2.5 Op 6 november 2009 vraagt Livio, mede namens Livio Thuishulp, aan het UWV Werkbedrijf toestemming voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst met 486 werknemers. Tot die werknemers behoort [eiseres]. Het verzoek wordt gedaan wegens bedrijfseconomische redenen, die als volgt worden toegelicht:
Bedrijfseconomische redenen
In toenemende mate sturen overheid en financiers op prijs/kwaliteit verhouding. Zo heeft de marktwerking haar intrede gedaan via aanbesteding van de extramurale zorg in 2006 en vervolgens via de Wmo in 2007.
Dit heeft echter een forse wissel getrokken op onze organisatie als geheel, evenals de reductie op de AWBZ-tarieven en de onevenredige verhouding tussen kosten en omzet. Dit heeft er onder meer in 2008 toe geleid dat Livio van 184 medewerkers in de ondersteunende functies afscheid heeft genomen. Dit is uitgevoerd op basis van het principe “begeleiding van werk naar werk”.
De ontwikkelingen met betrekking tot de aanbesteding Huishoudelijke Hulp in het kader van de Wmo maken echter, dat Livio opnieuw tot een drastische ingreep moet overgaan, waarbij gedwongen ontslagen in deze situatie onvermijdelijk zijn. Livio heeft zich in het kader van de aanbesteding beraden hoe vanaf 1 januari 2010 met deze vorm van dienstverlening om te gaan. Wat we daarbij constateren is het volgende:
HH1 wordt toenemend teruggebracht tot schoonmaak van de woning en komt daarmee steeds verder af te staan van het dienstenpakket dat Livio vanuit haar missie wil leveren: verpleging, verzorging en thuiszorg. De afgelopen jaren hebben we de opvattingen hierover in de gemeenten waarin wij werken binnen dat perspectief zien veranderen. In combinatie daarmee heeft zich bij de gemeenten een volumeomslag van HH2 naar HH1 voltrokken: steeds meer huishoudelijk werk en steeds minder zorg.
(…)
Principieel hanteert Livio de opvatting, dat wij alleen kunnen en mogen inschrijven op een niveau dat voor onze organisatie bedrijfseconomisch verantwoord is.
(…)
Deze visie hebben we mee laten wegen bij het uiteindelijke aanbod dat we de gemeenten hebben gedaan om in Twente en de Achterhoek Huishoudelijk Hulp te mogen bieden. De tarieven die nu door de gemeenten zijn aangegeven voor de komende aanbesteding zijn onder de kostprijs van de thuishulp.
Het niet gegund krijgen van de aanbesteding zorgt ervoor dat er geen werk meer is voor het Organisatieonderdeel Thuishulp.
In de brief wordt over de bedrijfsvestiging het volgende vermeld:
Deze reorganisatie heeft betrekking op het Organisatieonderdeel Thuishulp, welk onderdeel conform de Beleidsregels Ontslagtaak UWV Werkbedrijf als een in de maatschappij als zelfstandige eenheid optredend organisatorisch verband dient te worden beschouwd.
Vervolgens wordt vermeld dat het Organisatieonderdeel Thuishulp:
• een eigen Winst- en Verliesrekening kent;
• een eigen financierings- en factureringsmethodiek heeft;
• de leiding van het onderdeel geen deel meer uitmaakt van het Managementteam
van Livio.
In de procedure bij het UWV-Werkbedrijf voert [eiseres] verweer. Op 22 december 2009 wordt aan Livio toestemming verleend de arbeidsovereenkomst met [eiseres] op te zeggen. In de beslissing wordt overwogen dat er bij Livio sprake is van een organisatieonderdeel Thuishulp dat – ondanks de tegenwerpingen van [eiseres] – moet worden beschouwd als een zelfstandige bedrijfsvestiging en dat de ontslagvoordracht niet aan het afspiegelingsbeginsel behoeft te worden getoetst, omdat de arbeidsplaatsen van alle medewerkers van het Organisatieonderdeel Thuiszorg komen te vervallen.
Bij brief van 29 december 2009 zegt Livio de arbeidsovereenkomst met [eiseres] op tegen 1 april 2010.