ECLI:NL:PHR:2009:BJ2572
Parket bij de Hoge Raad
- mr. De Vries Lentsch-Kostense
- Rechtspraak.nl
Verzoek tot wijziging van informatieplicht tussen ouders in het kader van het familierecht
In deze zaak gaat het om een verzoek tot wijziging van een eerder door de rechtbank vastgestelde regeling, waarbij de moeder verplicht is om de vader twee keer per jaar schriftelijke informatie over hun zoon, geboren in 2001, te verschaffen, inclusief een recente foto. De moeder heeft het verzoek ingediend om deze regeling buiten toepassing te laten, maar de rechtbank heeft dit verzoek afgewezen in haar beschikking van 22 januari 2008. Het hof heeft deze beslissing op 19 november 2008 bekrachtigd.
De moeder heeft cassatieberoep ingesteld, waarbij zij zich beroept op de belangen van het kind en de bezwaren die zij heeft tegen de informatieplicht. De Hoge Raad overweegt dat het recht op informatie van de niet met gezag belaste ouder, zoals vastgelegd in artikel 1:377b BW, ook is gebaseerd op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dit recht is bedoeld om te voorkomen dat de band tussen het kind en de andere ouder onterecht wordt verbroken.
De Hoge Raad concludeert dat het hof de belangen van het kind correct heeft gewogen en dat de moeder niet heeft kunnen aantonen dat er objectieve gronden zijn voor haar bezwaren. Het hof heeft de door de moeder aangevoerde bezwaren te licht bevonden en het verzoek afgewezen. Daarnaast is er een tweede middel dat zich richt tegen de proceskostenveroordeling van de moeder, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat het hof terecht heeft geoordeeld dat de vader gemotiveerd heeft verzocht om deze veroordeling. De Hoge Raad concludeert dat de proceskostenveroordeling geen sanctie is, maar een vergoeding voor daadwerkelijk gemaakte kosten.
De conclusie van de Procureur-Generaal is dat het cassatieberoep moet worden verworpen, omdat de aangevoerde klachten niet tot cassatie kunnen leiden en er geen rechtsvragen zijn die in het belang van de rechtseenheid of rechtsontwikkeling beantwoord moeten worden.