de compensatie van het rendement opwoog tegen de geboden matiging.
De Hoge Raad concludeerde dat de redelijke termijn was overschreden, maar dat het hof al compensatie had toegepast in de onderliggende strafzaak. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad concludeerde dat er geen gronden waren om de bestreden uitspraak ambtshalve te vernietigen, en dat het beroep moest worden verworpen.