1.1. Eiseres sub 1 is een ziekenfonds, eiseres sub 2 een particuliere ziektekostenverzekeraar en eiseres sub 3 een particuliere ziektekostenverzekeraar die aan ziekenfonds- en particulier verzekerden aanvullende ziektekostenverzekeringen aanbieden.
1.2. Gedaagde sub 8, hierna ook te noemen [gedaagde 8], is apotheker. [Gedaagde 8] is tevens enig aandeelhouder van Publifarma B.V., die op haar beurt aandeelhouder van de Regenboog Apotheken is.
1.3. Tussen Univé en gedaagde sub 1, hierna ook te noemen Regenboog Apotheek Scharlo, heeft sedert 1988 in de vorm van zogenaamde medewerkersovereenkomsten, een contractuele relatie bestaan. Op basis van deze overeenkomsten heeft Regenboog Apotheek Scharlo zich jegens Univé verplicht aan de ziekenfondsverzekerden van Univé de geneesmiddelen af te leveren waarop zij wettelijk aanspraak hebben. Univé voldoet de vergoeding daarvan rechtstreeks aan Regenboog Apotheek Scharlo. Volgens het wettelijk systeem in samenhang met de algemene voorwaarden van Univé moeten ziekenfonds verzekerden hun medicijnen bij een met Univé samenwerkende apotheek afnemen, welke apotheek bovendien in de nabije woonomgeving van de verzekerde is gesitueerd. Het betreft in feite een zorgverstrekking door Univé via de desbetreffende apotheek.
1.4. Ook voor particulier verzekerden verrichtte Univé krachtens daartoe strekkende overeenkomsten de betalingen rechtstreeks aan Regenboog Apotheek Scharlo. De particulieren zelf hoeven de kosten dus niet voor te schieten en daarna te declareren bij de verzekeraar.
1.5. De hiervoor onder 1.3. en 1.4. vermelde overeenkomsten zijn tevens met gedaagden sub 2 tot en met 7 gesloten.
1.6. Per 1 juli 2004 is vorengenoemde - contractuele - relatie tussen Univé enerzijds en Regenboog Apotheek Scharlo anderzijds beëindigd.
1.7. Bij vonnis in kort geding van 10 maart 2004 van de voorzieningenrechter bij de Rechtbank te Zwolle is de vordering van Regenboog Apotheek Scharlo en [gedaagde 8] enerzijds tegen Univé anderzijds, strekkende tot onmiddellijke ongedaanmaking van de beëindiging van de tussen hen bestaande contractuele relatie en het onderhandelen over de totstandkoming van een nieuwe medewerkersovereenkomst, afgewezen.
1.8. Bij verkort arrest van 29 juni 2004, uitgewerkt op 13 juli 2004, heeft het Gerechtshof te Arnhem voormeld vonnis bekrachtigd.
1.9. Per 1 juli 2004 heeft Univé in plaats van de overeenkomst met Regenboog Apotheek Scharlo een overeenkomst gesloten met Heuff/Kuiper Holding B.V. ten behoeve van Nigella Apotheek "Vriesche Poort" te Alkmaar. De verzekerden zijn door Univé bij brief van een en ander op de hoogte gesteld.
1.10. Regenboog Apotheek Scharlo heeft vervolgens aan zowel de ziekenfondsverzekerden als de particuliere klanten een schrijven doen uitgaan waarin wordt gemeld, zakelijk weergegeven, dat de verstrekkingen als vanouds zullen doorgaan, doch dat zulks, om administratieve reden, geschiedt via Regenboog Apotheek Bavel te Bavel. Laatstgenoemde apotheek, te Brabant, heeft wel een nog lopende overeenkomst met Univé. Daartoe heeft Regenboog Apotheek Scharlo inschrijfformulieren aan de verzekerden toegezonden, waarbij naast de aanwijzing tot inschrijving bij regenboog Apotheek Bavel wordt gemeld dat Regenboog Apotheek Bavel garandeert dat geneesmiddelen gehaald kunnen worden bij "uitdeelpost" Regenboog Apotheek gevestigd Scharlo 41 te Alkmaar.
1.11. Sedert medio 2004 wordt een aanzienlijk deel van de omzet van de apotheek te Bavel gevormd door bij Univé gedeclareerde verstrekkingen die feitelijk worden uitgevoerd door Regenboog Apotheek Scharlo.
1.12. Unive heeft Regenboog Apotheek Scharlo gewezen op die, volgens haar onrechtmatige, gang van zaken en op de omstandigheid dat verdere verstrekkingen op die wijze niet - meer - door haar zullen worden vergoed.