2.5 Het hof heeft bij arrest van 16 januari 2007 het bestreden vonnis bekrachtigd. Daartoe wordt overwogen:
"4.5. Cochon heeft bij Interpolis een zogenaamde Bedrijven Compact Polis (...). Nu Cochon zulks niet meer heeft bestreden, gaat het hof ervan uit dat het door Interpolis (...) overgelegde kopie polisblad het juiste en ten tijde van het schadevoorval (..), geldende polisblad is. (...)
4.17. Vast staat dat er op 1 oktober 2002 vanaf 00.36 uur onmiddellijk alarmmeldingen naar de semafoon van [betrokkene 1] zijn gegaan welke meldingen veelvuldig zijn herhaald. Daarop is niet gereageerd; eerst omstreeks het middaguur is immers [betrokkene 1], niet naar aanleiding van zo'n melding, ter plaatse gekomen. De clausule 8970 verplichtte Cochon om terstond en adequaat na ontvangst te reageren, en in elk geval kan geconstateerd worden dat [betrokkene 1] niet terstond en adequaat na verzending van de berichten heeft gereageerd. Hij stelt echter dat de semafoon kapot was. Aannemende al dat dit juist was, dan onderstreept zulks de wenselijkheid en noodzaak van een alternatief communicatiemiddel, in de vorm van een melding per GSM, zoals door Interpolis nader gestipuleerd bij brief van 5 oktober 1999, alles zoals hiervoor besproken. En in de situatie dat Cochon het in gebruik nemen van een dergelijk, juist voor alle zekerheid voorgeschreven, alternatief communicatiemiddel achterwege heeft gelaten, komt de omstandigheid dat het enige resterende communicatiemiddel - de semafoon - defect raakte, voor risico van Cochon. De clausule 8970, en daarmee het alarmvoorschrift, was er duidelijk op gericht het gevaar dat zich thans heeft verwezenlijkt, te weten het uitvallen van essentiële voorzieningen voor de varkens in de stal en het verstikken van de varkens, te voorkomen. Dat kan in redelijkheid ook bij Cochon bekend worden verondersteld. Cochon moet voorts in redelijkheid hebben begrepen dat het de bedoeling van Interpolis is geweest de dekking afhankelijk te stellen van het nakomen van dit alarmvoorschrift zodat het in beginsel naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar is, dat Interpolis zich, bij niet nakoming van dit voorschrift, op het ontbreken van dekking beroept. Zulks klemt te meer nu ingevolge het bepaalde in paragraaf 17 de verzekering geen dekking geeft als de verzekerde een verplichting die hij volgens de verzekering heeft, niet is nagekomen.
4.18. Bij grief VI heeft Cochon aangevoerd dat, ook indien er 's nachts een melding door een bedrijfsleider dan wel [betrokkene 1] zou zijn ontvangen, de schade dan toch zou zijn ingetreden. Cochon stelt daartoe dat de cruciale storing waardoor de varkens zijn gestikt en de schade is ingetreden, 's middags, 1 oktober 2002, rond 12.00 uur heeft plaatsgevonden. De storing die 's nachts heeft plaatsgevonden betrof een klepmotor die geen invloed heeft gehad op het stikken van de varkens (de klimaatregeling). Een bevestiging hiervoor kan, aldus Cochon, worden afgeleid uit de omstandigheid dat de varkens op 1 oktober 2002 om 10.00 uur zijn gevoerd en de voederbakken leeg waren 's middags om 12.00 uur.
4.19. Interpolis betwist dit gemotiveerd en verwijst naar een expertiserapport van F. Galon van 20 november 2002. Interpolis geeft voorts aan dat de storing snel opgelost had kunnen worden door de thermische beveiliging in te duwen en vervolgens de frequentieregelaar om te schakelen van automatisch naar handbediend, waardoor het hierna te noemen relais (waarbij de verbinding tussen een fase en een van de drie aansluitklemmen los was geraakt) werd gepasseerd. Als al juist, zoals Cochon aanvoert, dat de klimaatsbeheersingsinstallatie pas is uitgevallen rond 12.00 uur 's-middags en dat [betrokkene 1] rondom dat tijdstip is gearriveerd, hetgeen Interpolis uitdrukkelijk betwist evenzeer als de stelling dat de varkens om 10.00 uur zijn gevoerd en dat de voerderbakken om 12.00 uur leeg waren, dan heeft [betrokkene 1] derhalve niet adequaat gereageerd en is dat evenzeer een grond om dekking te weigeren, aldus Interpolis.
4.20. Uit het vooroverwogene vloeit voort dat Cochon in beginsel alle recht op schadevergoeding heeft verloren tenzij zij bewijst, dat de schade niet is veroorzaakt of vergroot werd door het niet tijdig en adequaat reageren. Het ligt op de weg van Cochon bewijs te leveren van haar stelling dat ook indien er tijdig zou zijn gereageerd de varkens zouden zijn gestikt.
4.21. Uit het rapport van F. Calon van 20 november 2002 (prod. 2 MvA en MvG in het incidenteel appel) volgt dat blijkens de telefoonspecificatie er continue sematone meldingen zijn gedaan op 1 oktober 2002 vanaf 00.36 uur tot 13.35 uur, in totaal 76 stuks. Aangezien deze alarmmeldingen steeds geslaagd zijn, is de mobiele telefoon niet gebeld. Het alarmsignaal is verzonden door de Octalarm met de vermelding Klimaatalarm.
Volgens dit rapport is de oorzaak voor het uitvallen van de ventilatie hoogstwaarschijnlijk een los gekomen verbinding tussen een fase en een van de drie aansluitklemmen aanwezig op het relais. Dit relais is gemonteerd voor het sturen van de spanning van de frequentieregelaar richting ventilatoren. De ventilatiecapaciteit wordt geregeld middels het verhogen of verlagen van de spanning richting deze ventilatoren. Volgens dit rapport is tijdens het bezoek van de expert op 2 oktober 2002 aan de expert een relais getoond waarbij een van de drie aansluitklemmen ingebrand is. Dit relais zou zijn vervangen door [betrokkene 2] van [A]. Aangezien de frequentieregelaar gevoed wordt met 380 volt (3 fase) en er één fase bij het relais losgekomen is, hebben de ventilatoren korte tijd op twee fases gedraaid. Hierbij ontstaat extra warmte in de ventilator waardoor de thermische beveiliging van deze ventilatoren in komt. Derhalve stoppen de grote afzuigventilatoren met draaien. Aangezien er tevens meetventilatoren geïnstalleerd zijn, zal de computer opmerken dat er een te groot verschil is tussen de gestuurde ventilatiebehoefte en de gerealiseerde ventilatiecapaciteit. Een en ander maakt dat er dan vervolgens alarm gegeven wordt, waarna er een alarmsignaal verzonden wordt door Octalarm met de vermelding Klimaat alarm, aldus het rapport.
4.22. Cochon neemt tegenstrijdige standpunten in door enerzijds te stellen bij dagvaarding in eerste aanleg, dat op het moment dat [betrokkene 1] de deuren van de stal opendeed, duidelijk was dat er een storing was opgetreden in de klimaatbeheersing en in de ventilatie, immers het was veel te warm in de stallen en er waren al verscheidene varkens dood, maar anderzijds door bij memorie van grieven te stellen dat de klimaatbeheersing pas na 12.00 uur volledig is uitgevallen op het moment dat [betrokkene 1] al aanwezig was. Het hof acht voldoende komen vast te staan dat de varkens zijn gestikt als gevolg van het niet tijdig reageren op een klimaatalarm. Cochon heeft onvoldoende feiten gesteld die in een andere richting wijzen. Voor bewijslevering te dezer zake is dan ook geen plaats."