1.1 Heddes heeft van de Gemeente de opdracht aanvaard tot, samengevat, de bouw van een schouwburg annex congrescentrum met parkeergarage aan de Westerdijk te Hoorn.
1.2 Het werk is beschreven in een bestek van 26 oktober 1999. De aanneemsom, althans voor de door Heddes als hoofdaannemer uit te voeren werkzaamheden,
bedraagt f 21.000.000,-. Op de overeenkomst tussen partijen zijn de uniforme administratieve voorwaarden, de UAV 1989 en verder te noemen de UAV, toepasselijk verklaard.
1.3 Heddes heeft vervolgens de uitvoering van het werk ter hand genomen. Naast Heddes verrichtten ook anderen in opdracht van de Gemeente werkzaamheden ten behoeve van de schouwburg. Daarmee is een bedrag van f 20.000.000,- gemoeid.
1.4 De Gemeente laat zich wat betreft de constructies adviseren door Aronsohn Raadgevende Ingenieurs B.V., verder te noemen Aronsohn.
1.5 Heddes heeft de uitvoering van het staalwerk opgedragen aan haar onderaannemer, BNG Staalconstructies B.V., verder te noemen BNG.
1.6 De directie over het werk wordt namens de Gemeente gevoerd door ing. F.J. Weijzen van Bouwprojectmanagement Weijzen, verder te noemen Weijzen, die zich in dat kader laat bijstaan door twee vertegenwoordigers van een bouwbureau te Amsterdam. Aronsohn voert de directie over de constructies.
1.7 Met de bouw is op 1 maart 2000 een aanvang genomen.
1.8 In de nacht van 9 op 10 april 2001 is de op dat moment in aanbouw zijnde theatertoren ingestort.
1.9 Aan TNO Bouw, verder te noemen TNO, is vrijwel onmiddellijk daarna, met instemming van alle bij het project werkzame partijen, opdracht verstrekt een onderzoek in de stellen naar de oorzaak van de instorting.
1.10 De Arbeidsinspectie heeft de bouw op 18 april 2001 stilgelegd.
1.11 TNO heeft op 29 mei 2001 rapport uitgebracht. Volgens de onderzoekers zijn vier aspecten aan het licht gebracht die de constructieve veiligheid in meer of mindere mate hebben beïnvloed. Deze aspecten hebben zij op bladzijde twee van het desbetreffende rapport in een als samenvatting aangeduid relaas als volgt omschreven:
- de bout- en lasverbindingen van de hoofdspanten, die zich op een hoogte van 9 tot 17 meter bevinden, zijn onvoldoende sterk;
- de staalsoort van de hoofddraagconstructie van de toneeltoren is S235 terwijl in de berekeningen is uitgegaan van S355;
- de gedrukte bovenrand van de hoofdspanten is onvoldoende stabiel; de bovenrand kan zijdelings uitknikken doordat het profiel om zijn zwakke as onvoldoende uit het vlak wordt gesteund;
- de verticale stabiliteitsverbanden in de gevel ontbreken geheel of ten dele.
Vervolgens wordt gemeld dat ieder van de vier genoemde aspecten leidt tot afkeuren van de constructie op basis van de krachtens het Bouwbesluit aangewezen constructienorm.
Voorts heeft TNO in het rapport een aantal aanbevelingen gedaan. De rapporteurs hebben in hun samenvatting uitdrukkelijk gemeld geen uitspraak te doen omtrent de verantwoordelijkheden - kennelijk bedoelen zij aansprakelijkheid - van partijen.
1.12 Op basis van het rapport van TNO heeft de Gemeente Heddes bij brief van 25 juni 2001 aansprakelijk gesteld voor de opgetreden schade tengevolge van het instorten van de theatertoren.
1.13 Heddes heeft de schade bij CAR-assuradeuren gemeld. Nadat laatstgenoemden zich op het standpunt hadden gesteld uitkering te weigeren omdat niet met de normale zorgvuldigheid zou zijn gewerkt en Heddes de verzekeraar in kort geding had betrokken, heeft de president van de rechtbank te Amsterdam bij vonnis van 25 oktober 2001, samengevat, Car-assuradeuren veroordeeld tot het verlenen van dekking.
1.14 Inmiddels had de Gemeente Heddes in het onderhavige geding, in conventie, in rechte betrokken. Haar vordering kwam erop neer dat Heddes zou worden veroordeeld - op straffe van een dwangsom - tot het uitvoeren van een aantal veiligheidsvoorzieningen aan het object, voordat met de reguliere bouw zou kunnen worden verder gegaan.
1.15 Tijdens de behandeling van dat kort geding, op 12 september 2001, heeft Heddes toegezegd dat zij een aantal voorzieningen zou uitvoeren, en wel vóór 15 oktober 2001. Het ging daarbij om het pakket met een geldswaarde van
f 50.000,-, zoals opgesteld op 25 juni 2001.
1.16 Van een andere, uitgebreide en uitgewerkte versie uit augustus 2001 van dat pakket in geldvolume groot ongeveer f 250.000,- werd daarbij derhalve niet uitgegaan.
1.17 Nadat Heddes aan haar toezegging van 12 september 2001 niet had voldaan - partijen strijden over de vraag of haar dat al dan niet kan worden verweten - heeft de Gemeente bij brief van 2 november 2001 aan Heddes gemeld dat zij de met Heddes gesloten aannemingsovereenkomst met onmiddellijke ingang ontbindt.
1.18 Bij die brief heeft de Gemeente tevens meegedeeld het voornemen te hebben de door Heddes bij aanvang van de bouw gestelde bankgarantie in te roepen.
1.19 Inmiddels heeft de Gemeente Heddes gedagvaard voor de rechtbank te Alkmaar met een vordering tot schadevergoeding wegens wanprestatie.