[betrokkene 1] , geboren op [geboortedatum] 2003 te [geboorteplaats]
[betrokkene 2] , geboren op [geboortedatum] 1989 te [geboorteplaats]
[betrokkene 3] , geboren op [geboortedatum] 1970 te [geboorteplaats]
bepaalt dat zulks met zich brengt dat verdachte noch direct (zelf),noch indirect (middels anderen) op enigerlei wijzedirect dan wel indirect (middels familie, vrienden) contact (niet middels telefoon, niet middels internet,niet via enig ander communicatiemiddel, noch middels direct dan wel indirect persoonlijk contact, noch middels schriftelijke middelen) zal opnemen met die [aangeefster] , [betrokkene 1] , [betrokkene 2] en [betrokkene 3] (...)
14. Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 14 november 2019 van de politie Eenheid Rotterdam met nr. PL1700-2019341915-2, inclusief bijlagen. Dit proces-verbaal houdt onder meer in – zakelijk weergegeven – (blz. 257 e.v.):
als relaas van de betreffende opsporingsambtenaar:
Op 13 november 2019, omstreeks 21:00 uur, nam ik verbalisant telefonisch contact op met het slachtoffer [aangeefster] . Hierna zal ik haar het slachtoffer noemen. Het slachtoffer vertelde mij uit eigen beweging dat de verdachte [verdachte] op 13 november 2019 om 18:09 uur en 20:38 uur op zijn WhatsApp een statusbericht heeft geplaatst met de profielfoto van het slachtoffer.
Op het statusbericht van 18:09 uur stond het volgende in het Turks: “Senin amina bunu sokmassam goedkoop hoer rezalet amindan kanser orospu”. Tevens is op dit statusbericht een plaatje van een bloem zichtbaar. Zie bijlage 1. Ik verbalisant ben de Turkse taal machtig in woord en geschrift. Ik heb het bericht vertaald naar de Nederlandse taal.De vertaling, van dit bericht is: “Ik ga dit in jouw kut douwen goedkoop hoer schaamteloos kut kanker hoer”.
Op het statusbericht van 20:38 uur stond het volgende in het Turks: “Basinda bit dert varsa bana bildir ben seni Boyle tanimadim [aangeefster] askim ve seni teklifeden varsa acik benlen bonus, hem esindim hemde yanliz bir dost'urn unutma gecen: yillarimi selam deli karaden...”. Tevens is op dit statusbericht een foto van de verdachte zichtbaar. Zie bijlage 2.De vertaling van dit bericht is:"Als je problemen hebt moet je dat tegen mij zeggen. Ik ken jou zo niet [aangeefster] mijn liefde en als iemand jou uit vraagt dan moet je dat open oneerlijk tegen mij zeggen. Vergeet niet dat ik je echtgenoot en je enige beste vriend was in het verleden. Gegroet gekke karaden.”
(...)
15. Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 15 november 2019 van de politie Eenheid Rotterdam met nr. RL 1700-2019.341915-8, inclusief bijlagen. Dit proces-verbaal houdt onder meer in – zakelijk weergegeven – (losse bijlage):
als relaas van de betreffende opsporingsambtenaar:
Ik, verbalisant, verklaar het volgende. In proces-verbaal met nummer 2019341915-2 wordt gesproken over een statusbericht op communicatiemiddel WhatsApp, waarmee verdachte [verdachte] contact zocht met slachtoffer [aangeefster] . In het vervolg van dit proces-verbaal zal ik de hierboven genoemde personen slachtoffer en verdachte noemen. In dit proces-verbaal leg ik de werking van een statusbericht binnen het communicatiemiddel WhatsApp uit.
In een statusbericht is het mogelijk teksten en afbeeldingen te bewerken en te delen met de mensen die jij, als gebruiker van de mobiele telefoon, in je contactenlijst hebt staan.Deze status updates, verdwijnen na 24 uur. In een status update kan je aangeven wat jou, als gebruiker van WhatsApp, bezighoudt. Als gebruiker van de mobiele telefoon bepaal je zelf wie de updates kunnen zien. Door het blokkeren van een telefoonnummer zorg je ervoor dat diegene die jij, als gebruiker van een mobiele telefoon, 'blokkeert' in jou contactenlijst, jouw statusberichten in WhatsApp niet kunnen inzien.
In dit specifieke geval is het zo dat de verdachte het slachtoffer niet heeft geblokkeerd. Hierdoor zijn de statusberichten die de verdachte plaatst zichtbaar voor het slachtoffer,ik heb contact opgenomen met het slachtoffer. Ik stelde haar de vraag hoe zij op de hoogte was van de statusberichten.Het slachtoffer verklaarde mij het volgende: “Hij plaatst deze berichten in het openbaar. Al zijn contacten kunnen dat dus inzien. Ik werd nu door één van mijn vriendinnen benaderd dat [verdachte] verschillende teksten met een foto van mij erboven op zijn status in WhatsApp had gezet”.
16. Een proces-verbaal van verhoor verdachte d.d. 14 november 2019 van de politie Eenheid Rotterdam met nr. PL17 002019341 915-5. Dit proces-verbaal houdt onder meer in – zakelijk weergegeven – (blz. 261 e.v.):
als de op genoemde datum afgelegde verklaring van de verdachte [geboortedatum] , wonende te [plaats] :
V: Je wordt verdacht van het niet voldoen aan je schorsende voorwaarden op. 12 (het hof begrijpt; 13) november 2019.
A: Ik heb geen schorsende voorwaarden. Ik heb wel een gedragsaanwijzing.
V: In jouw gedragsaanwijzing staat, onder andere dat je op geen enkele wijze contact mag zoeken met [aangeefster] .
A: Dat is mijn ex.
V: Ben je op de hoogte dat je een contactverbod hebt?
A: Ja.
V: Wat voor WhatsApp statusbericht had jij op 12 (het hof begrijpt: 13) november 2019 om 18:09 uur geplaatst?
A: Ik was van het bureau gekomen. Ik was boos.
V: De tekst is vertaald en er staat, het volgende:
“Ik ga dit in jouw kut douwen goedkoop hoer schaamteloos kut kanker hoer” Reageer daar eens op.
A: Ja, dat klopt.
V: Wat voor WhatsApp statusbericht heb jij op 12 (het hof begrijpt: 13) november 2019 om 20:38 uur geplaatst?
A: Ja, ik had er nog één ja.
V: De tekst is vertaald en er staat het volgende: “Als je problemen hebt moet je dat tegen mij zeggen, ik ken jou zo niet [aangeefster] mijn liefde en als iemand jou uit vraagt dan moet je dat open en eerlijk tegen mij zeggen. Vergeet niet dat ik je echtgenoot en je enige beste vriend was in het verleden. Gegroet gekke karaden.” Reageer daar eens op.
A: Ja, dat klopt."
6. Het hof heeft de bewezenverklaring als volgt nader gemotiveerd:
“Met betrekking tot het in de zaak met parketnummer 10-271336-19 tenlastegelegde
Nadat aan de verdachte middels een gedragsaanwijzing een contactverbod met aangeefster was opgelegd, is op WhatsApp de foto van aangeefster gebruikt als profielfoto van de verdachte en is bij die profielfoto een statusbericht geplaatst inhoudende een foto van een bloem met als onderschrift de tekst (vertaald uit het Turks): "Ik ga dit in jouw kut douwen goedkoop hoer schaamteloos kut kanker hoer”. Daarna is bij diezelfde profielfoto nog een ander statusbericht geplaatst waarin de voornaam van aangeefster wordt genoemd. Uit een met betrekking tot de werking van statusberichten in WhatsApp opgemaakt proces-verbaal blijkt dat het voor de gebruiker mogelijk is om in het statusbericht teksten en afbeeldingen te bewerken en die te delen met degenen die zich in zijn contactenlijst bevinden.De gebruiker kan in een statusbericht een update aangeven van wat hem bezighoudt en de gebruiker bepaalt wie de updates kunnen zien. Dat is slechts anders wanneer de gebruiker van de telefoon een ander blokkeert in zijn contactenlijst.
De verdachte heeft tegenover de politie verklaard dat hij deze statusberichten heeft geplaatst. Aangeefster heeft verklaard dat zij door één van haar vriendinnen is benaderd dat de verdachte verschillende teksten met een foto van haar erboven in WhatsApp had gezet.Het hof is van oordeel dat de verdachte door te handelen zoals hierboven omschreven opzettelijk contact heeft gezocht met aangeefster.Uit de inhoud van de berichten in samenhang met de daarbij geplaatste foto van aangeefster kan worden opgemaakt dat deze berichten (direct of indirect) aan aangeefster waren gericht. Hieruit leidt het hof af dat het de bedoeling van de verdachte is geweest dat aangeefster deze berichten, bijvoorbeeld via een van hun gezamenlijke kennissen, onder ogen zouden komen, zoals ook is gebeurd.Dat de statusberichten enkel voor de verdachte zelf zouden zijn bedoeld, zoals de verdediging heeft aangevoerd, acht het hof gelet op de aard en inhoud van deze berichten volstrekt ongeloofwaardig. Aldus heeft de verdachte opzettelijk in strijd met genoemde gedragsaanwijzing gehandeld. Het hof acht ook dit feit daarom wettig en overtuigend bewezen.”