ECLI:NL:PHR:2013:BY9997

Parket bij de Hoge Raad

Datum uitspraak
12 maart 2013
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
12/01328 B
Instantie
Parket bij de Hoge Raad
Type
Conclusie
Rechtsgebied
Strafrecht
Rechters
  • M. Vellinga
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Cassatie in beslagzaak met betrekking tot huwelijksgoederenregime en ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel

In deze zaak gaat het om een cassatieprocedure die is ingesteld door de Officier van Justitie tegen een beschikking van de Rechtbank te 's-Hertogenbosch. De Rechtbank had op 11 mei 2011 het klaagschrift van klaagster gegrond verklaard, waarbij zij verzocht om teruggave van onder andere sieraden en een personenauto. De Officier van Justitie stelde dat het beslag dat was gelegd op deze goederen niet rechtsgeldig was, omdat het beslag in de kern zou zien op een verbintenis uit onrechtmatige daad en het openbaar ministerie geen beroep zou toekomen op de derdenwerking van artikel 1:116 BW. Dit zou betekenen dat er geen verhaal zou zijn op de goederen die toebehoren aan de echtgenote van de verdachte.

De Hoge Raad oordeelt dat het oordeel van de Rechtbank juist is, maar dat de beschikking niet in stand kan blijven. De Hoge Raad stelt vast dat conservatoir beslag kan worden gelegd onder een derde, mits voldaan is aan de voorwaarden van artikel 94a lid 3 Sv. De Rechtbank heeft echter niet onderzocht of aan deze voorwaarden is voldaan, wat een belangrijke tekortkoming is. Het middel van de Officier van Justitie slaagt, en de Hoge Raad vernietigt de bestreden beschikking. De zaak wordt verwezen naar het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch voor een nieuwe behandeling van het beklag.

Deze uitspraak benadrukt de noodzaak voor de Rechtbank om de voorwaarden voor conservatoir beslag zorgvuldig te toetsen, vooral in situaties waarin het huwelijksgoederenregime en de bescherming van derden aan de orde zijn. De uitspraak heeft implicaties voor de manier waarop het openbaar ministerie zijn bevoegdheden uitoefent in het kader van beslaglegging en de bescherming van rechten van derden.

Conclusie

Nr. 12/01328 B
Mr. Vellinga
Zitting: 4 december 2012
Conclusie inzake:
[Klaagster]
1. Bij beschikking van 11 mei 2011 heeft de Rechtbank te 's-Hertogenbosch het klaagschrift van klaagster strekkende tot teruggave van onder meer sieraden en een personenauto gegrond verklaard.
2. De Officier van Justitie bij de Rechtbank heeft één middel van cassatie voorgesteld.
3. Het middel klaagt dat de Rechtbank aan de gegrondverklaring van het beslag ten grondslag heeft gelegd dat het beslag in de kern ziet op een verbintenis uit onrechtmatige daad, het openbaar ministerie geen beroep toekomt op de derdenwerking van art.1:116 BW en derhalve geen verhaal heeft op de goederen toebehorende aan de echtgenote van verdachte.
4. Het oordeel van de Rechtbank moet aldus worden begrepen dat het bepaalde in art.1:116 BW zich niet uitstrekt tot het geldend maken van rechten die hun grondslag vinden in de wet, zoals het recht tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel (art. 36e Sr). Dat oordeel geeft geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting.(1) In geval een vordering ontstaat uit de wet is er immers niet een derde die beschermd dient te worden tegen onbekendheid met de huwelijkse voorwaarden, omdat deze vordering ontstaat ongeacht enige (rechts)betrekking tussen de derde en degene die onder huwelijksvoorwaarden gehuwd is.
5. Niettemin kan de bestreden beschikking niet in stand blijven. Conservatoir beslag kan worden gelegd onder een derde mits is voldaan aan het bepaalde in art. 94a lid 3 Sv. Door te oordelen dat de omstandigheid dat het Openbaar Ministerie geen beroep toekomt op de derdenwerking van art.1:116 BW meebrengt dat het Openbaar Ministerie geen verhaal heeft op de goederen toebehorend aan de echtgenote van verdachte zonder de vraag onder ogen te zien of is voldaan aan de in art. 94a lid 3 Sv genoemde voorwaarden, heeft de Rechtbank dit miskend.
6. Het middel slaagt.
7. Deze conclusie strekt tot vernietiging van de bestreden beschikking en tot verwijzing van de zaak naar het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch teneinde op het bestaande beklag opnieuw te worden behandeld en afgedaan.
De Procureur-Generaal
bij de Hoge Raad der Nederlanden
AG
1 Vgl. HR 18 juni 1952, NJ 1953, 530 t.a.v. inschrijving in het Handelsregister, m.nt. Ph.A.N.H., alsmede Asser's Handleiding tot de beoefening van het Nederlands Recht, Personenrecht, eerste stuk, 9e druk, bewerkt door J. de Boer, Deventer 2010, nr. 425, Asser's Handleiding tot de beoefening van het Nederlands Recht, Personenrecht, eerste stuk, 9e druk, bewerkt door J. Wiarda, Zwolle 1957, p. 256, H.C.F. Schoordijk, Het nieuwste huwelijksvermogensrecht, Groningen 1969, p. 68.