ECLI:NL:RBAMS:1999:AF0011

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
15 april 1999
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
99/37 R
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toepassing van de schuldsaneringsregeling voor ex-gokverslaafde ondanks uitkeringsfraude

Op 15 april 1999 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak betreffende de toepassing van de schuldsaneringsregeling voor een verzoeker, X., die eerder in de problemen was gekomen door gokverslaving. De verzoeker had een uitkering van de Sociale Dienst van de gemeente Bussum ontvangen, waar hij ten onrechte aanspraak op had gemaakt, wat resulteerde in een schuld van f. 11.090,63. Ondanks deze uitkeringsfraude heeft de rechtbank besloten om de verzoeker toe te laten tot de schuldsaneringsregeling. De rechtbank overwoog dat de verzoeker inmiddels weer een arbeidscontract had en de afgelopen maanden had gespaard, wat duidt op een serieuze verandering in zijn gedrag. De gemeente Bussum had bovendien schriftelijk verklaard bereid te zijn mee te werken aan de schuldsanering. De rechtbank stelde het salaris van de bewindvoerder vast op fl 4.488, exclusief omzetbelasting, en benoemde J.E.H.M. Grol als bewindvoerder en mr. A.L. Smit als rechter-commissaris. De beslissing werd genomen in het belang van de verzoeker, waarbij de rechtbank geen andere gronden voor afwijzing van het verzoek kon vaststellen. De kosten van publicaties in het kader van de Faillissementswet zouden ten laste van de Staat komen.

Uitspraak

Arrondissementsrechtbank te Amsterdam
Tweede enkelvoudige kamer
X., wonende te...
verzoeker,
heeft een verzoekschrift ingediend tot intrekking van op 9 juli 1998 aan verzoeker definitief verleende surseance van betaling onder het gelijktijdig uitspreken van de toepassing van de schuldsaneringsregeling.
Verzoeker is gehoord ter terechtzitting van 15 april 1999.
De rechtbank overweegt als volgt:
Betrokkene heeft ter terechtzitting verklaard in de periode van 7 juli 1996 tot en met 7 januari 1997 ten onrechte een uitkering van de Sociale Dienst van de gemeente Bussum te hebben genoten ter hoogte van f. 11.090,63.
Het ontstaan van deze schuld kan aan verzoeker worden verweten. Niettemin vindt de rechtbank daarin geen aanleiding om de verzochte toepassing van de schuldsaneringsregeling te weigeren, dit in verband met de overige omstandigheden van het geval. Immers, zoals ter terechtzitting toegelicht, heeft verzoeker (gehuwd, 1 kind) thans weer een arbeidscontract voor één jaar en heeft hij de afgelopen maanden aanzienlijk gespaard. Verzoeker heeft verder verklaard dat de oorzaak van zijn schulden (gokverslaving) niet meer bestaat. Voorts heeft de gemeente Bussum op 26 maart 1999 schriftelijk verklaard bereid te zijn mee te werken aan het voorgenomen wettelijke traject schuldsanering.
Het verzoek voldoet voorts aan de daaraan gestelde eisen. Er is geen overige grond gebleken voor afwijzing van het verzoek.
Het hiervoor overwogene leidt ertoe dat betrokkene dient te worden toegelaten tot de schuldsaneringsregeling.
De rechtbank zal het bedrag van het salaris van de bewindvoerder vaststellen. De kosten van de in de Faillissementswet bevolen publicaties kunnen niet uit de boedel worden voldaan en zullen dus ten laste van de Staat komen.
BESLISSING
De rechtbank:
trekt in de aan verzoeker definitief verleende surséance van betaling;
stelt het salaris van de bewindvoerder vast op fl 4.488,= exclusief de daarover verschuldigde omzetbelasting; spreekt de definitieve toepassing van de schuldsaneringsregeling uit ten aanzien van: X
geboren op ...
wonende te
benoemt tot rechter-commissaris mr. A.L. Smit, en tot bewindvoerder J.E.H.M. Grol,
wonende/gevestigd te
Spuistraat 10
1012 TS Amsterdam;
geeft last aan de bewindvoerder tot het openen van aan de schuldenaar gerichte brieven en telegrammen;
Gewezen door mr. A.L. Smit, lid van genoemde kamer, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 15 april 1999 in tegenwoordigheid van de griffier.